Image default
Επιχειρήσεις

Εμφιαλωμένο νερό: «Στερεύουν» τα κέρδη των βιομηχανιών

Υλικά συσκευασίας, ενεργειακό κόστος και μεταφορές «καίνε» τα κέρδη της εγχώριας βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού παρά τις προβλέψεις για ισχυρή κατανάλωση τη θερινή σεζόν.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα το νεράκι, ενώ από την επόμενη εβδομάδα οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω του τέλους ανακύκλωσης, το οποίο επιβάλλεται στα προϊόντα που έχουν συσκευασίες από πλαστικό.

Συγκεκριμένα από 1η Ιουνίου επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ύψους 8 λεπτών του ευρώ ανά συσκευασία προϊόντος (προ ΦΠΑ). Η τελική αύξηση που θα φτάσει στον καταναλωτή αναμένεται να είναι περίπου στα 10 λεπτά.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την ΑΑΔΕ και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Τρεις φορές πάνω τα πλαστικά

Για τριπλασιασμό του κόστους στα υλικά συσκευασίας κάνουν λόγο εκπρόσωποι των εταιρειών εμφιαλωμένου νερού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αγορά πλαστικού προσεγγίζει τα 1.900 ευρώ ανά τόνο προϊόντος από 700 ευρώ τον τόνο, ενώ το κόστος ανά παλέτα έχει ανέλθει σε 16-18 ευρώ από 7 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το μεταφορικό και το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να είναι περισσότερο δυσοίωνες.

Αυξήσεις έως 5%

Αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή, η μέση ανατίμηση στο ράφι είναι της τάξεως του 4,5%-5%, λόγω των αυξήσεων που πέρασαν κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ενώ αναμένεται νέο κύμα αυξήσεων στο προσεχές διάστημα.

Όπως αναφέρεται από τα ίδια στελέχη, πιθανόν οι μικρότερες εταιρείες να αναγκαστούν να προχωρήσουν νωρίτερα σε νέες αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους του, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι μεγαλύτερες αναμένεται να δρομολογήσουν ανάλογες αυξήσεις αρχές Φθινοπώρου.

Εν αναμονή του καύσωνα και των τουριστών

Παρότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η κατανάλωση ήταν υποτονική, καταγράφοντας μείωση στους όγκους πωλήσεων στο ράφι στο 2,8% με την ιδιωτική ετικέτα να υποχωρεί με ρυθμό 10%, η αλλαγή του καιρού, η άνοδος του τουρισμού και η αυξημένη κίνηση στο κανάλι του HORECA έχουν αυξήσει τη ζήτηση τον τελευταίο μήνα.

Πάντως σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, οι απώλειες που προκαλεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος δεν μπορεί να «ισοφαριστεί» ακόμα και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ισχυρή κατανάλωση την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι ανατροπές στο κόστος λειτουργίας βάζουν φωτιά στον αυξημένο ανταγωνισμό και μένει να αποδειχθεί εάν τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που έχουν προαναγγείλει οι παλιοί και νέοι “παίκτες” θα υλοποιηθούν.

Σχετικα αρθρα

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για καταβολή μερίσματος

admin

Alpha Trust-Ανδρομέδα: Στις 18/4 η ΓΣ για μέρισμα με δικαίωμα επανεπένδυσης

admin

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

admin

Bain & Company: Εμπιστοσύνη στη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

admin

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ο Ν. Μπήλιος αναλαβάνει Διευθυντής Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων

admin

BriQ Properties: Αύξηση 14% στα έσοδα από ενοίκια το 2023

admin

Noval Property: Νέο μέλος του ΔΣ ο Μιχ. Παναγής

admin

Βασιλάκης: Έρχονται νέες συνεργασίες μέχρι το τέλος του 2024 για την Autohellas

admin

Μουσικός Οίκος Νάκα: Αύξηση πωλήσεων και σταθερά κέρδη στο α’ εξάμηνο

admin

Trastor: Αυξημένα κατά 25,2% τα EBITDA το 2023

admin

ΙΕΛΚΑ: Σταθερός στο 2,75% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Trastor: Αύξηση 17,5% στα έσοδα από μισθώματα ακινήτων το 2023

admin