Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε μια Ευρώπη που θα αντιτάσσεται στον αναθεωρητισμό

«Το βασικό συμπέρασμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι το αίτημα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, στρατηγική αυτονομία, βαθύτερη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, που να προστατεύει τα σύνορά της» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης – τα επόμενα βήματα».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια καινοτόμα διαδικασία, μέσα από την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν με τις προτάσεις τους πως θέλουν μια Ευρώπη πρωτοπόρα στην κλιματική αλλαγή και περισσότερο ψηφιακή, μια Ευρώπη αρχών και αξιών που θα αντιτάσσεται στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου, καθώς και μια Ευρώπη που θα είναι πιο ευέλικτη στην αντιμετώπιση όλων των κρίσεων, πιο βαθιά και ουσιαστική στην προστασία των δικαιωμάτων, πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική, πάντα με το πρόσημο της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης των Συνθηκών επισήμανε ότι θα πρέπει να σταθούμε με ρεαλισμό και ταυτόχρονα με ιστορική ευθύνη, η οποία επιτάσσει να προτάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Υπογράμμισε ότι τώρα δεν είναι η στιγμή να διχαστεί η Ευρώπη, αλλά είναι η στιγμή της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας απέναντι στις προκλήσεις.

Σημείωσε, ακόμη, ότι με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την υιοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση αποφάσεων στον τομέα της κοινής άμυνας, η Ευρώπη έχει καταφέρει να σπάσει πολλά ταμπού χωρίς να αναθεωρηθούν οι συνθήκες και μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει την ενεργειακή, την επισιτιστική, τη γεωπολιτική, ενδεχομένως και τη μεταναστευτική κρίση που έχουμε μπροστά μας, χωρίς να αναλωθεί σε διχαστικά διλήμματα.

Μας πληγώνει που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον τρόπο αντίδρασης της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων λέγοντας: «σίγουρα νομίζω ότι το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην τουρκία, τη στιγμή που παραβίαζε την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου, ως αποτέλεσμα του βέτο κρατών μελών, είναι κάτι που μας πληγώνει. Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε το έκτο πλαίσιο κυρώσεων, γιατί υπάρχει βέτο από συγκεκριμένη χώρα μέλος, μας πληγώνει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι καθιστά την Ευρώπη ανίκανη να δράσει, αναποτελεσματική και άχρηστη, όπως κάποιοι θέλουν να την εμφανίζουν, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία»

Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Η έκθεση για το partygate «καρφώνει» τον Τζόνσον – Του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του 9χρονου που γλίτωσε από τη δολοφονική μανία του μακελάρη του Τέξας

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Σενάρια συγκυβέρνησης: Τι θα κάνουν οι «μικροί» της Βουλής

admin

Ο… τσαμπουκάς Ερντογάν έμεινε στην Άγκυρα – Συνθήκες για «ήρεμο καλοκαίρι» μετά το ΝΑΤΟ

admin

Βενιζέλος για το Turkaegean: Να αναληφθούν πρωτοβουλίες στον EUIPO και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

admin

Ανδρουλάκης από Λαμία: Μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με Μητσοτάκη, ούτε με Τσίπρα

admin

Αβραμόπουλος: Θα είμαι «παρών» σε αυτές τις εκλογές

admin

«Αντιεμβολιαστές» ξανά έξω από το σπίτι του Θάνου Πλεύρη

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν το «Fuel Pass 2» και οι 3μηνες παρατάσεις μέτρων για την πανδημία

admin

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

admin

Ανδρουλάκης: Δεν πρόκειται να μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα

admin

Σκευωρία Novartis: Με βούλευμα παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη

admin

Γεραπετρίτης: €24 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης σε πράσινες δράσεις

admin

Οικονόμου: Ο Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ούτε στο ελάχιστο τη σύγχρονη διεθνή διπλωματία

admin