Image default
Πρώτο Θέμα

Wall st.: Νέο μίνι-κράχ 1.100 μον.  στη χειρότερη μέρα από το 2020

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν απότομα, με τους βιομηχανικούς κλάδους Dow να βιώνουν τη χειρότερη μέρα τους από το 2020, καθώς η τελευταία σειρά απογοητευτικών κερδών από μεγάλες εταιρείες λιανικής αύξησε τους φόβους των επενδυτών για ύφεση.

Ο Dow Jones Industrial υποχώρησε περίπου 1.164 μονάδες, ή 3,6%, στις 31490, τη χειρότερη ποσοστιαία πτώση από τις 11 Ιουνίου 2020 και το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τον Μάρτιο του 2021.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4%, και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 4,7%. Οι κινήσεις σηματοδοτούν μια στροφή από την Τρίτη, όταν οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν σε ανάκαμψη στις αγορές.

Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής δήλωσαν ότι τα κέρδη τους πληγώθηκαν από το αυξανόμενο κόστος, τις υποτονικές πωλήσεις και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι μετοχές της Target βυθίστηκαν 25% αφού η εταιρεία δημοσίευσε τριμηνιαία κέρδη που έχασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, στη χειρότερη ημερήσια απόδοσή της από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987. Οι μετοχές των Dollar Tree, Dollar General και Costco Wholesale σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και χρόνια.

Τα αποτελέσματα ωθούν τη Wall Street να παλέψει εκ νέου με την ιδέα ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση. Παρόλο που η συζήτηση απέχει πολύ από το να διευθετηθεί , έχει κλονίσει τις μετοχές και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν τον βαθμό στον οποίο ο πληθωρισμός έχει πλήξει τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός πλήττει κάθε πτυχή των κερδών, είτε πρόκειται για την πλευρά των μεταφορών είτε για τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Νίκος Γιακουμάκης, πρόεδρος και ιδρυτής της NEIRG Wealth Management. «Οι πελάτες δεν αγοράζουν πλέον τα πιο ακριβά αντικείμενα που θα αγόραζαν συνήθως. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια πτώση κερδών».

Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, υποχώρησε 2,5% στα 109,11 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα αντιδραστικές τους τελευταίους μήνες τόσο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό όσο και στα lockdown σε μεγάλες κινεζικές πόλεις που μειώνουν τη ζήτηση. Η κυβέρνηση της Σαγκάης έχει αρχίσει να προετοιμάζει την πόλη για επαναλειτουργία.

Στην πρώτη γραμμή του μυαλού των επενδυτών είναι ο υψηλός πληθωρισμός δεκαετιών στις ΗΠΑ, πόσα είναι διατεθειμένα να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να τον υποτάξουν και τι σημαίνουν οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι η αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, ακόμη κι αν τα βήματα που απαιτούνται ωθήσουν την ανεργία.

Οι μετοχές της Walmart υποχώρησαν 6,8%, επεκτείνοντας την πτώση 11% της Τρίτης, αφού η εταιρεια ανέφερε ότι πιέζεται από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και άλλα αυξανόμενα κόστη. 

«Βλέπουμε μια συνεχή αλλαγή στη σύνθεση της κατανάλωσης, απομάκρυνση από τα αγαθά και πίσω προς τις υπηρεσίες», δήλωσε ο Garrett Melson, στρατηγικός χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Managers.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid έχουν επίσης ταράξει τις αγορές. Τα ομόλογα πέφτουν παράλληλα με τις μετοχές.  

«Η προσδοκία μας είναι ότι η ανάπτυξη θα αρχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Salman Ahmed, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στη Fidelity International, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι ενέργειες της Fed θα βοηθήσουν στον περιορισμό του πληθωρισμού. «Τότε το επόμενο βήμα για τη Fed θα είναι να επικεντρωθεί στο αναπτυξιακό σοκ».

Ο συνδυασμός των ανησυχιών που πλήττουν τις αγορές έχει οδηγήσει τον κ. Ahmed να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική επενδυτική προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, είπε. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης εάν ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μια κίνηση που, εάν εγκριθεί, θα μεταμορφώσει θεμελιωδώς το τοπίο ασφαλείας της Βόρειας Ευρώπης. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου υποχώρησε στο 2,884% από 2,969% την Τρίτη. Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται αντίστροφα. 

Στο εξωτερικό, ο πανηπειρωτικός Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 1,1%. Η βρετανική λίρα υποχώρησε περίπου 0,6% έναντι του δολαρίου, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 9% τον Απρίλιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενέργειας τροφοδοτήθηκαν από τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας των νοικοκυριών.

Στην Ασία, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, όταν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον Covid-19 εμπόδισαν τις καταναλωτικές δαπάνες. Παρόλα αυτά, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε 0,9% υψηλότερα.

Σχετικα αρθρα

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Η Γερμανία στο χείλος της ενεργειακής αβύσσου…

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

admin

Σε υψηλό 7ετίας το ρωσικό νόμισμα – Τι θα κάνει η Μόσχα με το «ακριβό» ρούβλι

admin

Πώς το “δευτερεύον” μέτωπο στο Καλίνινγκραντ μπορεί να αποδειχθεί σπίθα πολέμου στην Ευρώπη

admin

Η επικείμενη ύφεση και η κρίση του φυσικού αερίου…

admin

Τρία μαθήματα από το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

admin

Lagarde: Kίνδυνος απότομης διόρθωσης στις αγορές

admin

WSJ : Η ύφεση έρχεται…

admin

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν… σε «δημοκρατικό σοκ»

admin

Πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο-JOSEPH E. STIGLITZ

admin

Economist: Οκτώ μέρες που συγκλόνισαν τις αγορές

admin