Image default
Ευρώπη

Στην Πορτογαλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εγκληματικότητας το 2021

Το έγκλημα συμμοριών, η παραβατικότητα ανηλίκων και ο βιασμός είναι μεταξύ των εγκλημάτων που αυξήθηκαν περισσότερο το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση εσωτερικής ασφάλειας που εγκρίθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας την Τετάρτη.

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου, ο Paulo Vizeu Pinheiro, γενικός γραμματέας εσωτερικής ασφάλειας (SSI), έδωσε συνέντευξη Τύπου με μερικούς από τους «σημαντικότερους» δείκτες του εγγράφου που θα παραδοθεί στο κοινοβούλιο.

Υπήρξε «μεγάλη αύξηση του εγκλήματος της κλοπής» το 2021, ιδίως για την κλοπή καταλυτικών μετατροπέων με περισσότερα από 6.000 περιστατικά, συμβάλλοντας σε αύξηση 0,9% των καταγεγραμμένων εγκλημάτων, δήλωσε ο Pinheiro. Τα τροχαία εγκλήματα στο σύνολό τους σημείωσαν αύξηση 12% με 3.666 επιπλέον περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τόνισε και την ιδιαίτερη αύξηση για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (12,4% περισσότερο) και την οδήγηση χωρίς νόμιμη άδεια (12,5% περισσότερο).

Η εγκληματικότητα των συμμοριών αυξήθηκε κατά 7,7% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραβατικότητα των ανηλίκων αυξήθηκε κατά 7,3% εντός της ίδιας χρονικής περιόδου, γεγονός που σύμφωνα με τον Pinheiro αποτελεί «αιτία ανησυχίας» και «θα συνεχίσει να χρήζει διπλής προσοχής».

Όσον αφορά την εγκληματικότητα που καταγγέλθηκε στα σώματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας, παρατηρήθηκε αύξηση στην απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και επικοινωνιών (αύξηση 7,7%), με 1.519 περισσότερες περιπτώσεις, και αύξηση των εγκλημάτων μέσω ψηφιακών μέσων.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην παραχάραξη, την πλαστογραφία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με μείωση 37,2% το 2021 (2.192 λιγότερες υποθέσεις). Η κλοπή από εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια με διάρρηξη μειώθηκε κατά 18,3%, ενώ η κλοπή για μηχανοκίνητα οχήματα μειώθηκε κατά 14% και καταγράφηκαν 14 λιγότερες περιπτώσεις όσον αφορά τα περιστατικά που αφορούν τα ΑΤΜ.

Ο Pinheiro δήλωσε επίσης ότι η μικρή αύξηση της γενικής εγκληματικότητας το 2021 «μπορεί κατά κάποιο τρόπο να σχετίζεται με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Ο γενικός γραμματέας της SSI τόνισε επίσης ότι η ενδοοικογενειακή βία «εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας, παρά την καταγραφή μείωσης κατά 4%, αν και εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλούς αριθμούς καταγγελιών», με 26.520 καταγγελίες το 2021.

Όσον αφορά το οικονομικό έγκλημα, το 2021 κινήθηκαν περισσότερες από 60.325 υποθέσεις, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 7,4% σε σύγκριση με το 2020.

Το βίαιο και σοβαρό έγκλημα αυξήθηκε επίσης, με τις υποθέσεις βιασμού να αυξάνονται κατά 26% με 82 περισσότερες υποθέσεις το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Αύξηση σημείωσαν επίσης οι εκβιασμοί, που αυξήθηκαν κατά 19,5% (129 περισσότερες υποθέσεις) και οι κλοπές αυτοκινήτων, που αυξήθηκαν κατά 14,2%, με 20 περισσότερες υποθέσεις.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις ληστείες σε πρατήρια καυσίμων (-26,3%), στις διαρρήξεις κατοικιών (-22,5%), στις ληστείες με εκβιασμό (-20,9%), στις κλοπές σε δημόσιους δρόμους (-8,3%) και στις ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως (-8,6%).

Τα βίαια και σοβαρά εγκλήματα αντιπροσώπευαν το 4% του συνόλου των εγκλημάτων που καταγγέλθηκαν και διερευνήθηκαν.

Σχετικα αρθρα

G7- ΕΕ: Επιφυλάξεις για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου»

admin

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin