Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

Πειραιώς-financial-holdings:-jsc-piraeus-bank-και-επενδύσεις-σε-ακίνητα-οι-δραστηριότητες-μας-στην-Ουκρανία

Στις 851,2 μονάδες (-1,79%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΓΔΧΑ, στις 540,76 (-4,35%) ο ΔΤΡ και στις 2.041,27 μονάδες (-1,92%) ο FTSE25.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,79% στις 851,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 858 μονάδων (-1,01%) και 838,37 μονάδων (-3,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα  122,90 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,24 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,61 εκατ. τεμάχια.

Οι μετοχές όλων σχεδόν των εταιρειών κινήθηκαν πτωτικα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με  μεγάλες πιέσεις από τους πωλητές.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 7,82%, με την Εθνική και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με -5,70% και -5,47%. Άνω του 4% ήταν η πτώση στην Alpha Bank και τον Μυτιληναίο, άνω του 3% σε Jumbo και Coca Cola και άνω του 2% σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Quest, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Οι απώλειες σε Titan, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα ξεπέρασαν το 1%, ενώ υπό έλεγχο τις κράτησαν οι Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Σαράντης. Ο ΟΠΑΠ, στον αντίποδα, έκλεισε στο +0,45%, με τον ΟΤΕ να κλέβει την παράσταση με το +,6,01% που σημείωσε.

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έκλεισαν με σημαντική πτώση με πρωταθλήτρια όμως την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς( -7,82%) η οποία στη σημερινή συνεδρίαση έσπασε το ψυχολογικό όριο του 1,15 € στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της. Αυτό όπως ήταν  αναμενόμενο πυροδότησε κύμα αποχώρησης μεγάλων Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ζημιάς τους. 

Η δυναμική της τράπεζας όπως αποτυπώθηκε στα πρόσφατα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν δείχνει ικανή να αναστρέψει την αρνητική πορεία της μετοχής που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης από τους μεγάλους Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.  

Στην αντίπερα όχθη είναι προφανές ότι πολύ  χρήμα από τις πωλήσεις άλλων μετοχών εισέρρευσε στη μετοχή του ΟΤΕ ο οποίος κινούμενος κόντρα στο ρεύμα σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση 6% σε μία ημέρα που όλα τα χρηματιστήρια κατέρρεαν. Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε η μετοχή του ΟΤΕ η πτώση για το γενικό δείκτη θα ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερη.

Στο χρηματιστήριο παραγωγών μόλις 782 συμβόλαια, λήξης 20/5, έχουν διακινηθεί για τον FTSE25, στην αγορά παραγώγων. Με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης 17/6.

H διαφαινόμενη επιστροφή σε ένα είδος ψυχρού πολέμου κάνει τις αγορές να αισθάνονται ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι μάλλον αναμενόμενο να έχουμε πολύ συχνά επεισόδια  που οδηγούν τις χρηματιστηριακές αγορές ακόμα πιο χαμηλά, παίρνοντας κάθε φορά σαν αφορμή διαφορετικού τύπου ειδήσεις και εξελίξεις.

Όσο η πλειοψηφία των επενδυτών νιώθει ανασφάλεια και αβεβαιότητα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ξεφύγουμε από αυτό το αρνητικό κλίμα, πολύ απλά γιατί το μοναδικό δοκιμασμένο φάρμακο κατά της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας δεν θα είναι διαθέσιμο για αρκετούς μήνες ακόμα. Το φάρμακο είναι βέβαια τα χαμηλά επιτόκια και η χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως έχει γίνει φανερό τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη, “η μεταβλητότητα μιας Αγοράς, αν και διαμορφώνει ένα ιδανικό σκηνικό για τους ημερήσιους παίκτες και τους κυνηγούς της γρήγορης απόδοσης, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, που αναζητούν ένα λιγότερο τοξικό περιβάλλον. Αν ένα Χρηματιστήριο λειτουργεί σε μια λογική ‘όλα πάνω, όλα κάτω’ και έχει μια ακραία συμπεριφορά ημερήσιων αποδόσεων, είναι λογικό να απομακρύνει τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμους ορίζοντες. Συμπερασματικά, ‘σε ένα Χρηματιστήριο μεταβλητότητας οι επενδυτές αγοράζουν τη διακύμανση. Σε ένα Χρηματιστήριο ηπιότερων συστημικών διακυμάνσεων, οι επενδυτές αγοράζουν τις Εταιρείες”.

Μια ματιά πίσω θα εξηγήσει ίσως και την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες για την Ελληνική Αγορά: Τα έτη 2012, 2015 και 2020 αποτελούν τις πιο “τοξικές” χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

H ετήσια μεταβλητότητα ξεπέρασε το 40%, το οποίο μεταφράζεται σε μεγάλες κινήσεις για τον Γενικό Δείκτη και κινήσεις πανικού για τις μετοχές.

Κατά τις χρονιές 2012 και 2015 σημειώθηκαν σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, που συνδέθηκαν με την παραμονή της Χώρας στη Ζώνη του Ευρώ, ενώ το 2020 η έντονη μεταβλητότητα αποδίδεται στην πανδημία, το κλείσιμο της Οικονομίας και της ύφεσης που ακολούθησε.

Βασικός φορέας μεταβλητότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ο Τραπεζικός κλάδος. Στην κλασσική, πια, μέτρηση της πίεσης που δέχθηκε η Ελληνική Αγορά όλα αυτά τα χρόνια, προκύπτει ότι από το 2020 και μετά ο Τραπεζικός κλάδος έπαψε να αποτελεί το βασικό αρωγό μεταβλητότητας στο Χ.Α.

Από το 2012 έως το 2020 οι Τράπεζες ακολουθούσαν ένα δικό τους πτωτικό δρόμο, ο οποίος λειτούργησε στρεβλωτικά και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, αφού οι τιμές των μετοχών των Τραπεζών, πρακτικά, μηδενίστηκαν δύο φορές.

Έτσι ενώ ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαπραγματεύεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ 750 και 950 μονάδων, στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται μεταξύ 1500 και 3000 μονάδων.

Για τους επενδυτές του 2007 που δεν είχαν Τραπεζικές μετοχές και είδαν το Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 5000 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης αυτή την περίοδο είναι σαν να διαπραγματεύεται στο 60% αυτής της απόστασης.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ: Γιατί οι τράπεζες (Πειραιώς-Eurobank) οδηγούν την πτώση 

admin

Το “σκληρό” παιχνίδι της ενέργειας

admin

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

admin

Μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους πλησιάζει-Nouriel Roubini

admin

Tο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει έναν κόσμο που αλλάζει

admin

XA: Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος

admin

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να μεταφέρει αμέσως και μαζικά στρατό στην Ανατολική Ευρώπη

admin

Deutsche Welle: Θρίαμβος ή “κωλοτούμπα” Ερντογάν στη Μαδρίτη;

admin

ΤτΕ: Xαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% φέτος και αβεβαιότητα

admin

Πληθωρισμός: Γιατι απέτυχαν οι οικονομολόγοι…

admin

Ενοίκια: Το 47,8% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

admin