Image default
Διεθνή

Ουκρανία: Για ένταση των επιθέσεων προειδοποιεί ο Σοϊγκού, 20.000 εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει το Κίεβο

Με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία να παραμένουν σε θολό πεδίο, η Μόσχα προειδοποιεί το Κίεβο και τη Δύση ότι προετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων κυρίως στο ανατολικό μέτωπο για την πλήρη επικράτηση στο Ντονμπάς, αλλά και σε άλλες περιοχές. Η Ρωσική πλευρά κινείται απτόητη και παρά τις νέες καταγγελίες της ουκρανικής κυβέρνησης ότι έχει στοιχεία ότι οι δυνάμεις εισβολής έχουν διαπράξει 20.000 εγκλήματα πολέμου. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δήλωσε τη νύχτα ότι το Κίεβο διαθέτει στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου και θα τα παραδώσει σε διεθνείς οργανισμούς για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται εξελίξεις και στο θέμα με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς αντιπροσωπείες των δύο χωρών φτάνουν στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προβάλει βέτο σε αυτή τη διαδικασία.

Η επίσκεψη αυτή απαντά ουσιαστικά στις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί μετά το μήνυμα που είχε στείλει προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν στις ηγεσίες των δύο χωρών να μην κάνουν καν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο δήλωσε πως ο διάλογος με την Τουρκία συνεχίζεται και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ενστάσεις της Άγκυρας θα αντιμετωπιστούν.

Αλλά και η υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Καθλίν Χικς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας θα καμφθούν από τις εξηγήσεις που θα παράσχουν Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

Στα μέτωπα της Ουκρανίας, η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο, με τις δυνάμεις εισβολής να επιβραδύνουν, όπως λέει ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού τις επιθέσεις, προκειμένου να αναπτυχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων. Η δήλωση εμπεριέχει ουσιαστικά μία δραματική προειδοποίηση για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς η Μόσχα θέλει να αποκτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, δηλαδή των δύο περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες έχει αναγνωρίσει ως «αυτόνομες Δημοκρατίες».

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο έκανε την πρώτη επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης, διευκρινίζοντας ότι δεν το έχει λάβει ακόμα.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει δει ακόμη την πρόταση του Μάριο Ντράγκι, αλλά ελπίζει να τη λάβει μέσω των διπλωματικών οδών και προτίθεται να εξετάσει τις ιδέες του Ιταλού πρωθυπουργού.

Πάντως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός, έως αρνητικός με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι τώρα από τη Δύση για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:Αυτός είναι ο 18χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους σε δημοτικό σχολείο του Τέξας

Survivor: Χαμός στην «τυφλόμυγα» με Κωνσταντίνο Εμμανουήλ να… αλλάζει ομάδα – Δείτε βίντεο

Σχετικα αρθρα

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν βρίσκεται το πλοίο ισραηλινής εταιρείας που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης

admin

ΗΠΑ: Εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο περιλαμβάνονται σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

admin

ΗΠΑ: Χάος σε δικαστήριο του Μέιν μετά την ανακοίνωση ποινής άνδρα που σκότωσε την πρώην του με 100 μαχαιριές

admin

ΟΗΕ: Ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σουδάν

admin

Απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ τα Σαββατοκύριακα;

admin

Στη βάση των F-35 o αρχηγός του ισραηλινού στρατού – Η επίθεση του Ιράν δεν θα μείνει αναπάντητη

admin