Image default
Τοις Μετρητοίς

Bulls σε άμεση επιφυλακή

Παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα που επιβάλλει η γεωπολιτική κρίση, ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και οι «τσουχτερές» ενεργειακές τιμές οι επενδυτές στη Wall Street φαίνεται να μη παραδίδουν εύκολα τα όπλα στους Bears. Έτσι ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 δείχνοντας προς ώρας σθεναρή αντίσταση στις επιθέσεις των πωλητών κρατάει σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος τη ζώνη στήριξης των 4100 με 4080 μονάδες. Το δεδομένο αυτό αν διατηρηθεί και στις επόμενες 2 με 3 συνεδριάσεις θα δώσει σημαντικούς πόντους στο ανοδικό σενάριο διάσπασης των 4200 μονάδων με συνέχεια στη κίνηση προς το πολύ σημαίνων σημείο των 4305 μονάδων.

Περιοχή όπου αν κατακτηθεί ανοδικά θα φέρει και πάλι μετά από 44 μέρες τους αγοραστές  στο προσκήνιο κατεβάζοντας πλέον τη μπάλα στην μικρή περιοχή των αντιπάλων πωλητών. Από απόψεως τεχνικών δεικτών η κατάσταση φαίνεται να γέρνει μερικώς προς την πλευρά των Bulls αν και θα χρειαστεί ακόμα αρκετή δουλειά για να επιβεβαιώσουν την ανοδική φορά της τάσης. Για παράδειγμα ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει τμήσει ανοδικά τη πρώην καθοδική γραμμή τάσης “T” και κατευθύνεται προς την ουδέτερη ζώνη των 50 με 55 μονάδων.

Από τις επιμέρους τώρα μετοχές  που απαρτίζουν τον S&P 500 τη θετική διαφορά μέσα στην εβδομάδα έχουν κάνει  η Salesforce (CRM) με ένα εβδομαδιαίο ποσοστό ανόδου +12% η AMAZON (AMZN) +6.26%, η NIKE (NKE) +4.28%, η Advanced Micro Devices (AMD) με +3.96% και η Alphabet (GOOGL) +1.98%. Από την αντίπερα όχθη βρέθηκαν κυρίως η TESLA (TSLA) με ένα -7.38% και οι φαρμακευτικές Eli Lilly (LLY) με -6.75% και η Merck (MRK) -3.41%.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης NASDAQ 100 έχει διασπάσει ανοδικά μετά από 58 μέρες διολίσθησης το καθοδικό κανάλι “W” στις 12300 μονάδες και  προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να πατήσει την περιοχή αντίστασης των 12800 μονάδων. Επιτυχής κατάληξη της εν λόγω προσπάθειας θα δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για τη συνέχιση της ανηφορικής κίνησης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 13550 μονάδων. Το σημείο εκείνο στο οποίο φαίνεται διαγραμματικά ότι έχουν στήσει γραμμή άμυνας οι Bulls είναι 12440 μονάδες. Οπότε όσο δεν έχουμε την πτωτική του διάρρηξη η ανοδική προσπάθεια θα συνεχίζεται.

Αμείωτο συνεχίζει να είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF)  Pacer US Cash Cows 100 (COWZ). Είναι το  ETF του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν γίνει σωστός πύραυλος καθώς την πρώτη μέρα του χρόνου ήταν περίπου 1,3 δισ. δολάρια και έχουν πλέον φτάσει στα 6 δισ.  δολάρια.

Από το  όνομά του, το COWZ καταλαβαίνει κανείς ότι επενδύει σε εταιρείες που είναι οικονομικά ισχυρές και πετυχαίνουν πολύ καλές ταμειακές ροές   ή με απλά λόγια είναι οι μηχανές παραγωγής μετρητών.

Η ανασφάλεια, που έχει προκληθεί τελευταία στις κεφαλαιαγορές έχει οδηγήσει αρκετούς επενδυτές να φεύγουν από τις εταιρείες που υπόσχονται ανάπτυξη αλλά παράγουν ζημιές και να μπαίνουν σε ισχυρές εταιρείες με τη σιγουριά του … ταμείου.

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου έχει να κάνει με την ενεργειακή βιομηχανία μιας που εκεί  οι περισσότερες εταιρείες που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φημίζονται για τις θετικές λειτουργικές ταμειακές τους ροές. Η τιμή τώρα στο ETF είχε ξεκινήσει από τα 18 δολάρια το Μάρτιο του 2020 και τώρα βρίσκεται στα 50,46 δολάρια ή άνοδος +180% κάνοντας μάλιστα μια συνεχή ανοδική κίνηση δίχως το ιδιαίτερο άγχος του μπες βγες από τους τεχνικούς αλγοριθμικούς δείκτες. Μάλιστα στις τελευταίες εβδομάδες συλλαμβάνεται διαγραμματικά να θέλει να σπάσει ανοδικά την πλάγια συσσώρευση στα υψηλά των 51 δολαρίων και να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης στα 60 δολάρια.

Η ενίσχυση της παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648 χιλ. βαρέλια αντί για τα 432 χιλ. βαρέλια που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως στον ΟΠΕΚ δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου καθώς υπάρχουν εκτεταμένες αμφιβολίες από τους επενδυτές αν θα μπορέσει να αντισταθμίσει την έλλειψη προσφοράς από τη Ρωσία. Έτσι το συμβόλαιο του Light Crude Oil (CL1!) ναι μεν κατέβηκε έως τη στήριξη των 111,60 δολαρίων αλλά δεν μπόρεσε να τη τμήσει καθοδικά επαναφέροντας τους πωλητές στη τάξη ωθώντας τους ατάκτως  στην περιοχή των 115 με 118 δολαρίων.

Για τη συνέχεια το “θετικό” ζητούμενο είναι η άρνηση του συμβολαίου να φύγει επιβεβαιωμένα πάνω από τα 118 με 120 δολάρια καθώς θα ανοίξει το δρόμο για τιμές προς  125 και τα 130  δολάρια.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin