Image default
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Επτασφράγιστο μυστικό» ο νέος Γραμματέας- Τι θα ψηφίσει η «Ομπρέλα»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει την Κυριακή με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί στη μεγάλη δυναμική που προσέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι 152.000 πολίτες, που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει το σήμα για την τελική αντεπίθεση απέναντι στην κυβέρνηση μιλώντας για τα αδιέξοδα που φέρνει στην κοινωνία η ακραία ακρίβεια και η απροθυμία αντιμετώπισής της. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η ραγδαία φθορά της θα οδηγήσει αναγκαστικά τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στο κορυφαίο όργανο του κόμματος θα στείλει μήνυμα ενότητας προς όλες τις τάσεις. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αναμένεται να τονίσει. Στόχος είναι η άμεση ενσωμάτωση των νέων μελών, ώστε το πρόγραμμα του κόμματος να γίνει γνωστό στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην εκλογή του γραμματέα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό τις προθέσεις του. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δημήτρη Τζανακόπουλου αν θα παραμείνει σε αυτό το πόστο, ωστόσο και ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Η πορεία του πάντως θεωρείται άκρως επιτυχημένη. Έχει την αποδοχή των τάσεων και ρευμάτων μέσα στο κόμμα, καθώς πολλές φορές έχει καταφέρει να κατευνάσει τα πνεύματα και να λειτουργήσει ως γεφυροποιός. Βέβαια ο προσανατολισμός της «Ομπρέλας», μετά από τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και χθες, είναι να ψηφίσουν λευκό στην περίπτωση που είναι πάλι προτεινόμενος για τη θέση του νούμερο δυο του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρίαρχο σενάριο, πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Από τη στιγμή που η  σκυτάλη δοθεί σε άλλο πρόσωπο υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι ακόμα και γυναίκες που πρώτευσαν στην ψηφοφορία για τη νέα Κ.Ε. και έχουν βάλει τον Αλέξη Τσίπρα σε πολλές θετικές σκέψεις. Τα τηλεφωνήματα και οι συναντήσεις του προέδρου με κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα.

Οι Προεδρικοί έχοντας την πλειοψηφία στην Κ.Ε. (75%) επιθυμούν πλέον να έχουν ακόμα πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο κόμμα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει με σταυρωμένα χέρια η «Ομπρέλα» που επιθυμεί να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στα νέα όργανα. Τόσο στην Πολιτική Γραμματεία που θα εκλέξει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή (πιθανότατα 35μελής), αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή (πιθανότατα 11μελής) που θα απαρτίζεται από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και θα λειτουργεί και ως «πρωινό καφές». Όσον αφορά στις αυριανές ισορροπίες η μειοψηφία, υπολογίζεται πως στους «300» της Κ.Ε. εξέλεξε περίπου 70 στελέχη. Από τα 230 μέλη της πλειοψηφίας, οι 120 ανήκουν στην Κίνηση Μελών, 30 στη ΡΕΝΕ και 60-70 στην Προοδευτική Συμμαχία. Περί τα 10-15 στελέχη είναι κοντά στο περιβάλλον των Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου, που μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου «6+6 θέσεις για μια νέα αρχή» υπολογίζονται ως νέο «ρεύμα».

Την Κυριακή θα εγκριθεί επίσης ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας.

 

- sofokleous10.gr

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικα αρθρα

Φάλτσα, διαφωνίες και υψηλοί τόνοι στο «σήριαλ» των παρακολουθήσεων

admin

Παρακολουθήσεις: Ραντεβού στις 22 Αυγούστου δίνουν τα κόμματα – Κόντρα για τις δηλώσεις Αθανασίου

admin

Σοσιαλιστική Διεθνής: Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο Γιώργος είναι αλλού…

admin

Μπουρχάν Μπαράν: Η υπανικτική δήλωση Αθανασίου καλλιεργεί δογματισμό και μισαλλοδοξία

admin

Αθανασίου: Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος

admin

Πληροφορίες ΣΚΑΪ: Ανασκευάζει ο Χ. Αθανασίου τις δηλώσεις του για παρακολουθήσεις Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών

admin

ΝΔ για Τέλλογλου: Να δώσει στον Ντογιάκο τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνών του Μητσοτάκη

admin

ΠΑΣΟΚ για Αθανασίου: Ζητάμε την άμεση παρέμβαση Τασούλα και την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κρεσέντο μισαλλοδοξίας του Χαράλαμπου Αθανασίου – Να τον αποπέμψει ο Μητσοτάκης

admin

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο με τα νησιά

admin

Αθανασίου: Ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος

admin

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Αθανασίου περί παρακολουθήσεων Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών

admin