Image default
Πρώτο Θέμα

”Βουτιά” $124. δισ. για τις περιουσίες του Έλον Μασκ και του Τζεφ Μπέζος φέτος

Όταν ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ ξεπέρασε τον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μασκ δήλωσε στο Forbes ότι “θα έστελνε ένα γιγαντιαίο άγαλμα του αριθμού ‘2’ στον Μπέζος, μαζί με ένα ασημένιο μετάλλιο”. Σχεδόν οκτώ μήνες αργότερα, κανένας από τους δύο άνδρες δεν έχει μάλλον διάθεση για αστεία.

Η πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου φέτος φρόντισε γι’ αυτό, αφαιρώντας ένα τεράστιο κομμάτι από τις αξίες των εταιρειών τους. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τα επιτόκια να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με μερικά από τα χειρότερα ξεκινήματα στην ιστορία τους. Ο S&P 500 μόλις σημείωσε την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του από τον Μάρτιο του 2001, ενώ ο Nasdaq είχε τον χειρότερο μήνα του (Απρίλιος) από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι περιουσίες των 50 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη (συνολικής αξίας 2,9 τρισ. δολαρίων κατά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής) έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από μισό τρισ. δολάρια από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Κανείς δεν έχει χάσει περισσότερο από τον Μασκ και τον Μπέζος, η καθαρή αξία των οποίων έχει μειωθεί κατά 123,6 δισ. δολάρια συνολικά από τις 31 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Ο Μπέζος, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 133,3 δισ. δολάρια (περασμένη Παρασκευή), είναι κατά 59,3 δισ. δολάρια φτωχότερος από ό,τι ήταν στις 31 Δεκεμβρίου. Η μετοχή της Amazon βυθίστηκε κατά 35% σε αυτό το διάστημα, ξεπερνώντας την πτώση 27% του Nasdaq κατά την ίδια περίοδο.

Αλλά σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, ο Μπέζος, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Amazon για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί να είναι περισσότερο θύμα των περιστάσεων με μικρότερο έλεγχο στην πτώση της περιουσίας του.

“Η Amazon είναι υπόδειγμα για την εργασία από το σπίτι και η μετοχή έχει συντριβεί καθώς ο μέσος καταναλωτής ψωνίζει πλέον σε πιο ομαλούς ρυθμούς από ό,τι τα τελευταία χρόνια”, λέει ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives. “Σε αυτή την risk-off αγορά , η Amazon μαζί με άλλες μετοχές τεχνολογίας έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μπέζος, ο οποίος τώρα κατατάσσεται ως ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Bernard Arnault της γαλλικής αυτοκρατορίας πολυτελών ειδών LVMH (αξίας 142,3 δισ. δολαρίων την Παρασκευή, αφού είδε πτώση 57,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 31 Δεκεμβρίου), κάθεται άπραγος καθώς η περιουσία του μειώνεται. Μάλιστα, ο συνήθως συγκρατημένος πρόεδρος της Amazon προχώρησε σε μια κίνηση βγαλμένη από το ”εγχειρίδιο” του Μασκ, μπαίνοντας στο Twitter για να επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τον πληθωρισμό.

Ο Μασκ, ο οποίος έγινε για λίγο ο πρώτος άνθρωπος η περιουσία του οποίου έφτασε τα 300 δισ. δολάρια όταν η κεφαλαιοποίηση της Tesla ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια δύο φορές τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο, έχει επίσης αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν είναι υπό τον έλεγχό του, για παράδειγμα, προβλήματα παραγωγής στην Κίνα λόγω του τελευταίου γύρου lockdown του Covid στη χώρα.

Αλλά έχει επίσης διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην πτώση δεκάδων δισεκατομμυρίων στα 207,3 δισ. δολάρια. Η περιουσία του έχει μειωθεί κατά 113 δισ. δολάρια από το ιστορικό υψηλό στις 4 Νοεμβρίου και κατά 64,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης 37% της μετοχής της Tesla μέχρι στιγμής φέτος μέχρι τις 20 Μαΐου έχει σημειωθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων έχει υποχωρήσει κατά 35% από τις 13 Απριλίου, την ημέρα πριν ο Μασκ ανακοίνωσε την εξαγορά του Twitter ύψους 44 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο της απώλειας 17% του Nasdaq κατά την ίδια περίοδο. Η εξαγορά έχει επισκιάσει τα έσοδα και τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η Tesla για το πιο πρόσφατο τρίμηνό της στις 20 Απριλίου.

Ο Ives της Wedbush συνόψισε τις ανησυχίες των επενδυτών της Tesla σχετικά με την εξαγορά του Twitter, μιλώντας για “ανησυχίες σχετικά με την πώληση μετοχών της Tesla από τον Μασκ για να πληρώσει τη συμφωνία με το Twitter και φόβους απόσπασης προσοχής”.

Η συμφωνία για την εξαγορά του Twitter έχει σίγουρα αποσπάσει την προσοχή του. Οι επενδυτές της Tesla χάρηκαν για λίγο στις 13 Μαΐου, όταν ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι η εξαγορά αναβλήθηκε λόγω ανησυχιών για τον αριθμό των ανεπιθύμητων και των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας πολλούς να υποθέσουν ότι ψάχνει για μια διέξοδο, επειδή οι μετοχές τεχνολογίας είχαν καταρρεύσει από τότε που έκανε την προσφορά των 44 δισ. δολαρίων.

Όμως οι πανηγυρισμοί τελείωσαν γρήγορα, όταν το διοικητικό συμβούλιο του Twitter απάντησε με ανακοίνωσή του στους New York Times την περασμένη Τρίτη ότι προτίθεται να “κλείσει τη συναλλαγή και να επιβάλει τη συμφωνία συγχώνευσης” μεταξύ της εταιρείας και του Μασκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο δικαστικής αντιδικίας.

Οι επενδυτές της Tesla εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα του πώς ο Musk θα χρηματοδοτήσει τη δέσμευσή του ύψους 27,3 δισ. δολαρίων για μετοχές στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, με λίγο περισσότερα από 8 δισ. δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Έχει δεσμευτεί να μην πουλήσει άλλες μετοχές της Tesla, αφού πούλησε μετοχές αξίας άνω των 8 δισ. δολαρίων (προ φόρων) τον περασμένο μήνα, αλλά μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή. Δεδομένων των περιορισμένων ελεύθερων ταμειακών ροών του Twitter και της πτώσης της αξίας της μετοχής της Tesla που πιθανώς θα απαιτούταν ως εγγύηση, οι τραπεζίτες του Μασκ μπορεί να είναι απρόθυμοι να του δανείσουν περισσότερα χρήματα (είχε ήδη δεσμεύσει περισσότερο από το μισό μερίδιό του στην Tesla ως εγγύηση για άλλα δάνεια πριν εκφράσει το ενδιαφέρον του για το Twitter). Μετά και τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής παρενόχλησης (τους οποίους ο Μασκ αρνήθηκε στο Twitter), οι εξωτερικοί επενδυτές μπορεί να διστάσουν να συνεισφέρουν τα χρήματά τους για μια συμφωνία που θα κλείσει με το ζόρι. Ο Μασκ δεν απάντησε στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, John Coffee, ο Μασκ θα μπορούσε “να αναγκαστεί να πουλήσει πολλές από τις μετοχές του στην Tesla, που είναι το μόνο πραγματικό του περιουσιακό στοιχείο. Αυτό θα οδηγήσει την τιμή προς τα κάτω και ορισμένοι μέτοχοι αναμένοντας τέτοιες ενέργειες φεύγουν νωρίς”. Το Forbes εκτιμά ότι ο Μασκ κατέχει μερίδιο 47% στην εταιρεία παραγωγής πυραύλων SpaceX αξίας 42,7 δισ. δολαρίων.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin