Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Θετικοί οιωνοί

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ Áèçíþí ôçí ÐáñáóêåõÞ 22 Óåðôåìâñéïõ 2017. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το θετικό κλίμα στο εξωτερικό έδωσε την δυνατότητα στους επενδυτές να κινηθούν επιλεκτικά αξιολογώντας τα αποτελέσματα τριμήνου κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή πολύ κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης. Η υπερπουλημένη εικόνα των αμερικανικών δεικτών (επτά πτωτικές εβδομάδες) έβγαλε αντίδραση η οποία αξιοποιήθηκε με ανάλογο τρόπο από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα εστιάζοντας στις εταιρίες που είτε λόγω μεγεθών είτε λόγω επιχειρηματικών νέων δικαιολογούσαν

καλύτερες αποτιμήσεις. Αν και είναι νωρίς για να υποστηριχθεί ότι τα χειρότερα είναι στο παρελθόν το ενδιαφέρον ενισχύεται προοδευτικά αν και σχετικά επικεντρωμένο σε λίγες εταιρίες. 

Ζητούμενο παραμένει η ροή νέων να μην διακοπεί καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα περιορίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και ενδεχομένως αν δεν υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδέονται με εξαγορές, επενδύσεις κλπ η αγορά να μπει σε νέο κύκλο αναμονής. Βασικός μοχλός της ανόδου τον Μάιο ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν φανεί απόλυτα συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλείων είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης, η οργανική κερδοφορία βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα ενισχύουν την τελική γραμμή. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του τουρισμού και των έργων από το ταμείο ανάκαμψης. 

Η εικόνα των ισολογισμών στο κομμάτι των νέων δανείων και των NPEs ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντική από την εικόνα των αποτελεσμάτων καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων με ισχυρότερο αποτύπωμα ανάπτυξης και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον αρχίζει να αποκτά βάσιμη πιθανότητα η ανταμοιβή των μετοχών με μέρισμα. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα

καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητα τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία. 

Βαθιά ανάσα πήραν οι αγοραστές καθώς η τεχνική εικόνα έδειξε σημάδια ουσιαστικής αντιστροφής της τάσης σε μια προσπάθεια ολικής επαναφοράς σε ανοδική αγορά. Οι 890 μονάδες δεν είναι απλώς το σημείο αναφοράς για την διέλευση του κινητού μέσου των 200 ημερών αλλά εκεί που συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Από την Πέμπτη ο MACD ενεργοποίησε σήματα αγορών το οποίο πιστοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Το νέο επίπεδο αντίστασης έχει μετακινηθεί στις 910 μονάδες όπου συμπληρώνονται αναλογίες διόρθωσης 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά. Οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό ανοδικό περιθώριο αφού κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και η εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση υποστηρίζοντας την άνοδο της αγοράς. Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με θετικούς οιωνούς από τεχνικής άποψης καθώς η τάση έρχεται από συσσώρευση τριών εβδομάδων με δυναμική ανοδικής διαφυγής.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια παίρνουν την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνοντας το απόγευμα της Δευτέρας ενώ την Τρίτη ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ και Κρι- Κρι. Ακόμα χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης (€0,11) και Elvalhalkor (€0,03), την Τρίτη οι μετοχές της Intercontinental (€0,29), την Τετάρτη της Jumbo (€0,39) και την Πέμπτη οι μετοχές των Σαράντη (€0,15) και της Βιοχάλκο (€0,09).

Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα στοιχεία πληθωρισμού Μαΐου στην Ευρώπη (31/5) και η απασχόληση στις ΗΠΑ (03/06). Τέλος επισημαίνεται ότι την Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές (Memorial Day).

Ανάλυση 

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Το “σκληρό” παιχνίδι της ενέργειας

admin

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

admin

Μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους πλησιάζει-Nouriel Roubini

admin

Tο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει έναν κόσμο που αλλάζει

admin

XA: Δύσκολος Ιούνιος, δυσκολότερος Ιούλιος

admin

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

admin

Γιατί το ΝΑΤΟ πρέπει να μεταφέρει αμέσως και μαζικά στρατό στην Ανατολική Ευρώπη

admin

Deutsche Welle: Θρίαμβος ή “κωλοτούμπα” Ερντογάν στη Μαδρίτη;

admin

ΤτΕ: Xαμηλότερη ανάπτυξη 3,2% φέτος και αβεβαιότητα

admin

Πληθωρισμός: Γιατι απέτυχαν οι οικονομολόγοι…

admin

Ενοίκια: Το 47,8% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο

admin

Πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση; Υπέροχη ιδέα – με μεγάλους κινδύνους

admin