Image default
Πολιτική

Γιατί ο Ερντογάν ετοιμάζει καλοκαίρι με «ηρεμία γιοκ» – «Αποφασιστική ψυχραιμία» από την Αθήνα

Πρόγευση για θερμό καλοκαίρι αποτελεί το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα αντέδρασε με ψυχραιμία, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και φέρεται αποφασισμένη να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, έτοιμη ωστόσο για τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, καθώς το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν εκτιμάται ότι δίνει το «πράσινο φως» για πιο έντονες αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησής του. 

Γιατί όμως, η Τουρκία επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο της έντασης, όταν μόλις τον Μάρτιο ο Ερντογάν υποδεχόταν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη; 

Οι έμπειροι γνώστες των δεδομένων σημειώνουν ότι ο παράγοντας που άλλαξε το παιχνίδι καθοριστικά ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κονγκρέσο, αλλά και οι ιδιαίτερες επαφές που είχε ο κ.Μητσοτάκης στις ΗΠΑ. Εκεί η Τουρκία κατανόησε ότι πλέον το ελληνοκυπριακό λόμπι στην Ουάσινγκτον είναι ισχυρό και κερδίζει διαρκώς έδαφος και δεν διέλαθε διόλου της προσοχής της τουρκικής κυβέρνησης η αντίδραση των μελών του κονγκρέσου στις -χωρίς να την ονομάσει- αναφορές του κ.Μητσοτάκη στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να «τρώει πόρτα» από τον Λευκό Οίκο και κατά τις παρούσες εκτιμήσεις αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει νωρίτερα από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, τα εσωτερικά μέτωπα του Ερντογάν και κυρίως η οικονομία –με τον επίσημο πληθωρισμό να αγγίζει το 70%– αποτελούν έναν επιπλέον λόγο που οδηγεί τον Τούρκο πρόεδρο στην «ανάγκη» αντιπερισπασμού με την αναζωπύρωση μετώπου με την Ελλάδα. 

Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο σε δύο επίπεδα: Το ένα έχει να κάνει με την τουρκική προκλητικότητα σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις- παραβιάσεις (πρόγευση για την οποία έδωσαν ήδη προ ημερών με την υπερπτήση στα 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη) και το δεύτερο με την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Ήδη, οι ροές από τον Έβρο έχουν αυξηθεί, ενώ μόλις χθες πλοιάρια επιχείρησαν να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά πάνω από 600 παράτυπους μετανάστες.

Σ’ αυτό το σκηνικό η Αθήνα επιλέγει την οδό της «αποφασιστικής ψυχραιμίας». Σ’ αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη θεοδωρικάκου (στον ΑΝΤ1) για τις μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο: 

«Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, όλους αυτούς τους μήνες υπάρχει πίεση. Ας γνωρίζουν όλοι εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί προστατεύοντας την ακεραιότητα της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Ούτε στον Έβρο ούτε στα νησιά μας και ας το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό… Η χώρα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με πολύ σταθερό τρόπο».

Χθες το βράδυ, πάντως, άμεση και ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επισημαίνει ότι η Ελλάδα κάνει πολιτική αρχών. Δήλωσε ειδικότερα: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών». 

- sofokleous10.gr

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικα αρθρα

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών – Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

admin

Live: Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Νίκος Παππάς μετά τη θύελλα: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας

admin

Κασσελάκης για Τέμπη: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος» – Νέο βίντεο με «πυρά» κατά Μητσοτάκη

admin

Ημαθία: Δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας 

admin

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα

admin

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα «Δημοκράτες»

admin

Γιάννης Οικονόμου – Βουλή: Τραμπισμός α αλ γκρέκα, αυτή τη φορά με επισπεύδοντα τον κ. Ανδρουλάκη

admin