Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά με τις κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται τόσο πολύ να επιβάλουν κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο που δεν φαίνεται καν να συμφωνούν για το πώς να διαφωνήσουν.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε στο POLITICO την Τρίτη ότι δεν ήθελε να εγείρει «ψευδείς προσδοκίες» για μια συμφωνία που θα συναφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για να χτυπήσει τις εξαγωγές ενέργειας του Βλαντιμίρ Πούτιν με πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων. Η Ουκρανία καλεί τους ηγέτες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικά ορυκτά καύσιμα προκειμένου να διακόψουν μια βασική ροή χρηματοδότησης που βοηθά τον Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Όταν πρότεινε τον έκτο γύρο κυρώσεων του μπλοκ για τη Ρωσία στις 4 Μαΐου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι ο απογαλακτισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών από το πετρέλαιο του Πούτιν θα ήταν δύσκολος, αλλά πρέπει να γίνει.

Όμως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στάθηκε εμπόδιο σε μια συμφωνία. Αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ξανά ότι δεν θα εγγραφεί στο πακέτο μέχρι να προσφερθούν λύσεις για τον «πυρηνικό» αντίκτυπο που θα είχε στην οικονομία του η απαγόρευση του πετρελαίου.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO στο Νταβός την Τρίτη, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι δεν ήθελε να αυξήσει τις προσδοκίες για μια πρόοδο στο χρόνο για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου. Αργότερα είπε ότι πίστευε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιτευχθεί συμφωνία.

Όμως, μιλώντας στη Σουηδία την Τετάρτη, ο Μισέλ είπε: «Είμαι ακόμα βέβαιος ότι μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Απαιτεί πολύ διάλογο, πολλές πολιτικές προσπάθειες και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να παραμείνουμε ενωμένοι —που είναι πολύ σημαντικό— αλλά και να λάβουμε αποφάσεις για να σπάσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή και να προσπαθήσουμε να ασκήσουμε πίεση το Κρεμλίνο για να τελειώσει ο πόλεμος».

Και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να είμαστε καινοτόμοι, να είμαστε εποικοδομητικοί προκειμένου να θέσουμε κάποιες προτάσεις στο τραπέζι που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε την ενότητά μας… Και ελπίζω, ειλικρινά ελπίζω ότι θα είμαστε ενωμένοι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα και την Τρίτη».

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες καταρτίζουν απεγνωσμένα επιλογές για συμβιβασμό με την Ουγγαρία σε μια προσπάθεια να διασώσουν το σχέδιο κυρώσεων. Μια ιδέα θα ήταν να δοθούν στη Βουδαπέστη περισσότερες εξαιρέσεις από την κύρια απαγόρευση, ενώ μια άλλη θα ήταν να σταθμιστεί το μέρος του πακέτου που αφορά το πετρέλαιο προς το παρόν και να εφαρμοστούν άλλα μέτρα, με στόχο τις τράπεζες και την προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου.

Παρά την αισιοδοξία του Μισέλ, άλλοι δεν πείθονται. Ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο POLITICO την Τετάρτη ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία κυρώσεων μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ πρόσθεσε: «Εάν δεν έχουμε λύση πριν από τη Δευτέρα, οι χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία δεν θα διστάσουν να βάλουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο».

Σχετικα αρθρα

Βραβείο Europa Nostra για το Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

admin

ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ’ ότι από τη Ρωσία

admin

Η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της EE

admin

Επιστολή Παπαδημούλη στον Επίτροπο Χαν για την ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση

admin

Ε.Ε.: «Παράθυρο» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

admin

ΕΕ: Θέλει να παραμείνει στη Βοσνία η αποστολή της EUFOR- Νέα πηγή έντασης με τη Ρωσία;

admin

Η Φινλανδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από ναρκωτικά σε ηλικίες κάτω των 25 ετών στην Ευρώπη

admin

Η Ρωσία δίνει τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, απειλώντας με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

admin

Η Ουκρανία «επιταχυντής» για την ευρωπαϊκή άμυνα

admin

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

admin

Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Φινλανδία επιστρέφουν στις προ της πανδημίας διαδικασίες

admin

Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδικάζει τις μεταναστευτικές πολιτικές της Λιθουανίας

admin