Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Fed: Aυξήσεις επιτοκίων μέχρι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός 

Οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια όπως αναμενόταν κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, αλλά άφησαν επίσης περιθώριο για περαιτέρω ενέργειες. 

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα, και πιθανώς περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά, για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Επιπλέον, αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωσαν ότι η πολιτική της μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει πέρα ​​από μια «ουδέτερη» στάση, η οποία δεν είναι ούτε υποστηρικτική ούτε περιοριστική.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες πίστευαν ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στις επόμενες δύο συνεδριάσεις», αναφέρεται στα πρακτικά. Επιπλέον, τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι «μια περιοριστική πολιτική μπορεί να είναι κατάλληλη, δεδομένων των εξελισσόμενων οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων που συνεπάγεται». 

Συγκεκριμένα, η αγορά αναμένει τώρα η Fed να μετακινήσει τα επιτόκια σε περίπου 2,5%-2,75% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες περιγράφουν ως ουδέτερο. Οι δηλώσεις στα πρακτικά, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από αυτό. «Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη σταθερή δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», ανέφεραν.

“Για το σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μετατοπίσει γρήγορα τη στάση νομισματικής πολιτικής προς το ουδέτερο, τόσο μέσω αυξήσεων στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων όσο και μέσω μειώσεων στο μέγεθος του ισολογισμού της Federal Reserve”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρακτικά αναφέρεται 60 φορές η λέξη πληθωρισμός, με τα μέλη της Fed να εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των τιμών παρά την αισιοδοξία που δείχνουν ότι οι κινήσεις της τράπεζας καθώς και άλλες συνθήκες, όπως η χαλάρωση των στενώσεως της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά το θέμα του ισολογισμού της Fed, το σχέδιο προβλέπει η μείωσή του να φτάσει σταδιακά τα 95 δισ. δολάρια έως τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων 60 δισ, δολαρίων ομολόγων και 35 δισ. δολαρίων για στεγαστικά δάνεια.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπήρξαν και αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανησυχία ότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και των εμπορευμάτων.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι θέματα διαχείρισης κινδύνου “θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές απαιτήσεις ρευστότητας για μεγάλες τράπεζες, χρηματιστές, brokers και τους πελάτες τους”.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέμειναν προσηλωμένοι στην αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού της Fed. Τα πρακτικά ανέφεραν ότι οι κινήσεις αυτές θα φέρουν την τράπεζα “καλή θέση αργότερα φέτος” προκειμένου να επανεκτιμήσει την επίδραση που είχε η πολιτική της στον πληθωρισμό.

Σχετικα αρθρα

Power Pass: Τέλος χρόνου για διόρθωση στην αίτηση για το ρεύμα

admin

Wall Street: Με το «δεξί» η πρεμιέρα του δεύτερου εξαμήνου

admin

Γαλλία: Μια στις πέντε πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκολ θα ακυρωθεί το πρωί του Σαββάτου

admin

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μέσα στον Ιούλιο

admin

Η Gazprom δελεάζει στελέχη με παχυλές αυξήσεις μισθών

admin

Γερμανία: 500.000 αντλίες θερμότητας μέχρι το 2024

admin

Οι Κινέζοι παρήγγειλαν σχεδόν 300 αεροπλάνα Airbus σε 24 ώρες

admin

SZ: To εισιτήριο των 9 ευρώ είναι το μέλλον

admin

Πώς η Ελλάδα έφτασε να έχει το 4ο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη: Έκθεση ΤτΕ

admin

XA: Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος

admin

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

fastpath

Οι διακριθέντες των Βραβείων Ευκράντη 2021

fastpath