Image default
Οικονομία

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων

EKT: Ολοταχώς σε αύξηση επιτοκίων
Αύξηση των επιτοκίων των Ιούλιο «δείχνουν» τα πρακτικά της ΕΚΤ. 

Την ώρα που τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη η απόσυρση των έκτακτων μέτρων να γίνει σταδιακά. Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι τα επονομαζόμενα γεράκια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις συζητήσεις. Επομένως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η ΕΚΤ αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια της αλλά αν η αύξηση αυτή θα είναι 0,25% ή 0,5%.

Η πλειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πρόβλημα του πληθωρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και τα μέτρα κατά της πανδημίας που ελήφθησαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό για μία σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διακατέχονται από το μόνιμο άγχος μήπως ή άνοδος των τιμών οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών. Ενώ η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος μόνο μέτρια μισθολογική πίεση, «θα μπορούσε να υπάρξει μικρή αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν τελικά αποζημίωση για την απώλεια πραγματικού εισοδήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 123 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 67 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,54%, από 3.57% χθες, έναντι 0,95% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,59% από 2,52% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,06 δολ. από τα 1,0587 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0525 δολ.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin