Image default
Οικονομία

Moody’s: Πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και πιο αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη τα επόμενα 3-5 χρόνια

Στις 31 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις περισσότερες από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον απογαλακτισμό των κρατών μελών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό ακολουθεί προηγούμενες εκκλήσεις για ταχεία μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση τους κατά δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 και τη σταδιακή κατάργησή τους πολύ πριν από το 2030. Η Moody’s αναμένει ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα εγκριθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα σχέδια, εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια ομαλή σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος της δεκαετίας, αλλά θα έχουν αρνητικές πιστοληπτικές επιπτώσεις τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Πιο αναλυτικά,  η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεχίσει να οδηγεί σε διαρθρωτικές αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ κατά τον οίκο, οι οποίες θα εξακολουθούν να έχουν αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα μέσω πέντε κύριων καναλιών μεταφοράς: (1) τις διατηρούμενες υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποκλιμακωθούν, (2) τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη τουλάχιστον τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, κάτω από τους μέσους όρους πριν από τη  σύγκρουση και την πανδημία, (3) τα αυξημένα κόστη και τις επενδύσεις για τη  μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα έως το τέλος της δεκαετίας, (4) την  αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων για τα κράτη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και επιβράδυνση της ανάπτυξης με πιθανή αύξηση της ανεργίας, και (5) την αύξηση των κοινωνικών κινδύνων επειδή οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Υψηλές τιμές ενέργειας για το άμεσο μέλλον και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη

Η Moody’s έτσι αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές γενικότερα μεσοπρόθεσμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα αλλάξουν. Ο οίκος αναμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων με αυξήσεις 25 μονάδων βάσης από τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το καταθετικό επιτόκιο στο 0,50% έως τα μέσα του 2023.

Ένας σημαντικός πυλώνας των σχεδίων της ΕΕ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα είναι η προμήθεια επιπλέον LNG από άλλες χώρες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Moody’s, η ικανότητα των ευρωπαίων αγοραστών να επιταχύνουν τις αγορές LNG από άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμα είναι περιορισμένη, επειδή οι ρωσικοί όγκοι είναι απλώς πολύ μεγάλοι, περίπου στο 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου το 2021, για να μπορέσει να το διαχειριστεί άμεσα η αγορά. Ωστόσο, η αγορά μικρών ποσοτήτων LNG είναι δυνατή ανάλογα με την αύξηση της ζήτησης στην Ασία και την προθυμία των ασιατών αγοραστών να μεταπωλήσουν συμβατικά φορτία LNG στη δευτερογενή αγορά. Ωστόσο, αυτό πιθανότατα θα διατηρήσει την ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου TTF σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο οίκος, ενώ η πρόταση της Κομισιόν για εθελοντικές κοινές αγορές θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών εάν ένας σημαντικός αριθμός χωρών ενταχθούν στο σύστημα, είναι απίθανο η ΕΕ να παίξει αρκετά μεγάλο ρόλο για να καθορίσει τις τιμές ή να εξασφαλίσει όγκους. Τις επόμενες δεκαετίες, καθώς το μερίδιο της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται με περαιτέρω τεχνολογικές προόδους, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ θα συνεχίσει να μειώνεται και έτσι θα βελτιώσει περαιτέρω την οικονομική ανταγωνιστικότητά της έναντι των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας και τα αυξανόμενα επιτόκια πιθανότατα θα αποδυναμώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα διαβρώσει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα βραχυπρόθεσμα. Αυτές οι τάσεις πιθανότατα θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης τουλάχιστον τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, κάτω από τους μέσους όρους πριν από τη στρατιωτική σύγκρουση και τους μέσους όρους πριν από την πανδημία.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας θα έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, εν μέρει μετριασμένο από κυβερνητικά μέτρα, γεγονός που θα αυξήσει τους κοινωνικούς κινδύνους. Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν επιδοτήσει τις τιμές ρεύματος και ενέργειας, άμεσα ή έμμεσα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό, τονίσει η Moody’s, θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις κρατικές δαπάνες των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει τα κρατικά έσοδα, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αντισταθμίσει την επίδραση των αυξημένων κρατικών δαπανών στα δημόσια οικονομικά για ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεθειμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Αυτός ο αντισταθμιστικός παράγοντας πάντως θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, ειδικά εάν η ανεργία αυξηθεί, επειδή οι τομείς αυτοί επηρεάζονται από υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και η ο αργή ανάπτυξη θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας για να προστατεύσει την κερδοφορία τους.

Το κόστος για τις επιχειρήσεις

Επιπλέον, οι διατηρούμενες υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων έντασης ενέργειας που βασίζονται στις εξαγωγές, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Οι εγχώριες εταιρείες ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξημένη ανταγωνιστική πίεση από διεθνείς παρόχους ή εκείνες που ανταγωνίζονται σε παγκόσμιες αγορές, θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους σε περιοχές με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το δυναμικό ανάπτυξης τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων και οι εταιρείες ενέργειας με σημαντική έκθεση στις πιο εξαρτημένες από την ενέργεια χώρες, όπως αυτές του κλάδου της μεταποίησης, των χημικών και οι εταιρείες χάλυβα και τσιμέντου, θα αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες επενδύσεις και κόστος για να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να προσαρμοστούν στην πράσινη μετάβαση. Ενώ ορισμένοι τομείς όπως οι κατασκευαστές εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ανταγωνιστικές πιέσεις πιθανότατα θα επηρεάσουν την κερδοφορία καθώς το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών συνεχίζει να ασκεί πιέσεις.

Κίνδυνοι εκτέλεσης

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο οίκος, τα σχέδια της Ευρώπης ενέχουν σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης. Αυτά περιλαμβάνουν την εξάρτηση από τις δράσεις των κρατών μελών και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, την εξασφάλιση επαρκών όγκων LNG καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς του όπου είναι περισσότερο απαραίτητο, και την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένας πρόσθετος κίνδυνος είναι τα αντίποινα που μπορεί να λάβει η Ρωσία ως απάντηση στα σχέδια της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άτακτη σταδιακή κατάργηση που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ισχύ των κρατών που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο.

Σχετικα αρθρα

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin

Σιδηρόδρομος: 463 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου από τις ζημιές του Daniel

admin

Τιμές ρεύματος: Τρία εργαλεία για συγκρίσεις στη διάθεση των καταναλωτών

admin

Πάσχα: Ποιοι κλάδοι παρουσίασαν άνοδο πωλήσεων

admin