Image default
Ευρώπη

Επιτροπή: Καμία πρόοδος στις αξίες της ΕΕ και τη δημοκρατία στην Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λίγα θετικά λόγια να πει για τη δημοκρατία και τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία, μετά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (23 Μαΐου) σχετικά με την παρατεταμένη διαδικασία του άρθρου 7.

Το άρθρο 7 περιγράφει τις διαδικασίες για την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων από ένα κράτος μέλος σε περίπτωση παραβίασης των αξιών της ΕΕ που υπέγραψαν οι χώρες κατά την ένταξή τους στο μπλοκ.

«Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας αναφέρω περισσότερες θετικές εξελίξεις», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία κατά της κυβέρνησης της Βουδαπέστης για παραβίαση των κανόνων και αξιών της ΕΕ το 2018. Ωστόσο, η άκρως πολιτική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει την Ουγγαρία στο να χάσει το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ, δεν οδήγησε πουθενά τους Ευρωπαίους υπουργούς.

Αυτή είναι μόλις η τρίτη ακρόαση για την ουγγρική διαδικασία. Η πρώτη ακρόαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, σχεδόν ένα χρόνο αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα επανέλαβε στο ίδιο κλίμα: «δυστυχώς, δεν έχω πολλά καλά νέα να αναφέρω».

«Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δέχονται πολιτικές πιέσεις, πολλά θεσμικά όργανα δεν πληρούν τα κριτήρια ανεξαρτησίας από το κυβερνών κόμμα και το θέμα του Pegasus [κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης] πρέπει να συζητηθεί», πρόσθεσε η ίδια.

Το Συμβούλιο θα απαιτήσει πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων για να προβεί σε συστάσεις, το πρώτο σε έναν μακρύ κατάλογο βημάτων προς την εφαρμογή κυρώσεων. Οι κυρώσεις βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου.

Ωστόσο, ο Μίκουλας Μπεκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας, προσπάθησε να δώσει θετικό τόνο μετά τη συζήτηση, ο οποίος χαρακτήρισε μέρος της συζήτησης «σχετικά κοντά σε διάλογο».

«Στο παρελθόν, μου φαίνεται ότι η συζήτηση έμοιαζε περισσότερο με μια σειρά μονολόγων, αλλά σήμερα, τουλάχιστον ένα μέρος της συζήτησης ήταν για μένα λίγο πιο αισιόδοξο», δήλωσε.

 

Σχετικα αρθρα

Βραβείο Europa Nostra για το Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

admin

ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ’ ότι από τη Ρωσία

admin

Η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της EE

admin

Επιστολή Παπαδημούλη στον Επίτροπο Χαν για την ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση

admin

Ε.Ε.: «Παράθυρο» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

admin

ΕΕ: Θέλει να παραμείνει στη Βοσνία η αποστολή της EUFOR- Νέα πηγή έντασης με τη Ρωσία;

admin

Η Φινλανδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από ναρκωτικά σε ηλικίες κάτω των 25 ετών στην Ευρώπη

admin

Η Ρωσία δίνει τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, απειλώντας με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

admin

Η Ουκρανία «επιταχυντής» για την ευρωπαϊκή άμυνα

admin

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

admin

Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Φινλανδία επιστρέφουν στις προ της πανδημίας διαδικασίες

admin

Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδικάζει τις μεταναστευτικές πολιτικές της Λιθουανίας

admin