Image default
Επιχειρήσεις

Υπόθεση Wind Media: Διαδικτυακή πυραμίδα με χιλιάδες θύματα και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια ακόμα πυραμίδα φέρεται να γκρεμίστηκε, συμπαρασύροντας χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι είδαν τις «επενδύσεις» τους, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, να χάνονται, έπειτα από αυτή την καλοστημένη απάτη.

Αυτή η πυραμίδα απευθυνόταν σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα επιπλέον εισόδημα κατά τη διάρκεια του σερφαρίσματός τους σε facebook, youtube, tiktok. Με άλλα λόγια, βασιζόταν στην αξία που έχουν τα «likes», στα ψηφιακά social media. Ως γνωστόν, το Facebook, το Youtube και το TikTok, έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις που ανεβάζουν. Για να αποκτούν αξία και να είναι αποτελεσματικές οι διαφημίσεις, πρέπει να έχουν αρκετά «views», δηλαδή να τις παρακολουθούν πολλοί χρήστες. Επίσης, πρέπει να έχουν «likes», δηλαδή να δηλώνουν οι χρήστες ότι τους αρέσει αυτό που παρακολουθούν. Ταυτόχρονα, να έχουν «followers», δηλαδή χρήστες οι οποίοι ακολουθούν τις αναρτήσεις των διαφημιζομένων.

Πώς λειτουργούσε αυτή η πυραμίδα

Η Wind Media, λοιπόν, υποσχόταν ότι θα παρείχε έξτρα εισόδημα στους χρήστες που θα έκαναν “like”, σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βιντεάκια και ιστορίες που ανεβαίνουν στα social media. Για να γίνει κάποιος μέλος της Wind Media έδινε ένα ποσό εγγραφής, το οποίο θα αποσβενόταν από τα έσοδα που θα προσέφερε η Wind Media στο μέλος της, σε διάστημα μικρότερο του μηνός.

Η πυραμίδα, ανάλογα με το «πακέτο» που επέλεγε το μέλος, που ονομαζόταν VIP (Very Important Person), δηλαδή πολύ σημαντικό πρόσωπο, τον πλήρωνε από 0,50€ έως 2,30€, ανά like, δηλαδή συνολικό ημερήσιο κέρδος από 1,5€ έως 138€, που κατέληγε σε ένα μηνιαίο εισόδημα από 120€ έως 4.140€, ανάλογα με το ποσό της εγγραφής.

Ο εγγεγραμμένος χρήστης έβλεπε αναρτήσεις και βίντεο, έκανε like στις αναρτήσεις και στα βίντεο, και έκανε εγγραφή σαν ακόλουθος στις αναρτήσεις ή στα βίντεο για να τα ακολουθεί. Στη συνέχεια, έπρεπε να κάνει screenshot στην οθόνη του και να στείλει τη φωτογραφία στη Wind Media, για να αποδεικνύει ότι έχει δει την ανάρτηση και το βίντεο και ότι έχει πραγματοποιήσει σωστά τα «likes» και τα «follows». Στη συνέχεια, κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε ο κάθε εγγεγραμμένος VIΡ χρήστης θα λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών του νέου χρήστη. Οι άνθρωποι της Wind Media καλούσαν τα νέα VIP μέλη να εγγραφούν μέσω ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε crypto Tether, να τα καταθέσουν στη Wind Media και να περιμένουν να κάνουν ανάληψη των κερδών τους, μέσω του USDT Wallet και της Binance.

Αλλά όλο αυτό το ωραίο σκηνικό, ήρθε η στιγμή που έκανε log out και χαρακτηρίστηκε ως απάτη. Πιο συγκεκριμένα, από τις 20 Μαΐου, τα μέλη της Wind Media, αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ανάληψη των χρημάτων τους. Στο Group των χρηστών της πλατφόρμας είχε αναρτηθεί διευκρινιστική ανακοίνωση της Mind Media σύμφωνα με τη οποία, λόγω της απότομης πτώσης του νομίσματος Luna στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η αλυσιδωτή αντίδραση είχε προκαλέσει πτώση πολλών κρυπτονομισμάτων και συμφόρηση του συνολικού δικτύου της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Άρα, για αυτό, όπως ισχυρίστηκαν, αργούσαν οι αναλήψεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πραγματικότητα τελικά είναι πως οι εμπνευστές της πυραμίδας είχαν αρχίσει να παίρνουν τα λεφτά των μελών τους και να φεύγουν.

Σύμφωνα με στοιχεία και - τα διάφορα social media groups των VIP μελών της Wind Media, τα θύματα της πυραμίδας στην Ελλάδα είναι περίπου 600.000 και τα χρήματα που χάθηκαν πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα ελληνικά μέλη είναι μόνο 10.000. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι εξαπατήθηκαν χιλιάδες πολίτες της χώρας μας. Επίσης, προς το παρόν, έχει κατατεθεί μόνο ένας μικρός αριθμός καταγγελιών για την όλη υπόθεση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η φημολογία για παιδιά Ελλήνων πολιτικών πίσω από το κόλπο γκρόσο. Μάλιστα, η φημολογία που έχει ξεκινήσει μέσα στους κύκλους του ίντερνετ κάνει λόγο για δύο γιους πολιτικών εν ενεργεία και για 3 γιους μεγαλοστελεχών σε εταιρείες με τζίρο άνω των 30.000.000 ευρώ – κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώνεται.

Μια ιστορία παλιά (όσο οι πυραμίδες)

Η πυραμίδα αποτελεί μία από τις πλέον διαχρονικές μεθόδους εξαπάτησης όσων αναζητούν εύκολες και γρήγορες αποδόσεις. Το όνομα του Αμερικανού επενδυτή της Wall Street Μπέρνι Μέιντοφ αποτελεί το συνώνυμο του μεγαλύτερου, στην ιστορία της χρηματοοικονομικής απάτης, «σχήματος Πόντσι», ύψους… 60 δισ. ευρώ. Στις απάτες, που βασίζονται σε πυραμίδες, ο εγκέφαλος ζητά, για παράδειγμα, 100 ευρώ από κάθε νέο επενδυτή, ποσό που υπόσχεται να διπλασιάσει τον επόμενο μήνα. Εστω ότι καταφέρνει να πείσει δύο άτομα. Για να τους προσφέρει τις αποδόσεις που έχει υποσχεθεί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά και να κρατήσει τα 200 ευρώ που επένδυσαν οι δύο πρώτοι, χρειάζεται να στρατολογήσει τέσσερα νέα άτομα. Πλέον, χρωστάει 800 ευρώ και κατ’ επέκταση έχει ανάγκη από οκτώ νέους επενδυτές.

Το τι πραγματικά έχει συμβεί μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, έπειτα από έρευνες των ελληνικών Αρχών επί του θέματος. Σε μια είδηση που δεν χωράει κανένα like, αλλά πολλά shares, για να μάθουν όλοι τι έχει συμβεί, σε μια νέα απάτη που θα απασχολήσει την κοινωνία μας

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη» Ευρώπης – Ασίας για την προμήθεια LNG – Δραματικές προβλέψεις για ελλείψεις ενόψει χειμώνα 

Πού να εργαστώ; Αυτές είναι οι πόλεις με την καλύτερη ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής 

H Ελλάδα στο Διάστημα – Πρόγραμμα… made in Greece με πάνω από 200 εκατ. ευρώ

Σχετικα αρθρα

Nταϊάν Χέντρικς: Η αμύθητη περιουσία των $11,6 δισ. ξεκίνησε από μια… φάρμα

admin

Intrakat: Δηλώνει παρούσα για την Αττική Οδό και τα νέα έργα στο Ελληνικό

admin

Πληθωρισμός: Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις (pics)

admin

Alpha Trust: Εγκρίθηκε η εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

admin

Ελλάδα 2.0: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Alpha Trust: Στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου οι μετοχές

admin

Η Lamda εκδίδει «πράσινο» ομολογιακό έως €230 εκατ.

admin

Όμιλος Σαράντη: Τι απαντά για την έξοδο από το Joint Venture με την Estee Lauder

admin

ΓΕΚ Τέρνα: Γιατί ζητήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων

admin

Lamda Development: Έκδοση πράσινου ΚΟΔ ποσού έως €230 εκατ.

admin

Alumil: Ολοκλήρωση συγχώνευσης και μεταβίβασης μετοχών θυγατρικών

admin

ΔΕΗ: Συμφωνία για αλλαγές στους όρους τιτλοποίησης απαιτήσεων

admin