Image default
Ευρώπη

Σερβία: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

Η πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για περαιτέρω ενίσχυση της ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας Σερβίας-ΕΕ αφορά ξεκάθαρα «στην εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία», δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Ένταξης στην ΕΕ Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς.

Η Γιοκσίμοβιτς είπε στην EURACTIV Serbia και BETA ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ τόνισαν ξεκάθαρα το ψήφισμα της Σερβίας και της ΕΕ για ενίσχυση της ολοκλήρωσης εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία Σερβίας-ΕΕ ακόμη και πριν από την ένταξη στις πρόσφατες συνομιλίες.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν υποκατάστατα ή μοτίβα αναμονής για την ένταξη. Πρόκειται για την εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων ενταξιακών συνομιλιών με τη Σερβία», δήλωσε η Γιοκσίμοβιτς, σχολιάζοντας την ιδέα του Μισέλ για μια «ευρωπαϊκή γεωπολιτική κοινότητα».

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίγνωση της στρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής σημασίας των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως της Σερβίας, για την ασφάλεια της ηπείρου και εντείνουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ολοκλήρωσης σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά την περαιτέρω ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ για όλες τις υποψήφιες χώρες. «Πρόκειται για ένα νέο πολιτικό πιστεύω που έχει γίνει μέρος της πολιτικής πραγματικότητας, παρόλο που η ευθυγράμμιση σε αυτόν τον τομέα δεν έχει οριστεί ως προϋπόθεση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη χώρα μας», δήλωσε η Γιοκσίμοβιτς.

Επισήμανε επίσης ότι η εκτίμηση κάθε μεμονωμένου μέλους της ΕΕ σχετικά με το πόσο κοντά έχει φτάσει η Σερβία στην εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Νωρίτερα, στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι επί 89 συνεχείς ημέρες οι αρχές της Σερβίας κράτησαν σταθερά τη θέση τους στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ο Βούτσιτς συνέχισε λέγοντας ότι η δήλωση που ψηφίστηκε πρόσφατα στα Τίρανα, την οποία η Σερβία υποστήριξε, ήταν «μια περιφερειακή πρωτοβουλία που δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις». Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η πολιτική της Σερβίας δεν έχει αλλάξει από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έχουμε καταδικάσει την εισβολή στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους όπως η Ουκρανία. Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει», εξήγησε ο Βούτσιτς, επαναλαμβάνοντας ότι η Σερβία έχει εκτεθεί σε ισχυρές πιέσεις για τη στάση της.

Σχετικα αρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θέμα απονομής δικαιοσύνης έθεσε η Βεστάγκερ στο Μητσοτάκη

admin

Ο πρώην ΥΠΕΞ θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Σλοβενίας

admin

Η ενεργειακή φτώχεια «στραγγίζει» και τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Ράμα: Ξεπερασμένη η ΕΕ και πρέπει να αλλάξει

admin

Πληθωρισμός και πτώση της τουρκικής λίρας οδηγούν στα κατεχόμενα τους Ελληνοκύπριους

admin

Η σύγκρουση Γάλλων και Ιταλών εθνικιστών τινάζει στον αέρα την ενότητα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

admin

Το ακροδεξιό FPÖ ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση εφοδιασμού της Αυστρίας με φυσικό αέριο

admin

Ο Σολτς υπόσχεται συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσει τους Γερμανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών

admin

Προς νέα κυβέρνηση «τις επόμενες ώρες» στη Γαλλία

admin

Δοκιμές της Gazprom για μια Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο;

admin

Βραβείο Europa Nostra για το Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

admin

ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ’ ότι από τη Ρωσία

admin