Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Οριακή άνοδος με χαμηλό τζίρο 

Για άλλη μία μέρα το μεσημέρι το σκηνικό άλλαξε στο χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά από ένα ανοδικό ξεκίνημα το πρωί oσο η συνεδρίαση προχωρούσε οι ανοδικές τάσεις έχαναν τη δυναμική τους με τον  χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 863,41 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,96 μονάδων (+1,18%) και 857,46 μονάδων (-0,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,88 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,65 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 420 χιλ. τεμάχια.

H Βιοχάλκο έκλεισε με κέρδη 4,28%, με την Alpha Bank, τον Μυτιληναίο και την Εθνική να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3% και τις ΕΛΧΑ, Πειραιώς και Λάμδα με άνοδο ανώτερη του 2%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Eurobank, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες 2,29%, με τη ΔΕΗ και τη Motor Oil να χάνουν 1,35% και 1,24% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Σαράντης και Quest.

 Οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, μετά την λήξη του χθεσινού Eurogroup.

“Θα υπάρχει αντίκτυπος στην Ευρωπαϊκή ανάπτυξη από τις εξελίξεις. Η ανάγκη να υπάρξει ευελιξία δικαιολογεί την απόφαση της Κομισιόν να διατηρήσει για ακόμα έναν χρόνο τη ρήτρα διαφυγής. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τον στόχο της σταδιακής μετατροπής της δημοσιονομικής πολιτικής από υποστηρικτική φέτος, σε ουδέτερη την επόμενη χρονιά. Τον Ιούλιο θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup, αναφορικά με τη δημοσιονομική στάση για την επόμενη χρονιά”, παραδέχτηκε ο Πασκάλ Ντόναχιου, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 558,85 (-0,35%) και 583,11 μονάδων (+3,97%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 577,85 (+3,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 574,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,49%.

Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 565 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και κάνει την υπέρβαση υψηλότερα των 577 (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 598 – 616 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Κλείσιμο υψηλότερα των 616, μπορεί να δώσει αναρρίχηση προς τις 644 και 650 μονάδες. Σε αρνητική εξέλιξη και επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 546 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 – 490 και 470 μονάδες.

Για την αυριανή συνεδρίαση η μεγάλη πτώση στην Αμερική λόγω των μετοχών τεχνολογίας αλλά και των γενικότερων προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για συνέχιση της σημερινής ισχαιμικής ανόδου καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προ πολλού διαψεύσει τη θεωρία της αυτονόμησης του.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Xαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% φέτος και αβεβαιότητα

admin

Πληθωρισμός: Γιατι απέτυχαν οι οικονομολόγοι…

admin

Ενοίκια: Το 47,8% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

admin

Πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση; Υπέροχη ιδέα – με μεγάλους κινδύνους

admin

Alpha Bank: Σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα την τελευταία διετία

admin

XA:Ανοδική αντίδραση για λίγους 

admin

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Η Γερμανία στο χείλος της ενεργειακής αβύσσου…

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

admin

Σε υψηλό 7ετίας το ρωσικό νόμισμα – Τι θα κάνει η Μόσχα με το «ακριβό» ρούβλι

admin

Πώς το “δευτερεύον” μέτωπο στο Καλίνινγκραντ μπορεί να αποδειχθεί σπίθα πολέμου στην Ευρώπη

admin

Η επικείμενη ύφεση και η κρίση του φυσικού αερίου…

admin