Image default
Επιχειρήσεις

Πώς «βλέπει» η AXIA τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο

Αδύναμα φαίνεται ότι αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να καθορίζονται στα 170 εκατ. ευρώ (-25% σε σχέση με πέρυσι) και το καθαρό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο κατά 185,7 εκατ. ευρώ (ζημιές 43,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021).

Σύμφωνα με ανάλυση της AXIA Ventures Group, το αρνητικό πρόσημο οφείλεται στην πληρωμή έκτακτου φόρου 183,6 εκατ. ευρώ, ο οποίος συνδέεται με την υπεραξία από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε τον στόχο για διατήρηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA στα ίδια επίπεδα με το 2021, ενώ αναφορικά με τις εισπράξεις, έκανε λόγο για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφελών της τάξης του 6% έως 7% επί των εσόδων από τους λογαριασμούς ρεύματος (από 5% το προηγούμενο τρίμηνο).

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες σ’ αυτή την περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Έτσι, υπογραμμίζουμε την πεποίθηση της διοίκησης ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την κερδοφορία στα ίδια επίπεδα με πέρυσι» αναφέρει η AXIA.

Ειδική μνεία κάνει και στον έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο η διοίκηση υπολογίζει έως τα 200 εκατ. ευρώ. «Είναι ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εικασίες της αγορές, παρότι εκκρεμεί να δούμε την τελική εικόνα» εξηγεί.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το αναθεωρημένο ενεργειακό πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εταιρεία υπογραμμίζει την αβεβαιότητα επί της ευελιξίας της ΔΕΗ -και των υπόλοιπων παρόχων- να εφαρμόσει μια στοχευμένη τιμολογιακή πολιτική, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών τιμολογίων σε επίπεδο τόσο λιανικών όσο και μεγάλων πελατών.

Τέλος, σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν λειτουργία 239 MW, ενώ ακόμη 354 MW τελούν υπό κατασκευή (250 MW θα μπουν στο σύστημα τους επόμενους έξι μήνες». Αποτέλεσμα είναι μέσα στο επόμενο 18μηνο η εγκαταστημένη ισχύς να φθάσει το 1,3 GW. O μεσοπρόθεσμος στόχος, δε, παραμένει στα 5 GW σε βάθος 30 μηνών.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η AXIA διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της ΔΕΗ, θέτοντας τα 15,1 ευρώ ως  τιμή – στόχο (6,39 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών).

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πώς θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Έκτακτα σχέδια καταρτίζει η Ευρώπη

Το LNG ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

Νταβός: Πόσα χρήματα πληρώνει η παγκόσμια ελίτ για ένα… μπουρίτο;

Σχετικα αρθρα

Dimand: Υπερκαλύφθηκε η δημόσια προσφορά-Στα €15 η τελική τιμή διάθεσης

admin

«Ρομποτική» συνεργασία Gizelis Robotics και Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

admin

Ideal: Στις 25/7 η ΓΣ για ΑΜΚ-Κάλυψη από την Byte

admin

Alpha Trust: Πότε εισάγεται στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χ.Α.

admin

Ideal: Στις 25 Ιουλίου η ΓΣ για ΑΜΚ με εισφορά μετοχών της Byte

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Προαιρετική δημόσια πρόταση από την Allianz – Προσφερόμενο αντάλλαγμα στα €7,8 ανά μετοχή

admin

Lamda: 6-8 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το «πράσινο» ομόλογο

admin

Epsilon Net: Στηρίζει τις επιχειρήσεις στην εναρμόνισή τους με τις απαιτήσεις της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

admin

Lamda Development: Στο διάστημα 6 – 8 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το «πράσινο» ομόλογο

admin

Ελλάκτωρ: Στις 28 Ιουλίου η ετήσια Γενική Συνέλευση

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» στο νέο ομολογιακό της Lamda

admin

Ελλάκτωρ: Νέα ημερομηνία για την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση

admin