Image default
Ευρώπη

ΔΟΕ: Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης – παρωχημένο το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Με τον κόσμο να αντιμετωπίζει μια σχεδόν άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στοχεύει να θέσει και πάλι την ενεργειακή απόδοση στο επίκεντρο της ατζέντας των φορέων χάραξης πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της 7ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ενεργειακή Απόδοση που φιλοξενήθηκε στο Σόντερμποργκ της Δανίας, ο ΔΟΕ προσπάθησε να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως για τα πλεονεκτήματα των πολιτικών ενεργειακής απόδοσης, παρέχοντας παράλληλα μια εργαλειοθήκη πολιτικής για να την συνοδεύσει.

«Η ενεργειακή απόδοση αποτελεί κρίσιμη λύση για πολλές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις του κόσμου», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του ΔΟΕ που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κόσμος θα μπορούσε να επιτύχει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας μέσω αυξημένων φιλοδοξιών και ταυτόχρονης μείωσης των εκπομπών CO2.

«Ο διπλασιασμός του σημερινού παγκόσμιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής έντασης στο 4% ετησίως» σε σύγκριση με τις σημερινές πολιτικές θα εξοικονομούσε 95 exajoules ετησίως, με βάση την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Κίνας, εξήγησε ο ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, τριπλάσια της παραγωγής της Ρωσίας το 2021. Επιπλέον, η διπλασιασμένη φιλοδοξία θα μείωνε τη χρήση ορυκτού φυσικού αερίου κατά 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τέσσερις φορές τις εισαγωγές της ΕΕ από το Κρεμλίνο.

Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν πολιτικοί εκτός του Παγκόσμιου Βορρά. «Αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος», δήλωσε ο Birol στους παρευρισκόμενους, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση ξεπερνά κατά πολύ την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

«Αυτή η κρίση μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει σημείο καμπής στην ενεργειακή πολιτική τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο ΔΟΕ προσκάλεσε κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης ενεργειακής πολιτικής από παντού, από τη Megan Woods της Νέας Ζηλανδίας έως τη Rosilena Lindo του Παναμά, για να καταγράψει αυτή τη δυναμική. Στον καθένα από αυτούς θα παραδοθεί η εργαλειοθήκη πολιτικής δύο βημάτων του ΔΟΕ.

Με γνώμονα δέκα κορυφαίες αρχές που κυμαίνονται από το «δράστε για να ξεκλειδώσετε το δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας της αποδοτικότητας» έως το «αξιοποιήστε τις γνώσεις συμπεριφοράς για αποτελεσματικότερη πολιτική», ο οργανισμός παρέχει ολοκληρωμένους οδηγούς για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, τα οχήματα και άλλους τομείς.

Σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιτύχουν, ο ΔΟΕ υπόσχεται τεράστια εξοικονόμηση πόρων για τους καταναλωτές, η οποία ανέρχεται σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αλλά για τον υπ’ αριθμόν ένα πελάτη της Ρωσίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο για να βοηθήσει να καταστούν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παρωχημένα.

Ψεύτικο εμπάργκο;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα επακόλουθα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου κατά του ουκρανικού λαού, η ΕΕ επέβαλε μια σειρά κυρώσεων κατά του ρωσικού καθεστώτος.

Όμως η ένωση απέφυγε πρωτίστως να επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στις εισαγωγές ενέργειας από το Κρεμλίνο, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων των χωρών.

Από τον Αύγουστο θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, ενώ η ΕΕ θα απαγορεύσει την αποστολή ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από το 2023. Η επίτευξη αυτού του στόχου έκανε εμφανείς τις ρωγμές στην ενότητα των 27 κρατών της ΕΕ.

Με τους ηγέτες της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γερμανίας να κάνουν πολύ σαφή την αποστροφή τους για ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό ορυκτό αέριο, η ενεργειακή απόδοση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οιονεί εμπάργκο.

«Η ενεργειακή απόδοση είναι το κλειδί για να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας Dan Jørgensen.

«Είναι ένα από τα πράγματα που μπορούμε να αναπτύξουμε βραχυπρόθεσμα. Και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε στη EURACTIV.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος. «Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών», η μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία θα απαιτήσει ενεργειακή απόδοση, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

«Δεν θα βρούμε επαρκείς ποσότητες για να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές», πρόσθεσε.

Προώθηση της πολιτικής της ΕΕ

Η Simson δήλωσε ότι η ενεργειακή απόδοση ήταν ήδη στο επίκεντρο της πράσινης συμφωνίας, αλλά η πρόσφατη κρίση των τιμών της ενέργειας άλλαξε και πάλι τον «χρόνο απόσβεσης των μέτρων ενεργειακής απόδοσης», πρόσθεσε.

«Η οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση και η αναμόρφωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο» στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία και την ταυτόχρονη περαιτέρω σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δήλωσε στη EURACTIV.

Επιπλέον, το ταμείο ανάκαμψης COVID-19 της ΕΕ θα κατευθυνόταν προς την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. «Πολλές χώρες της ΕΕ μας είπαν ότι στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής απόδοσης μέσω του ταμείου ανάκαμψης», σημείωσε η Επίτροπος.

Σχετικα αρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Έκκληση η αντίδραση της ΕΕ για την ενέργεια να επικεντρωθεί στους πλέον ευάλωτους

admin

Δένδιας: Ανάγκη για αμυντικό βραχίονα για να γίνει η ΕΕ γεωπολιτικός παίκτης

admin

H διπλωματική «μάχη» της Πράγας: Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και η απάντηση της Αθήνας

admin

Σ. Μισέλ: Οι τέσσερις στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής- «Καιρός να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα»

admin

ΕΕ: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας- Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

admin

Φον ντερ Λάιεν: «Ναι» σε προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

admin

Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν ακολουθεί «μοτίβο» – Τα πράγματα άλλαξαν με την Ουκρανία

admin

Για επιφανειακές μεταρρυθμίσεις στην Ουγγαρία με στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια ανησυχεί το ΕΚ

admin

Ένα πρόγραμμα SURE θα μας σώσει

admin

Η Λιζ Τρας ρίχνεται στη μάχη για την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματός της

admin

Ανυπόστατες οι δηλώσεις Ρούμπιο για την Πολωνία σύμφωνα με πρώην διοικητή του στρατού

admin