Image default
Opinion LEADERS

Έχουμε στα χέρια μας το πολύ ισχυρό brand «Ελλάδα»-Ιωάννα Δρέττα

Η έννοια της αυθεντικότητας και η έννοια του ανθρώπου ανταποκρίνονται απολύτως στις απαιτήσεις του ταξιδιωτικού κοινού, ειδικά όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στην post covid εποχή. Εμπεριέχουν σε βάθος τη σημαντικότητα των συναισθημάτων και της επαφής, είτε είναι με τη φύση, είτε με την παράδοση και ιστορία, και φυσικά με τον ίδιο τον κάτοικο του προορισμού. Στοιχεία που αποτελούν πλέον προαπαιτούμενα. Το να εμπλουτιστεί το υπάρχον προϊόν με εμπειρίες που αναδεικνύουν την ξεχωριστή ταυτότητα του εκάστοτε προορισμού είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι μια επιλογή στρατηγική που προσφέρει στον προορισμό αλλά και στην τοπική κοινωνία να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία εκείνα που τους κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου. Σε ό, τι αφορά στον άνθρωπο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να είμαστε εγκάρδιοι και φιλόξενοι, κάτι που είναι πηγαίο γνώρισμα για τον Έλληνα και αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Επιπρόσθετα, εδώ ότι η έννοια του ανθρώπου έχει διττή ανάγνωση, από τον κάτοικο προς τον επισκέπτη αλλά και το αντίστροφο. Από τον επισκέπτη προς τον κάτοικο. Είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να διατηρούν στο μέγιστο δυνατό την ποιότητα ζωής και καθημερινότητας που έχουν αποφασίσει ότι τους ταιριάζει.

Θεωρώ πως κάθε προορισμός της Ελλάδας έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να χτίσει και να επενδύσει σε αυτή την νέα φιλοσοφία που επιτάσσει ο τουρισμός. Όσο γραφικό και εάν ακούγεται, δεν έχω βρει έναν προορισμό που να μην διαθέτει φύση, ιστορία, ήθη και έθιμα, καλοκάγαθους ανθρώπους, ζεστασιά και οικειότητα. Είτε τα έχει όλα, είτε μέρος αυτών.

Σε καμία περίπτωση η βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση ή ένα trend που με το πέρασμα του χρόνου θα εξαφανιστεί. Για όλους μας θα πρέπει στο εξής να είναι ο τελικός στόχος και οι πράξεις μας να ενισχύουν στο τέλος της ημέρας αυτόν τον σκοπό. Μέσα από αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το προϊόν μας με κύριο άξονα τη βιωσιμότητα και να ωφελήσουμε με αειφόρο τρόπο την οικονομία και την κοινωνία. Και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως ο διάλογος, τα στοιχεία και το όραμα είναι το τρίπτυχο εκείνο που θα δημιουργήσει τις συνθήκες να προχωρήσουμε συντονισμένα και με αποτύπωμα σε ό,τι κάνουμε. Πολύ συχνά αναφέρουμε την αξία της συνεργασίας και της συνέργειας, που αποδεδειγμένα είναι αυτή που προσφέρει μεγιστοποιημένα αποτελέσματα. Για εμάς στη Marketing Greece εξακολουθεί να είναι η φιλοσοφία μας και το ζητούμενο σε ό, τι σχεδιάζουμε και κάνουμε.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ την χρονιά που προηγήθηκε σημειώθηκε πράγματι ένα σοβαρό έλλειμμα που μπορεί να απειλήσει και το επίπεδο των υπηρεσιών της χώρας. Εν τούτοις δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μαγικό τρόπο αλλά απαιτείται μια σειρά ρυθμίσεων που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει «η ήρα από το σιτάρι», όπως πολύ εύστοχα έχει επανειλημμένως τονίσει και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος. Και φυσικά απαιτεί και τη συμμετοχή όλων των μερών. Ερχόμενοι στο σήμερα και στις ανάγκες που έχουν προκύψει, ξεκινήσαμε μία καμπάνια ενημέρωσης για τις ανάγκες που έχει στο σύνολό του ο τουριστικός τομέας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι θέσεις εργασίας του τουρισμού, προσφέρουν χρήσιμες δεξιότητες, όπως επικοινωνία με το διεθνές και μη κοινό, ξένες γλώσσες, επίλυση προβλημάτων κα. Κι όσον αφορά στις απολαβές, πέραν των πολύ υψηλών εργοδοτικών εισφορών που ισχύει για όλους, η κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχείων έχει πολύ μεγαλύτερες απολαβές από την εθνική συλλογική σύμβαση.

Τα στοιχεία και οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ευελπιστούμε ότι δεν θα προκύψει κάτι νέο που θα τα ανατρέψουν. Οπότε, ναι φέτος προσμένουμε μια πολύ καλή χρονιά, που όμως δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει και να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε στο προϊόν μας. Όσο περισσότερο επιστρέφουμε στον πρότερο τρόπο ζωής τόσο περισσότερο θα πρέπει να αφήνουμε πίσω μας συνήθειες και πρακτικές του παρελθόντος, εάν θέλουμε ο ελληνικός τουρισμός να έχει μέλλον λαμπρό και ακόμα πιο δυναμικό. Έχουμε στα χέρια μας το πολύ ισχυρό brand Ελλάδα. Και οφείλουμε να το προασπίσουμε, να το εμπλουτίσουμε και να το ενδυναμώσουμε περαιτέρω.


Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece

Σχετικα αρθρα

Ο απροκάλυπτος αναθεωρητισμός της Τουρκίας

admin

Aύξηση κόστους ενέργειας και μείωση τζίρου χτυπούν τις επιχειρήσεις

admin

Ευκαιρία χρηματοπιστωτικής ασφάλειας ή απειλή της ελευθερίας;

admin

Το δημόσιο έλλειμα-Π.ΓΚΟΓΚΑΣ

admin

Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη

admin

Δέκα διαπιστώσεις για έναν πόλεμο που δεν θα λήξει σύντομα

admin

Τώρα που «αγάπησαν» τον Μακρόν οι υπονομευτές του… – Κ,Μαυρίδης

admin

Μερικές απλές σκέψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία-Κώστας Μελάς

admin

Επικίνδυνη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Δύσης-A.Θεοφάνους

admin

Η επισιτιστική- διατροφική κρίση μπορεί να είναι πιο καταστροφική και να διαρκέσει περισσότερο από την ενεργειακή

admin

Ενώ η κρίση φουντώνει, στερεύουν τα δημοσιονομικά εργαλεία

admin

Κώστας Κωστής: «Εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στις εποχές του μεσοπολέμου και τη σημερινή»

admin