Image default
Ευρώπη

Σάντσεθ: Η Ισπανία ως βασική εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ισπανία παρουσιάστηκε ως η βασική εναλλακτική λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής του Νταβός από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σε ένα κοινό και συντονισμένο «μεσογειακό μέτωπο» μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Νταβός, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις παρενέργειες της κρίσης COVID-19, ιδίως για τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας.

Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος, δήλωσε ο Σάντσεθ, αν και σήμερα απασχολούνται 20 εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν ρεκόρ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην τοπική οικονομία, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σε δύσκολους καιρούς, όπου η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη «θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», είπε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπενθύμισε επίσης ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης της ΕΕ και, μαζί με την Πορτογαλία, διαθέτει περίπου το ήμισυ των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, και αυτό είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και η ενεργειακή αποδοτικότητα, δεν αποτελούν μόνο έναν μεγάλο σύμμαχο για τις χώρες και τις οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε αυτό το γεωπολιτικό σενάριο που είναι τόσο περίπλοκο και τόσο αβέβαιο, θα μας δώσουν επίσης τα μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας», δήλωσε Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην πολιτική συζήτηση στην Ισπανία και ότι η Μαδρίτη είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν μιλήσει περισσότερο για την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία εισήγαγε ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων μέτρων μετριασμού των τιμών, υπενθύμισε.

Επικύρωσε επίσης τη δέσμευση της Ισπανίας για δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2025 θα υπάρχει δημόσιο έλλειμμα κάτω από 3% και δημόσιο χρέος κάτω από 110%.

Σχετικα αρθρα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θέμα απονομής δικαιοσύνης έθεσε η Βεστάγκερ στο Μητσοτάκη

admin

Ο πρώην ΥΠΕΞ θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Σλοβενίας

admin

Η ενεργειακή φτώχεια «στραγγίζει» και τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη

admin

Ράμα: Ξεπερασμένη η ΕΕ και πρέπει να αλλάξει

admin

Πληθωρισμός και πτώση της τουρκικής λίρας οδηγούν στα κατεχόμενα τους Ελληνοκύπριους

admin

Η σύγκρουση Γάλλων και Ιταλών εθνικιστών τινάζει στον αέρα την ενότητα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

admin

Το ακροδεξιό FPÖ ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση εφοδιασμού της Αυστρίας με φυσικό αέριο

admin

Ο Σολτς υπόσχεται συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσει τους Γερμανούς να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών

admin

Προς νέα κυβέρνηση «τις επόμενες ώρες» στη Γαλλία

admin

Δοκιμές της Gazprom για μια Ευρώπη χωρίς ρωσικό αέριο;

admin

Βραβείο Europa Nostra για το Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

admin

ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ’ ότι από τη Ρωσία

admin