Image default
Οικονομία

«Βιαστικές» συντάξεις: 80.000 απονομές σε δύο μήνες

«Βιαστικές» συντάξεις: 80.000 απονομές σε δύο μήνες
Η «ουρά» στον ΕΦΚΑ αναμένεται να εκτονωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να έχουν λάβει τις συντάξεις τους περί τις 80.000 παλαιοί ασφαλισμένοι που είχαν καταθέσει αίτηση μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

Από τις περίπου 335.000 αιτήσεις που εκκρεμούν

-οι 135.000 αφορούν στις επικουρικές συντάξεις, άρα δεν υπολογίζονται σε αυτή την εκκαθάριση,

-οι 65.000 αφορούν σε δεύτερη σύνταξη που, ενώ εκκρεμούν εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, δεν προβλέπεται κάτι και γι’ αυτή την περίοδο,

-περί τις 25.000 έχουν χρόνο ασφάλισης και στο εξωτερικό και τους επιφυλάσσεται διαφορετική… αντιμετώπιση, ενώ

-περί τις 25.000 αφορούν το τελευταίο διάστημα και

-15.000 έχουν εντελώς ανεπαρκή στοιχεία.

Χωρίς διασταύρωση στοιχείων

Ωστόσο, για τις εναπομείνασες 80.000 παλαιές αιτήσεις για να βγουν, επιτέλους, οι συντάξεις έχει προβλεφθεί διάταξη που δίνει την παροχή χωρίς να εξετάσει εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί αναφορικά με τα συνολικά έτη ασφάλισης.

Κατά συνέπεια, οι εισηγητές του ΕΦΚΑ θα εξετάσουν μόνο α/ την ηλικία του ασφαλισμένου, β/ το χρόνο ασφάλισης από το 2002 και μετά (από τη χρονιά δηλαδή που ισχύει το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ ή όσο επιπλέον χρόνο έχουν ενσωματώσει-μηχανογραφήσει οι ιδιώτες που ανάλαβαν την διαδικασία ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ) και γ/εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να αμφισβητούνται οι προβαλλόμενοι (σ.σ. από τους ασφαλισμένους) ισχυρισμοί.

Δεν επιτρέπεται δηλαδή η αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για τον εντοπισμό ή τη διακρίβωση του πραγματικού χρόνο προϋπηρεσίας (π.χ. στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κ.α.).

Παρά την… διευκόλυνση αυτή οι συντάξεις θα εξακολουθούν και βγαίνουν με το χειρόγραφο σύστημα. Κατά συνέπεια, εκεί που κάθε υπάλληλος-εισηγητής ήταν υποχρεωμένος να εκδίδει 60 συντάξεις το μήνα, ακόμη και 100 να βγάλει, είναι δύσκολο σε δύο μήνες να εκδοθούν όλες οι συντάξεις που αιτήθηκαν μέχρι 31 Μαρτίου. Ειδικά σε ορισμένους τομείς με πολλές αιτήσεις και λίγους εντεταλμένους υπαλλήλους (εισηγητές).

Πολλές ακόμη εκκρεμότητες

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένα τα σφάλματα που θα υπάρξουν, για τα οποία θα παραμείνουν οι εκκρεμότητες και οι διορθώσεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια, η «ουρά» στον ΕΦΚΑ αναμένεται να εκτονωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά μόνο για τις κύριες συντάξεις. Τα τεράστια προβλήματα για τις επικουρικές, τις δεύτερες συντάξεις και τις συντάξεις με χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί…

Πρόσθετος πλασματικός χρόνος

Για τις νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1η Απριλίου και όσες θα υποβληθούν στο μέλλον ναι μεν δεν θα απαιτείται η διασταύρωση του χρόνο ασφάλισης στα άλλα ταμεία (περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), αλλά για την βεβαίωση του σχετικού χρόνου θα απαιτείται γνωμάτευση εργατολόγου.

Πρόσθετα και για την διευκόλυνση των ασφαλισμένων προβλέπεται:

-Αναγνώριση πλασματικού χρόνου έως και 6 μήνες για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης (15ετία) στο 67ο έτος. Κατά συνέπια, με 11,5 έτη πραγματικής ασφάλισης και 3,5 πλασματικά θα χορηγείται σύνταξη στο μέλλον.

-Παρέχεται η ευχέρεια προαιρετικής ασφάλισης σε κάθε απασχολούμενο έως 3 έτη προκειμένου να συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Υπό τον όρο ότι έχει τα 5 τελευταία, πριν την αίτηση συνταξιοδότησης, έτη τουλάχιστον 500 πραγματικά ένσημα.

-Πρόσθετα η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) εξακολουθεί και καλύπτει τα ένσημα έως πέντε (5) έτη για την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των μισθωτών.

 

Σχετικα αρθρα

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin

Πάσχα: Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων

admin