Image default
Editorials Πρώτο Θέμα

Η τέλεια καταιγίδα στην οικονομία…

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις ή  εικασίες  η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας η οποία είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη και την ευάλωτη οικονομία της χώρας μας.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η πληθωριστική έξαρση σε όλο σχεδόν τον πλανήτη η οποία δημιουργεί πρόβλημα και στην νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Το ερώτημα που τίθεται και είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να απαντηθεί είναι αν οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν το πρόβλημα θα οδηγήσει σε μία νέα μεγάλη παγκόσμια ύφεση. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά.

Μια δημοσκόπηση του CNBC-Momentive τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς έχουν ήδη δειπνήσει λιγότερο έξω και ότι πάνω από το ένα τρίτο έχουν περικόψει την οδήγηση ή ακύρωσαν μια μηνιαία συνδρομή. Τέτοιες μειώσεις δαπανών ενδέχεται να γινουν πιο σοβαρες: το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι εάν επιμείνουν οι υψηλότερες τιμές, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τις διακοπές τους και το 76% εξέφρασε την ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές θα τους αναγκάσουν να επανεξετάσουν τις οικονομικές τους επιλογές.

Ενισχύοντας αυτά τα ευρήματα, ο πληθωρισμός οδήγησε τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας – χαμηλότερο ακόμη και από την άνοιξη του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 προκάλεσε απότομη αύξηση της ανεργίας και σοβαρή οικονομική συρρίκνωση.

Έτσι το ερώτημα παραμένει εφιαλτικό: Εάν οι τιμές μπορούν να εξημερωθούν χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Τα ιστορικά στοιχεία υποδηλώνουν όχι, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες να επιλέξουν μεταξύ κακών και χειρότερων επιλογών.

Στη συνέχεια ήρθαν δύο πρόσθετα σοκ εφοδιασμού φέτος: η βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές των εμπορευμάτων (ενέργεια, βιομηχανικά μέταλλα, τρόφιμα, λιπάσματα) και η απάντηση της Κίνας « μηδενικού COVID » στην παραλλαγή Omicron, η οποία οδήγησε σε άλλη γύρο συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ως εκ τούτου, ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης μοιάζει με ευσεβή πόθο. Μέχρι τώρα, η αύξηση του πληθωρισμού είναι αρκετά επίμονη που μόνο μια σοβαρή αυστηροποίηση της πολιτικής μπορεί να τον επαναφέρει εντός του εύρους στόχου.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι μια ήπια προσγείωση είναι εξαιρετικά απίθανη. Αυτό αφήνει είτε μια σκληρή προσγείωση και μια επιστροφή σε χαμηλότερο πληθωρισμό, είτε ένα στασιμοπληθωριστικό σενάριο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανή.

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν παγιδευτεί από την ξαφνική μετάβαση από ένα αποπληθωριστικό σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Οι ίδιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που τον Σεπτέμβριο προειδοποίησαν ότι ο αποπληθωρισμός ήταν τουλάχιστον τόσο απειλητικός όσο ο πληθωρισμός, τώρα ισχυρίζονται ότι έχουμε εισέλθει σε μια εποχή διαρθρωτικού πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μιλά για «ομαλοποίηση», σαν να επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσε να μεταφέρει κάποια αίσθηση ελέγχου, να μετριάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτή τη σύγχυση. Το πρώτο είναι ότι μπήκαμε ξαφνικά σε έναν νέο κόσμο. Για τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, η σταθερότητα των τιμών και η σταθεροποίηση της παραγωγής ήταν σχεδόν ένα και το αυτό. Δεν υπήρχε τίποτα φυσικό σε αυτή τη διαμόρφωση, την οποία οι οικονομολόγοι Olivier Blanchard και Jordi Galí ονόμασαν «θεϊκή σύμπτωση». Αντίθετα, προέκυψε από μια συγκεκριμένη ευθυγράμμιση δυνάμεων.

Ταυτόχρονα είτε μας αρέσει είτε όχι και παρόλες τις προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος έχουμε μετά από έξι δεκαετίες εκ νέου πόλεμο σε Ευρωπαϊκό έδαφος με μία Ρωσία αλλοπρόσαλλη απρόβλεπτη και εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα. 

Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων Στις τιμές του 

ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων καθώς οι δύο εμπόλεμες χώρες είναι από τους βασικούς παραγωγούς σιταριού και άλλων αγαθών.

Από το 2008, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, μια κρίση κρατικού χρέους και μια κρίση δημόσιας υγείας. Τώρα, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια άλλη δοκιμή: ένα δυσμενές και βαθιά ασύμμετρο σοκ στην προσφορά.

Πριν από την επίθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η ανάκαμψη της Ευρώπης από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 εδραιωνόταν. Αλλά τώρα οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ακριβώς μηδενικό έλεγχο για το αν θα συνεχιστεί η ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε καλή κατάσταση μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης. Η κόψη του μαχαιριού είναι αιχμηρή επειδή οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ακριβώς μηδενικό έλεγχο στο αποτέλεσμα.

Πριν από την επίθεση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η ανάκαμψη της Ευρώπης από τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 εδραιωνόταν. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο και το λιανικό εμπόριο ανέκαμψε. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουαρίο, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Στη συνέχεια, όμως, ο πόλεμος έπληξε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύοντας την αβεβαιότητα και αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων. Στα μέσα Μαρτίου, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα Είναι προφανές ότι θα δυσκολέψουν χώρες και επιχειρήσεις με μεγάλο χρέος. Το ποσοστό Της δυσκολίας είναι ακόμα άγνωστο αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά ότι η χώρα μας όπως και η Ιταλία θα μπορούν να δανείζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα είναι απίθανο να μπορέσω να αντλήσουν νέα κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές Εάν τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν. 

Συνεπώς στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ελληνική δημιουργείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα  σύσφιξης  την ώρα που οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν 2,000 km βόρεια της  Θεσσαλονίκης…

Η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες μεγάλες οικονομικές κρίσεις συνήθως τελειώνουν με έναν τρόπο: Εναν μεγαλο πολεμο…  Μακάρι αυτή τη φορά να διαψευστεί…

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin