Image default
Ευρώπη

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η αλβανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών την Πέμπτη.

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009. Έχει ευθυγραμμιστεί με τη θέση της ΕΕ όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί για βοήθεια μέσω του ΝΑΤΟ.

«Συμφωνήσαμε επίσημα για την επέκταση της Συμμαχίας και τη συμπερίληψη αυτών των δύο χωρών», δήλωσε η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Τζάτσκα εξήγησε ότι η απόφαση θα μεταφερθεί τώρα στο αλβανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για το αν θα την επικυρώσει.

«Αυτά τα πρωτόκολλα θα προωθηθούν στη συνέχεια στο [αλβανικό] κοινοβούλιο για την επικύρωσή τους. Μόλις τα κοινοβούλια και των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικυρώσουν επίσης αυτή τη διαδικασία, τότε θα είναι δυνατόν να τα αποδεχθούμε de jure στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο», πρόσθεσε ο η Τζάτσκα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν πρόσφατα να ενταχθούν στη Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να στέκεται εμπόδιο, καθώς απαιτείται η ομόφωνη έγκριση και των 30 κρατών μελών.

Αντιπροσωπείες των τριών χωρών συναντήθηκαν στην Άγκυρα την Τετάρτη (26 Μαΐου). Μετά τη συνάντηση, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταψηφίσει την αίτησή τους, εκτός εάν οι ανησυχίες της Τουρκίας αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει το Associated Press.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν παράσχει την υποστήριξή τους σε οντότητες που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον απέρριψε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η Σουηδία δεν παρέχει όπλα ή υποστήριξη σε τρομοκράτες.

Η Αλβανία έχει μια όλο και πιο στενή σχέση με την Τουρκία και έχει προειδοποιηθεί να υποστηρίξει την Άγκυρα σε θέματα που αφορούν «τρομοκράτες», αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής την απόφασή της σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Σχετικα αρθρα

G7- ΕΕ: Επιφυλάξεις για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου»

admin

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin