Image default
Τοις Μετρητοίς

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μια υγιής πολυεθνική εταιρεία

Ο όμιλος Σαράντης (ΣΑΡ) αποτελεί μια πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων με κορυφαία brands έχοντας έντονη δραστηριότητα σε δώδεκα χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πορτογαλία, και Ουκρανία). Παράλληλα  ο όμιλος διατηρεί ισχυρή  διεθνή  παρουσία με το αξιοσημείωτο δίκτυο διανομής του σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις στα 408.2 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία στα 40,29 εκατ. ευρώ. Επίσης  ο όμιλος  παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως υγιή οικονομική θέση με το καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2021 να ανέρχεται σε  μόλις 5,96 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός προς EBITDA στα 0,1x) ενώ παρά τη γεωπολιτική κρίση και τη  μεγάλη επένδυση  για την εξαγορά της Stella Pack από τη θυγατρική Sarantis Polska S.A. η διοίκηση έκανε την  εκτίμηση ότι ο καθαρός δανεισμός στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2022 θα είναι… μηδενικός (!)

Ως γνωστό η  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα των  θυγατρικών του ομίλου Σαράντη στις δύο χώρες Ουκρανία και Ρωσία, Ergopack LLC και Hoztorg LLC αντίστοιχα, με την πρώτη όμως μετά από μια μικρή περίοδο αναστολής να ξαναμπαίνει σε λειτουργία τον Απρίλιο. Το νέο της επανεκκίνησης της Ergopack είναι πολύ θετικό για το Σαράντη  αν σκεφτεί κανείς ότι  η Ουκρανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο μετά την Ελλάδα και την Πολωνία.  Παρόλα αυτά όμως οι  πωλήσεις της Ergopack LLC που έφτασαν τα  27,3 εκατ. ευρώ το 2021, αντιπροσωπεύουν μόλις  το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και  το 1% των κερδών EBIT.

Οπότε το  -30% που έχει απωλέσει η μετοχή από τα υψηλά του 2022 ίσως είναι υπερβολή αποτυπώνοντας και εδώ μια αρνητική αποστασιοποίηση σε σχέση με τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα του ομίλου.

Μάλιστα αν εξαιρέσουμε κάποιες πιθανές πωλήσεις από την αναδιάρθρωση του MSCI (αν δεν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί) τα νέα που θα βγουν από την  Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στο τέλος του μήνα και η  διανομή μερίσματος ύψους 0,143108 ευρώ ανά μετοχή στις 03/06  ίσως δημιουργήσουν το κατάλληλο υπόβαθρο για ένα καθοδικό stop της τιμής πάνω στη στήριξη των 6.20 με 6 ευρώ και την έναρξη μιας σημαντικής μεσοπρόθεσμης ανοδικής ανάτασης πρός την αντίσταση των 7.70 ευρώ ή ένα +25%  από την εν λόγω ζώνη.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin