Image default
Πολιτική

F-35: Το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών συζήτησε ο Φλώρος με Αμερικανούς

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Την Τετάρτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα μαχητικών αεροσκαφών F-35 Colonel Richard P. Carver και την κ. Jessica Danyo. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Captain Michael E. Biery (USN) και ο Επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC) Colonel Kelly MacDonald.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του Ιπτάμενου και Τεχνικού Προσωπικού της ΠΑ, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξής των μαχητικών αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους.


Συζητήθηκαν κι οι προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ελλάδος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 τόσο διμερώς όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και έτερα θέματα υλοποίησης του προγράμματος ως προς την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.

Στην Αθήνα αμερικανικό κλιμάκιο – Ξεκινά άμεσα η διαδικασία για την απόκτηση των F-35, δηλώνει ο Παναγιωτόπουλο

Κινητικότητα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον προκαλεί το επίσημο αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εντάξει η ελληνική πολεμική αεροπορία στο οπλοστάσιό της τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενεάς F-35.

Τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα JSF PO (Joint Strike Fighter Program Office) για την κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συναντήθηκαν με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα  Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

003

Όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει από τις Ηνωµένες Πολιτείες μία µεγάλη µοίρα αµερικανικών µαχητικών αεροσκαφών F-35 και η συζήτηση με την ομάδα των τεχνοκρατών του αµερικανικού υπουργείου Αµυνας από το JSF Programme Office αποσκοπεί στο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία της αιτούµενης προµήθειας, να διασαφηνιστεί πότε µπορεί να ξεκινήσει η παραλαβή των F-35, πόσα µαχητικά 5ης γενιάς µπορούν να παραδίδονται κατ’ έτος και να οριστικοποιηθούν τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα αεροσκάφη που θα αναλάβουν τη φρούρηση του Αιγαίου από το τέλος της δεκαετίας.

Είναι η τρίτη φορά µέσα στο τελευταίο εξάµηνο που η οµάδα των Αµερικανών από το JSF Programme Office έρχεται στην Ελλάδα για να συζητήσει λεπτοµέρειες σχετικά µε το υπό διαπραγµάτευση συµβόλαιο ώστε να οριστικοποιηθεί η επίσηµη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR), η οποία µετά την έγκρισή της από τις νοµοθετικές αρχές των Ηνωµένων Πολιτειών θα µετατραπεί σε δεσµευτική επιστολή (Letter of Acceptance) και θα δεσµεύει την Ουάσινγκτον στις ανώτατες τιµές πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

004

Αµερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραµµα παραγωγής των F-35 βρίσκεται σε ώριµο στάδιο σε παγκόσµιο επίπεδο µε µια διεθνή γραµµή παραγωγής και έτσι η τιµή ενός F-35A (fly away cost) προσεγγίζει τα 80 εκατ. δολάρια µειούµενη. Από την Ουάσινγκτον υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι η τιµή για κάθε F-35 χωρίς τα όπλα του και χωρίς να αθροίζεται το σηµαντικό κόστος που θα απαιτηθεί για τη δηµιουργία των υποδοµών υποστήριξης, ασφαλείας και την εκπαίδευση των χειριστών θα είναι µικρότερη από την τιµή των γαλλικών µαχητικών Rafale που παραλαµβάνει η Πολεµική Αεροπορία. Ο συνολικός προϋπολογισµός του προγράµµατος αναµένεται να ξεπεράσει σηµαντικά τα 3 δισ. ευρώ. Οι δραµατικές εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνουν στην Αθήνα περιθώρια να διαπραγµατευθεί τα δηµοσιονοµικά όρια και επιπλέον οι Αµερικανοί ισχυρίζονται ότι η αποπληρωµή του προγράµµατος θα γίνει σε βάθος χρόνου και µε ευνοϊκούς όρους χρηµατοδότησης στο πλαίσιο των προβλέψεων της αµυντικής συµφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που εγκρίθηκε µόλις προσφάτως.

Αρµόδιοι παράγοντες λένε ότι η γραµµή παραγωγής των F-35 θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη την περίοδο 2026-2031, γεγονός που ανοίγει την προοπτική παραλαβής των πρώτων F-35 µε την ολοκλήρωση του προγράµµατος αναβάθµισης των 80 F-16 Block 52 της Πολεµικής Αεροπορίας στην έκδοση VIPER.

Μετά την αποποµπή της Τουρκίας από το πρόγραµµα των F-35 υπάρχουν διαθέσιµες θέσεις στη γραµµή παραγωγής των F-35 που θα µπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την περίοδο 2026-2031. Αµερικανικές πηγές προειδοποιούν ωστόσο ότι αν η Μοίρα των F-35 δεν ζητηθεί από την Αθήνα µε επίσηµη LOR εγκαίρως, θα µπορούσε να υπάρξει καθυστέρηση, αφού η αργοπορηµένη εκδήλωση ενδιαφέροντος και τελικώς παραγγελία θα οδηγήσει στην απόδοση των slots σε άλλες χώρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας

O υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Ουάλλας.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο ανδρών, βρέθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

10134065-image-1-1-1020x1020

Συζητήθηκαν, ακόμη, οι προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ελλάδος τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35 τόσο διμερώς όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και έτερα θέματα υλοποίησης του προγράμματος ως προς την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή.

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Κώστας Καραμανλής: Παραδίδουμε την παράκαμψη Αμφιλοχίας μέσα στο καλοκαίρι

admin

Μηταράκης: «Δεν θα επιτρέψουμε στους λαθροδιακινητές να επιλέγουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη»

admin

Παναγιωτόπουλος: Συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ

admin

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μόνο ηγέτες τύπου Ορμπάν θα απαντούσαν έτσι

admin

Νέα Δημοκρατία: Βίντεο για τα επτά χρόνια από το δημοψήφισμα – «Δεν ξεχνάμε»

admin

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

admin

Δένδιας: Eίμαστε μάρτυρες έξαρσης της επιθετικής ρητορικής και της αύξησης προκλήσεων στο πεδίο

admin

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

admin

Πομπέο στο συνέδριο του Economist: Τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο

admin

Μητσοτάκης στο ευρωκοινοβούλιο: Να μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης ψάχνει σωσίβιο για τα σημερινά του αδιέξοδα στο 2015»

admin

Δένδιας: Καίρια μεταρρύθμιση η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ

admin