Image default
Ευρώπη

Ενίσχυση των περιφερειών ζητά η πολωνική αντιπολίτευση ενόψει εκλογών

Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην Πολωνία. Για τους πολιτικούς αντιπάλους του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), οι τοπικές εκλογές μπορεί να είναι μια ευκαιρία να πάρουν πίσω την εξουσία από τους δεξιούς σε περιφερειακό επίπεδο.

Στις τελευταίες τοπικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν το 2018, το PiS κέρδισε, αλλά οι συντηρητικοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν τις μεγαλύτερες πολωνικές πόλεις – για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού δεν κέρδισαν σε καμία πόλη της βοεβοντίας (επαρχίας).

Οι ηγέτες ορισμένων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος (PSL), του κεντρώου Polska2050 και της σοσιαλδημοκρατικής Νέας Αριστεράς – υπέγραψαν την Τετάρτη (25 Μαΐου) δήλωση συμφερόντων των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνδέονται με την ομοσπονδία με τίτλο «ΝΑΙ! Για την Πολωνία».

Η διακήρυξη αναγνωρίζει τις ιδέες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του φιλοευρωπαϊσμού ως τις σημαντικότερες αξίες της. Προβλέπει «ενεργή υποστήριξη της ιδέας της αυτοδιοίκησης στη Δημοκρατία της Πολωνίας» και προϋποθέτει επίσης δίκαιη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών.

Το έγγραφο περιέχει επίσης ένα πρόγραμμα για τις πολωνικές αυτοδιοικήσεις, το οποίο διατυπώθηκε από τοπικούς πολιτικούς. Οι στόχοι τους είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά μέρους των οικονομικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις τοπικές κυβερνήσεις, η κατάργηση των ορίων θητείας για τους δημάρχους, η αύξηση της επιδότησης της εκπαίδευσης, ώστε οι τοπικές κυβερνήσεις να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην εκπαίδευση στις διοικητικές τους μονάδες, και η ίδρυση ενός Ταμείου Ανάπτυξης της Τοπικής Πολωνίας για την παροχή οικονομικής στήριξης στους μικρούς δήμους.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υπέγραψαν το έγγραφο, μίλησαν με θερμά λόγια για το σχέδιο και τη συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις, τονίζοντας τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

«Το PiS μας προτείνει ένα κράτος που θέλει να καταπιάνεται με όλα και να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στα κεντρικά γραφεία ενός κόμματος. Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα σχεδόν 40 εκατομμυρίων πολιτών», δήλωσε ο συμπρόεδρος της Νέας Αριστεράς Włodzimierz Czarzasty.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που υπογράφουν το έγγραφο υποσχέθηκαν ότι αν σχηματίσουν κοινή κυβέρνηση, θα υλοποιήσουν τα αιτήματα του «ΝΑΙ! για την Πολωνία» σε 365 ημέρες.

Σχετικα αρθρα

G7- ΕΕ: Επιφυλάξεις για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου»

admin

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin