Image default
Επιχειρήσεις

ΕΒΕΠ: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους βρέθηκε στο επίκεντρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), που διεξήχθη παρουσία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Ειδικότερα, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ε.Α.Τ. αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις προτάσεις της Τράπεζας, η οποία ξεχώρισε για τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, έχοντας χορηγήσει, από το 2020 έως σήμερα, πάνω από 39.000 δάνεια αξίας άνω των 8,4 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ε.Α.Τ., μέσω της δραστηριότητάς της σε προγράμματα δανειοδότησης στην Ελλάδα το 2020, υποστήριξε επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 237.800 εργαζόμενους. Η συνολική συνεισφορά σε όρους ΑΕΠ ήταν 6,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 ευρώ χρηματοδότησης συνεισφέρει στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας με 2 ευρώ επιπλέον.

Με στόχο τη συνεχή στήριξη των επιχειρήσεων η Ε.Α.Τ. ετοιμάζει μια καινοτόμα πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα, μια ενιαία πλατφόρμα Know your Customer (KYC), που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες. Θα προσφέρει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν, να υποβάλουν στοιχεία και έγγραφα που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους και την ενημερότητά τους, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η HDB, έχει δημιουργήσει τη δική του παγκόσμια κοινότητα δικτύωσης, με το όνομα «InnoAgora» powered by HDB, φτάνοντας τα 400 μέλη σε λίγους μήνες λειτουργίας, στη διεθνούς φήμης πλατφόρμα EuroQuity, η οποία αριθμεί περίπου 22.100 μέλη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών, που προσφέρει τη δυνατότητα στις ελληνικές καινοτόμες εταιρείες να βρίσκουν ευκαιρίες χρηματοδότησης και γνώσης. Μέσω της InnoAgora, η HDB χτίζει μια μακροχρόνια σχέση με επενδυτές και επιχειρηματίες, παρέχοντας μη χρηματοδοτική υποστήριξη μέσα από δωρεάν υπηρεσίες διασύνδεσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και e-pitchingsessions.

Επίσης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εξετάσθηκε το ενεργειακό κόστος και η λύση 3Α στην ενεργειακή κρίση που προτείνει Ε.Β.Ε.Π.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στην λύση «3 Α», που θα προτείνει το Επιμελητήριο στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία συνάδει με την «ηλιακή στρατηγική» της Ε.Ε. Πρόταση που επικύρωσε ομόφωνα το Δ.Σ., με τον Β. Κορκίδη, αναφερόμενο στην «Ηλιακή Στρατηγική», να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της ηλιακής ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αναλυτικότερα, η πρόταση «3 Α», δηλαδή «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση», για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να υλοποιηθεί με επιδότηση μέσω των κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναφέρονται στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και χρηματοδότησης των υποδομών εγκατάστασης και αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης 3Α, μέσω του Green Portofolio Guarantee Fund. Τα κεφάλαια του προϊόντος μπορούν να αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κεφάλαια του δανείου, που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο με την EIB, με σκοπό την εκχώρησή τους στην ΕΑΤ. Επιπρόσθετα, οι ESCOs, που θα προσφέρουν τη μελέτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου απασχόλησε, επίσης, το Φορολογικό νομοσχέδιο συγχωνεύσεων και μετασχηματισμού επιχειρήσεων, που κινείται στην ορθή κατεύθυνση. Μάλιστα, το Ε.Β.Ε.Π. προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό 30-50% για διάστημα 9 ετών σε όλες τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο μεταξύ ελληνικών, όσο και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στη χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές, ώστε να φέρουν τα κεφάλαια και μέρος του κύκλου εργασιών τους, για τα οποία θα αποδίδονται οι αναλογούντες μειωμένοι φόροι στο ελληνικό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να υπάρξουν κλίμακες μείωσης, αλλά και ρήτρες, ανάλογα με το ύψος των νέων επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών δημιουργίας πλατφόρμας 5S Οικονομικής Γεωγραφίας ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και έγινε ανασκόπηση της επιτυχούς διοργάνωσης Famagusta Business Forum, χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε η βάση συνεργασίας ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων σε πλειάδα πεδίων της οικονομίας, αλλά και τέθηκαν οι κοινοί στόχοι, που θα επιδιώξουν να επιτύχουν από κοινού τα Ε.Β.Ε. Πειραιώς και Αμμοχώστου στο μέλλον.

Σχετικα αρθρα

Reds: Προαιρετική δημόσια πρόταση από την RB Ellaktor Holding

admin

Foodlink: Στις 10 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ 1 εκατ. ευρώ

admin

REDS: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την RB Ellaktor Holding

admin

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Νέος επικεφαλής της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μετόχων ο Δημήτρης Θεοδωρακάτος

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Δ. Θεοδωρακάτος νέος επικεφαλής της μονάδας εξυπηρέτησης μετόχων

admin

H SAS ακυρώνει 1.700 πτήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

admin

Foodlink: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 1 εκατ. ευρώ

admin

Κατρακυλά η μετοχή της Bed Bath & Beyond 

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: Μέρισμα 3,42 ευρώ ανά μετοχή

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: Μέρισμα 3,42 ευρώ ανά μετοχή και πώληση ακινήτων

admin

Χρηματιστήριο: Η λήξη των ΣΜΕ δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερη μεταβλητότητα

admin