Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Το φάντασμα του 70 πλανιέται πάνω από την παγκόσμια οικονομία…

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού , ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε απότομα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και επισήμανε τον κίνδυνο ύφεσης σε πολλές χώρες.

Η Yellen, μιλώντας την Τρίτη στο Καπιτώλιο, είπε ότι ο Λευκός Οίκος πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – η οποία ήδη έδειξε ότι οι τιμές αυξάνονται φέτος με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον προπανδημικό ρυθμό.

«Περιμένω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αν και ελπίζω πολύ ότι θα πέσει τώρα», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαιροποιεί την πρόβλεψή της από τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 4,7% φέτος. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός των καταναλωτών κινήθηκε πάνω από το 8%. «Οι αριθμοί δεν είναι δεδομένοι, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι» από την αρχική πρόβλεψη του 4,7%, είπε.

Η ομιλια της κυρίας Yellen ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ήρθε καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια έκθεση, προέβλεπε πολλά χρόνια υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης που θυμίζουν τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

Επικαλούμενη τη ζημιά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πανδημία Covid-19, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 2,9% το 2022 από 5,7% το 2021, σημαντικά χαμηλότερη από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4,1% τον Ιανουάριο. Για τις ΗΠΑ, η τράπεζα προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2022, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις, και για τον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2% -περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από την πανδημία Covid-19- τουλάχιστον μέχρι το 2024. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, αναμένεται από τους οικονομολόγους να δείξουν ότι ο ετήσιος ρυθμός παραμένει σταθερός στο 8,3% τον Μάιο, κοντά στο υψηλό 40 ετών.

Συνολικά, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπίστωσε στην τελευταία της έκθεση Global Economic Prospects ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες μοιάζουν με τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη ανάπτυξη – τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό – της δεκαετίας του 1970, όταν τα πετρελαϊκά σοκ, οι υψηλές ομοσπονδιακές δαπάνες και η χαλαρή νομισματική πολιτική προκάλεσαν τον πληθωρισμό στα ύψη.

«Μερικά χρόνια πληθωρισμού άνω του μέσου όρου και ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου φαίνονται πλέον πιθανά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Μάλπας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ο κίνδυνος από τον στασιμοπληθωρισμό είναι σημαντικός».

Ο κ. Malpass, που επιλέχθηκε για τη θέση του υπό την κυβέρνηση Τραμπ, είπε επίσης ότι η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί για πολλές χώρες, καθώς η ανάπτυξη παρεμποδίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πανδημικά lockdown στην Κίνα και τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη έδειξε ότι οι εισαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης ενόψει των υψηλότερων τιμών. Η πτώση των εισαγωγών και η αύξηση των εξαγωγών προκάλεσαν τη μείωση του εμπορικού χάσματος σε αγαθά και υπηρεσίες κατά 19,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξανόμενες τιμές για τη βενζίνη , τα παντοπωλεία και άλλα αγαθά έχουν γίνει πηγή απογοήτευσης στον Λευκό Οίκο, καθώς πολλοί Αμερικανοί αναφέρουν αμυδρά απόψεις για την οικονομία παρά τη χαμηλή ανεργία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός προκλήθηκε από μια ραγδαία ανάκαμψη της οικονομίας το περασμένο έτος που αντιμετωπίζει ελλείψεις προσφοράς και εργατικού δυναμικού.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει απότομα τα επιτόκια για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, με ορισμένους οικονομολόγους να αρχίζουν να ανησυχούν ότι οι προσπάθειες ψύξης της οικονομίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση.

Η κυρία Yellen, πρώην πρόεδρος της Fed, έχει αντιμετωπίσει τον έλεγχο από τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον πληθωρισμό. Είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κάνει λάθος πέρυσι σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός, ενώ αποσπάσματα μιας επερχόμενης βιογραφίας αναφέρουν ότι έτρεφε ανησυχίες ότι το πακέτο βοήθειας των Δημοκρατικών για τον Covid-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να επιδεινώσει την αύξηση των τιμών.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η κα Yellen είπε ότι δεν περίμενε την επιμονή του Covid-19 και τις οικονομικές αναταραχές που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed, Jerome Powell, αναφέρθηκαν επανειλημμένα στον πληθωρισμό ως «παροδικό» πέρυσι.

«Έτσι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πάουελ, και οι δύο πιθανότατα θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει έναν καλύτερο όρο από τον παροδικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις, ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικά το κορυφαίο οικονομικό μας πρόβλημα σε αυτό το σημείο και ότι είναι κρίσιμο να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Η κ. Yellen έχει προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και καύσιμα, αυξάνοντας τις τιμές και θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Για να αντιμετωπίσει την απειλή του πληθωρισμού, η κα Yellen επεσήμανε τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τη ζήτηση. Είπε ότι αρκετές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο -συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της παροχής κινήτρων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και της ενίσχυσης της παραγωγής ημιαγωγών- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού.

Οι Δημοκρατικοί δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να περάσουν νομοθεσία που να επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους με τον στενό έλεγχο του Κογκρέσου και ορισμένοι νομοθέτες ανησυχούν ότι το κόμμα χάνει την ευκαιρία του να εγκρίνει φιλόδοξες πολιτικές προτού κυριαρχήσει η περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας στο Καπιτώλιο.

Η κ. Yellen είπε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου – οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις υψηλές τιμές στην αντλία – ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι την πίεζαν για περαιτέρω κίνητρα για τα ορυκτά καύσιμα στις ΗΠΑ.

«Δεδομένης της παγκόσμιας φύσης αυτών των αγορών, είναι ουσιαστικά αδύνατο για εμάς να απομονωθούμε από κραδασμούς όπως αυτοί που συμβαίνουν στη Ρωσία που επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου», είπε. «Και κοιτάξτε, μεσοπρόθεσμα, το κρίσιμο είναι να εξαρτηθούμε περισσότερο από τον άνεμο και τον ήλιο που δεν υπόκεινται σε γεωπολιτικές επιρροές».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο διάσωσης του Covid-19 με επικεφαλής την κυβέρνηση Μπάιντεν στις αρχές του 2021 υπερθέρμανση της οικονομίας.

«Δεν βλέπω καμία στρατηγική από τη διοίκηση να κάνει οτιδήποτε για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λογαριασμός των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι για την υπερθέρμανση της οικονομίας είναι ο λόγος που έχουμε το χάος που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο γερουσιαστής John Thune (R., SD), ένας από τους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας.

Η κα Yellen υπερασπίστηκε τη νομοθεσία, που ονομάζεται American Rescue Plan, ή ARP, λέγοντας ότι ώθησε την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid-19 το 2020.

«Βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο. Και έχουν πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές. Επομένως, δεν μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού που βιώνουμε να αντανακλά τον αντίκτυπο του ARP», είπε.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την αργή ανάπτυξη εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις ΗΠΑ Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι η παραγωγή θα επεκταθεί με μειωμένο ρυθμό παγκοσμίως το 2023 και το 2024, καθώς ο πόλεμος διακόπτει τις επενδύσεις και το εμπόριο, ενώ οι κυβερνήσεις αποσύρουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.

Οι διαταραχές του εφοδιασμού που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό έχουν προηγηθεί από μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, που δημιουργεί ασθενέστερες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, όπως τη δεκαετία του 1970, ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, η τράπεζα είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει από τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, επειδή το δολάριο είναι ισχυρό, οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων είναι μικρότερες και οι ισολογισμοί των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι γενικά ισχυροί.

«Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1970, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες και πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν πλέον σαφείς εντολές για σταθερότητα τιμών και, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει αξιόπιστο ιστορικό επίτευξης των στόχων τους για τον πληθωρισμό», αναφέρει η έκθεση της τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

ΔΝΤ: «Κλειδώνει» στο 2,1% τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα μέχρι και το 2029 – «Καμπανάκι» για έκρηξη χρέους στην παγκόσμια οικονομία

admin

Διπλή Ανάπλαση: «Πράσινο φως» για χωματουργικές εργασίες στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

admin

Η κινεζική κυβέρνηση τιμωρεί όσους χρωστάνε: Τέρμα τα γρήγορα τρένα ή τα φινετσάτα ξενοδοχεία

admin