Image default
Διεθνή

«Αντάρτικο» στον στρατό του Πούτιν: 115 στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν και απολύθηκαν

Το τοπικό στρατιωτικό δικαστήριο της Δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκάρια στον Βόρειο Καύκασο απέρριψε την συλλογική προσφυγή 115 στρατιωτών της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι απολύθηκαν στις αρχές Μαΐου, μετά την άρνησή τους να λάβουν μέρος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Το στρατιωτικό δικαστήριο ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι είδε τα «απαραίτητα έγγραφα» και εξέτασε τους αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς, η οποία δεν υπάγεται στον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «οι στρατιώτες αυθαίρετα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε επίσημη αποστολή» και η προσφυγή τους απορρίφθηκε. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως η δίκη διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών», ώστε να μην αποκαλυφθούν δημόσια στρατιωτικά μυστικά. Μετά την δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την Τετάρτη 25 Μαΐου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες της ρωσικής Εθνοφρουράς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή επί ουκρανικού εδάφους) της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι 115 στρατιώτες της Εθνοφρουράς – που είναι γνωστή και ως Rosgvardia – μετά την άρνηση να πολεμήσουν στην Ουκρανία επέστρεψαν στην μονάδα τους που έχει τη βάση της στην πόλη Νάλτσικ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Καμπαρντίνο Μπαλκάρια.

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν πως το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών είναι πεσμένο ενώ δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι στρατιώτες που όταν συνελήφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν πως δεν γνώριζαν ότι πήγαιναν σε πόλεμο μέχρι που πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο υπάρχουν αναφορές πως αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού διαφόρων βαθμίδων ακόμα και μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη, είτε «είχαν αρνηθεί να υπακούσουν σε εντολές», είτε «δεν είχαν συμμορφωθεί σε αυτές με την αναμενόμενη προθυμία».

Ο δικηγόρος των 115 στρατιωτών χαρακτήρισε την απόλυσή τους παράνομη

Ο Αντρέι Σαμπίνιν, νομικός εκπρόσωπος των 115 στρατιωτών της ρωσικής Εθνοφρουράς, δήλωσε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, πως η απόφαση εκδόθηκε με «πρωτοφανή ταχύτητα» με δεδομένη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. «Εκφράζω αμφιβολίες για την διαφάνεια της διαδικασίας στο σύνολό της επειδή αρνήθηκαν στους πελάτες μου να καλέσουν συγκεκριμένους μάρτυρες και αρκετά έγγραφα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος των απολυθέντων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοικητές της μονάδας Rosgvardia άφησαν στην διακριτική ευχέρεια των στρατιωτών να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Ουκρανίας, αν το επιθυμούν, επομένως η απόλυσή τους είναι παράνομη.

Η Εθνική Φρουρά της Ρωσίας ιδρύθηκε το 2016 με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Από την ίδρυσή της, η στρατιωτική μονάδα που αποκαλείται και «ιδιωτικός στρατός του Βλαντιμίρ Πούτιν», έχει κυρίως συμμετάσχει στην καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η Μόσχα χρησιμοποίησε στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς με σχέδιο να καταλάβει σύντομα πόλεις – «κλειδιά», όπως το Χάρκοβο και το Κίεβο. Όμως, καθώς τα σχέδια του Κρεμλίνου για ένα σύντομο πόλεμο επί ουκρανικού εδάφους διαψεύστηκαν η Rosgvardia μετρά, ήδη, πολλούς νεκρούς στρατιώτες από την συμμετοχή της στον πόλεμο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες της ρωσικής εθνοφρουράς αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο συνελήφθη στην Καυκασία της Σιβηρίας ο Μιχαήλ Αφανάσιεφ, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Novy Focus, επειδή σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας αποκάλυψε ότι και άλλοι στρατιώτες της Rosgvardia αρνήθηκαν να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα 11 στρατιώτες της ρωσικής εθνοφρουράς αρνήθηκαν να ταξιδέψουν στο πεδίο του πολέμου ενώ ο βρετανικός Guardian που έχει στην κατοχή του έγγραφα από την δίκη του δημοσιογράφου, αναφέρει πως ένας στρατιώτης της ρωσικής εθνοφρουράς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο διοικητής του τρεις ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε στην ομάδα του πως θα σταλούν στην Ουκρανία «για να περιπολούν στους δρόμους του Κιέβου».

Σχετικα αρθρα

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin

Στα χωρικά ύδατα του Ιράν βρίσκεται το πλοίο ισραηλινής εταιρείας που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης

admin