Image default
Οικονομία

G7: Κάλεσμα στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 κάλεσαν την ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Το κάλεσμα περιλαμβανόταν στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος της G7 στη Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των προηγμένων βιομηχανικών οικονομιών.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι ο πόλεμος είχε προκαλέσει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, πυροδοτώντας μια άνοδο του πληθωρισμού που ασκούσε τεράστια πίεση στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς και στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στη σύσφιξη των διεθνών αγορών, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει βασικό ρόλο», δήλωσαν οι υπουργοί.

Είπαν επίσης ότι είναι θέμα «ιδιαίτερα επείγουσας ανάγκης» για την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές διακοπές εφοδιασμού του αγωγού φυσικό αέριο, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν στις χώρες τους να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ συζητά επίσης την επιλογή εμπάργκο στο ρωσικό αργό, αν και η Ουγγαρία είναι αντίθετη.

Παρά την κοινή θέση της G7 για το πετρέλαιο, δεν είναι σαφές εάν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου θα λάβουν υπόψη την έκκλησή τους για περισσότερη δράση. Η Σαουδική Αραβία αντιστέκεται στη δυτική πίεση να επιταχύνει την παραγωγή για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο όμιλος ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, μείωσε την παραγωγή ως μέρος των συμφωνιών παραγωγής που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτού την αποκαταστήσει σταδιακά με ρυθμό 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το περασμένο έτος και διαπραγματεύονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, οδηγώντας σε κριτική για κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Το βασίλειο επίσης δεν συμπληρώνει ποσοστώσεις για τα μέλη που αγωνίστηκαν να αποκαταστήσουν την παραγωγή, αφήνοντας πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο όμιλος άφησε την αγορά με έλλειψη προμηθειών.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα αυτόν τον μήνα ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

-

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Με το «δεξί» η πρεμιέρα του δεύτερου εξαμήνου

admin

Γαλλία: Μια στις πέντε πτήσεις στο Σαρλ ντε Γκολ θα ακυρωθεί το πρωί του Σαββάτου

admin

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μέσα στον Ιούλιο

admin

Η Gazprom δελεάζει στελέχη με παχυλές αυξήσεις μισθών

admin

Οι Κινέζοι παρήγγειλαν σχεδόν 300 αεροπλάνα Airbus σε 24 ώρες

admin

Γερμανία: 500.000 αντλίες θερμότητας μέχρι το 2024

admin

SZ: To εισιτήριο των 9 ευρώ είναι το μέλλον

admin

Πώς η Ελλάδα έφτασε να έχει το 4ο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη: Έκθεση ΤτΕ

admin

Νέα άνοδος σοκ του πληθωρισμού τον Ιούνιο – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

fastpath

Οι διακριθέντες των Βραβείων Ευκράντη 2021

fastpath

Μητσοτάκης: Νέα προγράμματα απασχόλησης για 16.500 μακροχρόνια ανέργους

admin

ΕΑΕΕ: Αυξήθηκαν το 2021 τα ασφαλιστήρια αλλά και οι δηλωθείσες ζημίες για την κάλυψη πληρωμάτων πλοίων

admin