Image default
Πολιτική

Βορίδης: Τομή για τη δημόσια διοίκηση το νέο προσοντολόγιο, θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη παραχώρησαν την Τετάρτη 25 Μαΐου συνέντευξη Τύπου για την αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος 50/2001 που αφορά στον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα (προσοντολόγιο) καθώς και στην επικαιροποίηση του κλαδολογίου.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο στοχεύει στην εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς και στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πιο αποτελεσματικού συστήματος, προσαρμοσμένου στα σύγχρονα δεδομένα.

dt_250522c

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις τομές που θα επιφέρει η εφαρμογή του στη δημόσια διοίκηση μέσω:

Της δραστικής μείωσης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων από 2.700 σε 550 (ποσοστό 79,7%), γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π.

Της κατάργησης παρωχημένων κλάδων και της δημιουργίας νέων και σύγχρονων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου και θα προσελκύσουν υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Της πλήρους χαρτογράφησης των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να προσαρμοστούν στα όσα προβλέπει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας.

Της αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων στους σύγχρονους κλάδους και τις επικαιροποιημένες ειδικότητες, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

Της εξάλειψης των διακρίσεων και της εφαρμογής μίας ενιαίας αντιμετώπισης μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

dt_250522d

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, μέσω της κατάργησης της δυνατότητας των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού που υπονόμευαν την ακεραιότητα του συστήματος.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, συγκροτείται έπειτα από 20 χρόνια ένα ευέλικτο σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Τέλος, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο συνιστά αποτέλεσμα πολύμηνης και κοπιώδους εργασίας που προήλθε από την αξιοποίηση στοιχείων στοιχείων από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και το ψηφιακό οργανόγραμμα καθώς και της τεχνογνωσίας φορέων του δημόσιου τομέα και εξήρε τη συνδρομή της Expertise France και τη συνεργασία στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών, του Α.Σ.Ε.Π., του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ για την ολοκλήρωσή του.

dt_250522a

Ειδήσεις σήμερα:

Δυο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Η έκθεση για το partygate «καρφώνει» τον Τζόνσον – Του καταλογίζει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»

Η συγκλονιστική μαρτυρία του 9χρονου που γλίτωσε από τη δολοφονική μανία του μακελάρη του Τέξας

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών – Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

admin

Live: Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Νίκος Παππάς μετά τη θύελλα: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας

admin

Κασσελάκης για Τέμπη: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος» – Νέο βίντεο με «πυρά» κατά Μητσοτάκη

admin

Ημαθία: Δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας 

admin

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα

admin

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin