Image default
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Τέλη Μαΐου 1 εκατ. οφειλέτες χάνουν την ασφάλιση υγείας – Eναλλακτική με 55 ευρώ

ΕΦΚΑ: Τέλη Μαΐου 1 εκατ. οφειλέτες χάνουν την ασφάλιση υγείας - Eναλλακτική με 55 ευρώ
Από τους σχεδόν 1.050.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μόλις το 5% εντάθηκε στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Σε δέκα ημέρες, στα τέλη Μαΐου λήγει η ασφαλιστική κάλυψη-υγειονομική περίθαλψη χιλιάδων απασχολουμένων οι οποίοι έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Μετά από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, και μία τρίμηνη παράταση (σ.σ. από 28/2/22), ο ΕΦΚΑ εκτός από την ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ και τους πλειστηριασμούς, αποφάσισε να «ρίξει» και την υγειονομική περίθαλψη στη μάχη της πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Και αυτό καθώς τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, σχεδόν αποκλειστικά από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, έκαναν νέο άλμα ξεπερνώντας τα 43 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους, συν 1,8 δις το α’ τρίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι από τους σχεδόν 1.050.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μόλις το 5% εντάθηκε στη ρύθμιση των 72 δόσεων (6 χρόνια), δηλαδή τον Απρίλιο είχαν ενεργή τη ρύθμιση της οφειλής -και εξυπηρετούμενο το χρέος- μόλις 54.000 οφειλέτες. Δηλαδή τις οφειλές του εξυπηρετεί μόλις το 5% των επαγγελματιών!

Πλέον, για τα συσσωρευμένα χρέη υπάρχει μόνο η δυνατότητα των 12 δόσεων, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένες τις συνθήκες στην αγορά και τα τεράστια ποσά χρημάτων (σ.σ. μάλιστα σε ρευστό) που πρέπει να πληρωθούν για την ενέργεια (ρεύμα κ.λπ.).

Από το Ιούνιο οι εν λόγω επιχειρηματίες-επιστήμονες-επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για να μην μείνουν ακάλυπτοι ως προς την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και στο βαθμό που δεν έχουν την δυνατότητα καταβολής του συνόλου των ασφάλιστρων (220 ευρώ το μήνα κατ ελάχιστον για κύρια σύνταξη, υγεία-ΕΟΠΥΥ και ασφάλιση έναντι της ανεργίας-ΟΑΕΔ), θα έχουν την ευχέρεια καταβολής μόνο των ελάχιστων ασφαλίστρων για υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή θα μπορούν να πληρώνουν μόνο 55 ευρώ.

Τα υπόλοιπα ποσά, ήτοι 155 ευρώ το μήνα και ενδεχομένως τα επιπλέον ποσά για το επικουρικό ή το εφάπαξ (σ.σ. αφορά τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες), θα συνεχίζουν να αθροίζονται σαν οφειλή του ασφαλισμένου.

Υπενθυμίζεται πως κατ’ εξαίρεση για φέτος, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Γιατί αποκλείστηκαν

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, σε μερίδα ασφαλισμένων η ασφαλιστική ικανότητα δεν πρόκειται να ανανεωθεί για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:

Α) είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή αν οφείλει να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του). Πέρυσι λόγω πανδημίας δόθηκε κατ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, κάτι που δεν προβλέπεται να επαναληφθεί φέτος.

Β) είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα (άνεργοι),

Γ) είτε γιατί παρόλο που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα. 

Έτσι, από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν:

-Όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ

-Όλοι οι μη μισθωτοί που παρόλο που έχουν οφειλές τις έχουν ρυθμίσει

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Με το «δεξί» η πρεμιέρα του δεύτερου εξαμήνου

admin

Γαλλία: Μια στις πέντε πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκολ θα ακυρωθεί το πρωί του Σαββάτου

admin

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μέσα στον Ιούλιο

admin

Η Gazprom δελεάζει στελέχη με παχυλές αυξήσεις μισθών

admin

Οι Κινέζοι παρήγγειλαν σχεδόν 300 αεροπλάνα Airbus σε 24 ώρες

admin

Γερμανία: 500.000 αντλίες θερμότητας μέχρι το 2024

admin

SZ: To εισιτήριο των 9 ευρώ είναι το μέλλον

admin

Πώς η Ελλάδα έφτασε να έχει το 4ο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη: Έκθεση ΤτΕ

admin

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

fastpath

Οι διακριθέντες των Βραβείων Ευκράντη 2021

fastpath

Μητσοτάκης: Νέα προγράμματα απασχόλησης για 16.500 μακροχρόνια ανέργους

admin

ΕΑΕΕ: Αυξήθηκαν το 2021 τα ασφαλιστήρια αλλά και οι δηλωθείσες ζημίες για την κάλυψη πληρωμάτων πλοίων

admin