Image default
Οικονομία

Τα προβλήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών – Τα νεότερα για αίτηση

Τα προβλήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών - Τα νεότερα για αίτηση
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Πότε οι αιτήσεις, ποιοι αντικαθιστούν μέχρι τρεις συσκευές και ο μεγάλος «γρίφος».

Η ώρα της πολυαναμενόμενης από τον Ιανουάριο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών πλησιάζει και οι τελευταίες λεπτομέρειες είναι στα «σκαριά». Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε πως η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για αίτηση θα ανοίξει μέχρι τις 15 Ιουνίου και ότι το εκπτωτικό κουπόνι θα ξεκινά από 35% και θα φτάνει έως 50%. Ωστόσο, παρότι η ημερομηνία πλησιάζει, λίγες είναι οι σημαντικές λεπτομέρειες που γνωρίζουμε, ούτως ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αφού ακόμα και με έκπτωση, θα πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η ακρίβεια σπέρνει απόγνωση

Η αντικατάσταση συσκευών είναι ουσιαστικά μια μακροπρόθεσμη «επένδυση», ένα κίνητρο, παρά μια οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορεί σε βάθος χρόνου ένα νοικοκυριό να έχει εξοικονόμηση στο ρεύμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου, η εξοικονόμηση θα ξεπερνάει το 30% της ετήσιας κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, η ακρίβεια και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν σε απόγνωση τους καταναλωτές, και χιλιάδες είναι οι πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών.

Ο μεγάλος «γρίφος» για την επιδότηση συσκευών

Έτσι, ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι πως, εάν κάποιος που έχει ήδη μια υπέρογκη οφειλή, θα μπορέσει να διαθέσει επιπλέον χρήματα -ακόμα και με έκπτωση- προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιες από τις συσκευές που έχει στο σπίτι του. Εξάλλου, ούτε όλες τις συσκευές θα μπορέσει να αντικαταστήσει.

Ποιες ηλεκρικές συσκευές περιλαμβάνονται στην επιδότηση

Υπενθυμίζεται πως οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αλλάξουν μέχρι και τρεις από τις εξής κατηγορίες:

  • ψυγείο
  • κλιματιστικό
  • καταψύκτη

Δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Επίσης, η συσκευή της επιλογής του εκάστοτε δικαιούχου θα πρέπει να είναι πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης κατανάλωσης», με κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας

Τι θα γίνει στις θερινές εκπτώσεις

Ήδη, γνωρίζουμε πως η πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, οπότε και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, θα είναι στις 10 Ιουλίου. Επομένως, το πιο πιθανό είναι πως το πρόγραμμα θα συμπέσει με τις εκπτώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποια έκπτωση θα ισχύει; Του καταστήματος ή του κουπονιού; Και επίσης: Θα περιοριστεί η γκάμα επιλογών των καταναλωτών; Δηλαδή, όσες είναι πολύ ακριβές και δεν έχουν έκπτωση, μόνο από αυτές θα μπορεί να επιλέξει για την επιδότηση;

Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί μέχρι πότε μπορεί να γίνει χρήση του εκπτωτικού κουπονιού έως 50% της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης συσκευών και ο «κόφτης»

Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι ναι μεν θα μπορούν όλοι «ανεξαρτήτως εισοδήματος» να κάνουν αίτηση για κουπόνι, όμως, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος. Tο ποιος δηλαδή θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται.

Πόσα χρήματα θα γλιτώσετε

Ενδεικτικά, θα γλιτώσετε τα παρακάτω χρήματα, ανάλογα με τη συσκευή που θα αντικαταστήσετε:

  • Κλιματιστικό: 300 ευρώ
  • Ψυγείο: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Πώς θα κάνετε αίτηση – Τα απαραίτητα στοιχεία

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Θα μπορείτε να μπαίνετε στο σύστημα με κωδικούς Taxisnet, ενώ θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ σας.

Τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού σε λογαριασμό. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή. Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης. Η συσκευή της επιλογής του θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ο παράγοντας που θα σας αφήσει εκτός επιδότησης συσκευών

Θα αποκλείονται όσοι δεν πληρούν την απαραίτητη μία -μέχρι στιγμής- προϋπόθεση: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath

«Δεν πληρώνω»: Η κρίση ξεσηκώνει τους πολίτες από τη Βρετανία έως την Κίνα

admin

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

fastpath

Στροφή στο πετρέλαιο και τσουχτερές τιμές

admin