Image default
Ευρώπη

Η ιταλική Eni και η αλγερινή Sonatrach συνάπτουν νέα συμφωνία για φυσικό αέριο

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni και η αλγερινή πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου στην Αλγερία, σε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Η συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη (26 Μαΐου) στο Palazzo Chigi, στη Ρώμη, όπου ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

«Το μνημόνιο αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Αλγερίας και είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της Eni για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα», έγραψε η Eni σε σημείωμά της.

Η Eni βρίσκεται στην Αλγερία, στρατηγικός ενεργειακός εταίρος της Ιταλίας, από το 1981. Το 1983, ο αγωγός Transmed άρχισε να αντλεί αλγερινό φυσικό αέριο στις ιταλικές ακτές της Σικελίας.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής φυσικού αερίου ισούται με τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και θα συμβάλει στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αλγερίας προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Transmed, δήλωσε η Eni.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης ένα πιλοτικό έργο για το πράσινο υδρογόνο στο Bir Rebaa North στην έρημο της Αλγερίας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Eni και η Sonatrach συμφώνησαν ήδη να αυξήσουν τις ροές στον Transmed ώστε να φτάσουν τα 9 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου κάθε χρόνο έως το 2023-24.

Εν τω μεταξύ, «η Ιταλία κινδυνεύει να επιτύχει τον στόχο των 70 GW νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι το 2030, αλλά σε 124 χρόνια», όπως αναφέρεται σε φάκελο που δημοσίευσε την Πέμπτη η ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Legambiente.

Η οργάνωση ζήτησε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το «πρόγραμμα RepowerEU και να σταματήσει να δίνει προτεραιότητα στη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου με την αγορά ορυκτών καυσίμων», κατηγορώντας τη στρατηγική της Ρώμης να «επικεντρωθεί στους αγωγούς φυσικού αερίου και στην επαναεριοποίηση στην Αλγερία, το Κονγκό, την Αγκόλα, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο και την Αμερική αντί να επενδύσει σε εταιρείες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

 

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin