Image default
Διεθνή

Αποδυναμωμένος ο Τζόνσον – Δύο στους πέντε βουλευτές του θέλουν την αποπομπή του

Μία του κλέφτη, δυό του κλέφτη, τρείς και η κακή του μέρα. Ο Μπόρις Τζόνσον απέκρουσε την τρίτη και φαρμακερή, η οποία είχε την πρόταση μομφής προς το προσωπό του. Η τύχη του κρίθηκε σε διάστημα δύο ωρών, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιβιώνει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. 148 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, ενώ κέρδισε 211 ψήφους εμπιστοσύνης.

Το ερώτημα που εγείρεται, πλέον, είναι αν η νίκη αυτή σηματοδοτεί μία δεύτερη ευκαιρία για τον Τζόνσον ή μία παράταση της αναπόφευκτης πτώσης του. Όπως είναι φυσικό, ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής της πρώτης άποψης. Στη συνάντηση που είχε με την κοινοβουλευτική ομάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι» και να αλλάξει την ατζέντα, επικοινωνώντας στην βρετανική κοινωνία τα επιτεύματα και τις επιτυχίες του. Ως κορυφαίες αξιολογεί το Brexit και τον χειρισμό του σε σχέση με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πρόκειται για «καλά νέα», καθώς το Partygate που έχει στοιχειώσει τη θητεία του, κλείνει οριστικά. «Έτσι μπορούμε ως κυβέρνηση να εστιάσουμε στα σημαντικά και να βοηθήσουμε τους πολίτες».

Μία πιο ψύχραιμη ανάγνωση της κατάστασης, όμως, θα αξιολογούσε το γεγονός ότι περίπου το 40% του κόμματός του δεν τον στήριξε ως δυσοίωνο για το πολιτικό του μέλλον. Παρόλα αυτά, ο ίδιος τείνει να βλέπει το ποτήρι ως μισογεμάτο, παρά ως μισοάδειο. Δήλωσε ότι απολαμβάνει την υποστήριξη μεγαλύτερου ποσοστού των κοινοβουλευτικών συναδέλφων του από ό,τι όταν ανέλαβε την ηγεσία το 2019. Ερωτηθείς εάν θα απέκλειε πρόωρες εκλογές, απέφυγε να απαντήσει και επανέλαβε το γνωστό αφήγημα, στο οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ «βρίσκεται πλέον σε θεση να επικεντρωθεί στα καίρια ζητήματα».

Όταν οι πιεστικές ερωτήσεις για πρόωρες κάλπες δεν υποχώρησαν, αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι «σίγουρα δεν τον ενδιαφέρουν οι πρόωρες εκλογές».

Τόσο στα σόσιαλ μίντια, όσο και κάποιοι εκ των κορυφαίων πολιτικών αναλυτών δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του. Δεν σπεύδουν να προεξοφλήσουν το πολιτικό τέλος του, αλλά κυριαρχεί η πεποίθηση ότι πρόκειται για πύρρειο νίκη. Ναι μεν κέρδισε, αλλά δεν τα κατάφερε αρκετά καλά, ώστε να καταπνίξει μία και καλή την αναταραχή, δυσπιστία και γενικότερη δυσαρέσκεια γύρω από τη θητεία του.

Πάνω από το ένα τρίτο του κοινοβουλευτικού κόμματος έχει εκφράσει τη δυσπιστία του στο πρόσωπο του ηγέτη του. Κατά πολλούς, κλείνει ο δρόμος για να ηγηθεί του κόμματός του στις επόμενες εκλογές.

Επιπλέον, έχει μπροστά του δύο ενδιάμεσες εκλογές που πλησιάζουν. Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι –γνωστοί ως αντάρτες των Τόρις- έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, ώστε να εγκαταλείψει ή να εκδιωχθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο. Υπάρχουν και σύμμαχοι του πρωθυπουργού που πίσω από κλειστές πόρτες παραδέχονται ότι έφτασε στην «αρχή του τέλους». Δεν αργεί, άλλωστε, η επόμενη έρευνα σχετικά με το Partygate και το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο αρνούμενος ότι παραβιάστηκαν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ. Άραγε, διοικεί ο Μπόρις Τζόνσον τη χώρα με δανεικό χρόνο; Αυτός είναι που θα δείξει. Ο χρόνος, όχι ο Μπόρις. Είτε δανεικός, είτε όχι, πάντως, παραμένει αδυσώπητος.

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα



Σε ύφεση η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο

Τραγωδία στη Φλόριντα: Αγοράκι 2 ετών πυροβόλησε άθελα του και σκότωσε τον πατέρα του

Σχετικα αρθρα

Συρία: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλες ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις σε δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς

admin

Καναδάς: Αγωγές από σχολεία κατά Facebook, Snapchat, TikTok – Τους κατηγορούν για διατάραξη της μάθησης

admin

Υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης το Παρίσι – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από εκκλησίες ενόψει Πάσχα

admin

Μαδαγασκάρη: Κυκλώνας «σάρωσε» το βόρειο άκρο – 11 νεκροί και πάνω από 7.000 οι πληγέντες

admin

H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που φέρεται να είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

admin

Νιγηρία: 137 απαχθέντες μαθητές που απελευθερώθηκαν επανενώνονται με τις οικογένειές τους

admin

Πολωνία: Παύθηκε των καθηκόντων του ο Πολωνός διοικητής του Eurocorps έπειτα από έρευνα αντικατασκοπείας

admin

Νέο διπλωματικό άνοιγμα Πούτιν – Συζήτησε με τους χουντικούς ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής για θέματα ασφαλείας

admin

ΟΗΕ – Σπατάλη τροφίμων: Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται στα σκουπίδια κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο

admin

Βορειοκορεάτες λογοκριτές «θόλωσαν» το παντελόνι παρουσιαστή από εκπομπή κηπουρικής του BBC

admin

Πολωνία: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του

admin