
Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε χθες η EKT.
Σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει 2,53% στις 864,2 μονάδες, ενώ στην Ευρώπη ο Dax υποχωρεί 1,67%, ο FTSE MIB 2,58%, o Stoxx 600 1,42%, ο FTSE 1,11% και ο CAC 1,27%. Κοντά σε υψηλά τριών μηνών οι τιμές πετρελαίου που καταγράφουν οριακά κέρδη πάνω από τα 123 δολάρια. Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές, ενώ υποχωρούν οι τιμές στα πολύτιμα μέταλλα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 4,31% (+4,69%).Το 55% του τζίρου σε ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Sell off στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου με το δείκτη FTSE MIB 40 να καταγράφει απώλειες άνω του 3%. H Intesa (-6,13%), η Telecom Italia (-4,34%) και η Unicredit (-6,65%)
Στο μισό κόβει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022 η Bundesbank. Πλέον εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα τρέξει με 1,9%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για 4,2%. Τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 7,1% το 2022, πολύ παραπάνω από το 3,6% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο. Για το 2023 προβλέπει πληθωρισμό στο 4,5%, από 2,2% προηγουμένως.
Το sell off στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, συσσωρεύοντας πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταστήσει σαφέστερο πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τις μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού μεταξύ επιμέρους χωρών, επισημαίνει το -.
Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων τίτλων της Γερμανίας διευρύνθηκε για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Η κίνηση φέρνει την απόκλιση -βασικό δείκτη μέτρησης κινδύνου στην περιοχή- πιο κοντά στις 250 μ.β.- τι επίπεδο που οι υπεύθυνοι είχαν προηγουμένως επισημάνει ως «επικίνδυνη ζώνη» (danger zone) που θα μπορούσε να πυροδοτήσει δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Για ορισμένους στρατηγούς αναλυτές υπάρχει κίνδυνος να τεθούν υπό τέτοια πίεση υπερχρεωμένα κράτη της ΕΕ ώστε να αναγκαστεί η ΕΚΤ να σταματήσει εντελώς την αύξηση των επιτοκίων.
«Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί “κατακερματισμό” και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Citigroup Inc. συμπεριλαμβανομένου του Jamie Searle σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.
Έντονα πτωτικά αυτή την ώρα κινούνται όλες οι τραπεζικές μετοχές με πρωταθλήτρια την τράπεζα Πειραιώς που χάνει 4,7% στα 1,0835 γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αρχίζουν πλέον να γράφουν σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες… Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν το γεγονός ότι με το σημερινό διεθνές περιβάλλον η τράπεζα είναι αδύνατον να μπορέσει να αντλήσει νέα κεφάλαια εάν θα χρειαστεί με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει…