Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία πιθανόν να επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους

Η Βουλγαρία πιθανότατα θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εξωσωματικής γονιμοποίησης με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους, αναφέρεται σε σχέδιο του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε για δημόσια συζήτηση.

Η Βουλγαρία σήμερα απαγορεύει τέτοιες διαδικασίες, αλλά ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, δήλωσαν ότι θέλουν να αλλάξει ο νόμος.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο σύζυγος θα πρέπει να έχει αφήσει γραπτή δήλωση που θα δίνει οδηγίες στη σύντροφό του για την πραγματοποίηση της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και για τη διάθεση του γενετικού υλικού μετά το θάνατό του.

Για να χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του νεκρού συζύγου θα πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος και όχι περισσότεροι από 36 μήνες από τον θάνατό του, καθώς στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος η σύζυγος να λάβει συναισθηματικές αποφάσεις αμέσως μετά την απώλεια του συντρόφου της.

Οι βουλγαρικές αρχές εξέτασαν επίσης τις πρακτικές άλλων χωρών.

Η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία απαγορεύουν επί του παρόντος τέτοιες διαδικασίες, ενώ η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία τις έχουν επιτρέψει μετά από δικαστική απόφαση. Στη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι διαδικασίες αυτές επιτρέπονται εάν ο σύντροφος κάνει δήλωση εφ’ όρου ζωής, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται έγκριση από δικαστήριο και επιτροπή ηθικής.

Το σχέδιο του βουλγαρικού υπουργείου θα εισαγάγει επίσης ένα όριο στον αριθμό των ανώνυμων δωρεών σπέρματος ή ωαρίων – έως πέντε φορές και όχι λιγότερο από τέσσερις μήνες μεταξύ δύο δωρεών.

«Ο περιορισμός του αριθμού των δωρεών συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου συνάντησης γενετικά συγγενών ατόμων στον πληθυσμό και παραγωγής απογόνων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Στην πράξη, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις υπερβολικής συχνότητας χειρισμών, μεταξύ άλλων και σε κάθε κύκλο, γεγονός που ενέχει κίνδυνο για την υγεία του δότη και επιβάλλει αυτόν τον περιορισμό», πρόσθεσε το υπουργείο.

Σχετικα αρθρα

Βραβείο Europa Nostra για το Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

admin

ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ’ ότι από τη Ρωσία

admin

Η Τσεχία αναλαμβάνει την προεδρία της EE

admin

Επιστολή Παπαδημούλη στον Επίτροπο Χαν για την ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση

admin

Ε.Ε.: «Παράθυρο» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

admin

ΕΕ: Θέλει να παραμείνει στη Βοσνία η αποστολή της EUFOR- Νέα πηγή έντασης με τη Ρωσία;

admin

Η Φινλανδία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από ναρκωτικά σε ηλικίες κάτω των 25 ετών στην Ευρώπη

admin

Η Ρωσία δίνει τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, απειλώντας με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

admin

Η Ουκρανία «επιταχυντής» για την ευρωπαϊκή άμυνα

admin

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

admin

Οι συνοριακοί έλεγχοι στη Φινλανδία επιστρέφουν στις προ της πανδημίας διαδικασίες

admin

Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδικάζει τις μεταναστευτικές πολιτικές της Λιθουανίας

admin