Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

ΒofA: Υποβαθμίζει σε underweight τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η επενδυτική τράπεζα Bank of America Global Research υποβάθμισε τη σύστασή της προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε «underweight» δεδομένης της πρόβλεψής της για βραδύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. 

“Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν απότομα, και η κίνηση οφείλεται σε πραγματικά επιτόκια καθώς και σε ασθενέστερη ανάπτυξη, αυτό είναι απίθανο να υποστηρίξει τις τράπεζες ή τις μετοχές τους ενω προβλεπει πτώση 5%  εντος του τρέχοντος έτους.

«Κατεβάζουμε τη σύσταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης σε underweight. Οι προβλέψεις μας για επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξασθένιση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων συνάδουν με υποαπόδοση άνω του 10% για τις τράπεζες και τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Θεωρούμε ότι αυτή η δυνητική υποτίμηση είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης υπέρβασης των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία τυπικά θα σήμαινε υπεραπόδοση για τις τράπεζες και τις μετοχές αξίας έναντι της ανάπτυξης», προβλέπει η BofA.

Επιπλέον, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις ονομαστικές αποδόσεις απορρέουν κυρίως από το ενδεχόμενο υψηλότερων πραγματικών αποδόσεων ομολόγων παράλληλα με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη (καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μειώσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα αυξήσει τους ανά τον κόσμο κινδύνους ύφεσης), γεγονός που συνήθως επιβαρύνει τις τράπεζες και τις μετοχές αξίας.

«Αναμένουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης και πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Μετά την πτώση του δείκτη PMI της Ευρωζώνης κατά 2 μονάδες σε 53 μονάδες τον Μάιο, αναμένουμε περαιτέρω πτώση στις 49 μονάδες έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ως απάντηση στο σοκ των τιμών της ενέργειας, τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών και την εξασθένιση της ώθησης της επαναλειτουργίας, με τους κινδύνους να είναι στραμμένοι προς τα κάτω», επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

Στις ΗΠΑ, αναμένει ότι ο δείκτης PMI θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1,5 μονάδα στις 53 μονάδες έως το τέλος του έτους, μετά από πτώση 5 μονάδων από τον Μάρτιο, δεδομένης της επιβάρυνσης από την αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών στην κατανάλωση, την εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και την ανατροπή του κύκλου αποθεμάτων.

Η τράπεζα βλέπει επίσης περαιτέρω πτωτική τάση για τις ονομαστικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, σε συνάρτηση (α) των χαμηλότερων πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, με τον κύκλο σύσφιξης της Fed να έχει σε μεγάλο βαθμό τιμολογηθεί, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενήσει, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα υποχωρήσει και το επίκεντρο της Fed θα μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη και (β) της περαιτέρω υποχώρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ως απάντηση στην ηπιότερη ανάπτυξη και την εξασθένιση της τιμής του πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα, βελτιώνει τη σύσταση για τις «ποιοτικές» μετοχές από «ίσης απόδοσης» (marketweight) σε overweight, δεδομένης της εκτίμησης για εξασθένηση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Παραμένουμε αρνητικοί για τον δείκτη Stoxx 600, με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας να υποδηλώνουν περίπου 5% περαιτέρω πτώση έως τις 410 μονάδες. Είμαστε marketweight στους κυκλικούς έναντι των αμυντικών τίτλων, καθώς έχει ήδη τιμολογηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κακών μακροοικονομικών ειδήσεων.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

SSM: Εμμένει στη σκληρή στάση για τα μερίσματα – Η διαμάχη στην ΕΚΤ

admin