Image default
Τράπεζες

Επιτόκια ΕΚΤ: Το καλό και κακό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες

Μία αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων Euribor κατά 100 – 110 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα αποτελεί το ιδανικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έχουν δείξει οι εσωτερικές ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν διενεργήσει, μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων από τους πελάτες τους.

Ειδικότερα, εάν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το -0,50% σήμερα διαμορφωθεί σε ορίζοντα δωδεκαμήνου στα επίπεδα του 0,50% – 0,60%, το όφελος που θα έχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, υπολογίζεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Alpha Bank: +183 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: +200 εκατ. ευρώ
  • Eurobank: +230 εκατ. ευρώ
  • Τράπεζα Πειραιώς: +100 εκατ. ευρώ

Όπως αναλύθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, το κέρδος αυτό θα προέλθει από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς η πλειονότητά τους έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η οργανική κερδοφορία

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ρευστότητα μέσω των καταθέσεων δεν θα ακριβύνει το ίδιο.

Σύμφωνα με αναλυτή που παρακολουθεί τον κλάδο, μέχρι να φτάσει το Euribor στις 25 μονάδες βάσης, δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική μεταβολή στα καταθετικά επιτόκια.

Αν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές, αλλά θα είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες που θα εφαρμοστούν στα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις προσβλέπουν σε μία αύξηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας κατά 15% περίπου σε σύγκριση με τους αρχικούς επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς.

Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου θα παίξει η πιστωτική επέκταση, η οποία από τράπεζα σε τράπεζα εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 1,2 – 2 δισ. ευρώ κατά την εφετινή χρήση. Πρόκειται για την προσδοκώμενη καθαρή αύξηση των δανειακών υπολοίπων.

Η επίδοση αυτή σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και την αυτόματη αναπροσαρμογή των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, θα οδηγήσει σε ταχεία αναπλήρωση των απωλειών που αναπόφευκτα έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι από την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Οι κίνδυνοι

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν γίνει στη βάση μίας αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 100 -110 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Εάν η ΕΚΤ συσφίξει αρκετά περισσότερο τη νομισματική της πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν.

Κι αυτό διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ενώ οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα καταθετικά τους επιτόκια.

Ως εκ τούτου η αναλογία οφέλους – αύξησης των Euribor θα γίνεται δυσμενέστερη.

Για τους λόγους αυτούς, οι τράπεζες θα προτιμούσαν το ράλι να σταματήσει στη ζώνη του 0,50% – 0,60%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και επίπεδα της τάξης των 1% – 1,25% θα είναι καταστροφικά.

Σύμφωνα με πηγή από τον κλάδο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως τα παλαιά δάνεια είναι ήδη τεσταρισμένα σε δύσκολες συνθήκες και ότι έχουν δοθεί με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους τα τελευταία χρόνια που τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονταν από τον επόπτη τους σε καραντίνα, λόγω των κόκκινων δανείων».

Ένας ακόμη κίνδυνος σχετίζεται με μία ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης για νέες χρηματοδοτήσεις.

Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, η ίδια πηγή δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Όπως λέει, μία επιχείρηση που προγραμματίζει εδώ και καιρό μία επένδυση, δεν θα κάνει πίσω για μία αύξηση του κόστους δανεισμού αυτού του μεγέθους.

Το ίδιο, προσθέτει, ισχύει και για κάποιον που έχει αποφασίσει να αποκτήσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο, καθώς θεωρεί πως δύσκολα θα κάνει πίσω για μία αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης του κατά 20 ή 50 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

admin

Alpha Bank:Πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την αγορά εργασίας και το μισθολογικό κόστος;

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στην κόψη του ξυραφιού…

admin

ΕΚΤ: Kίνδυνος αύξησης των NPLs στις τράπεζες λόγω της πληθωριστικής κρίσης

admin

Τρ Πειραιώς: Πτώση 13% στα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 

admin

Πόσο σφίγγει το “λουρί” η EKT στις ελληνικές τράπεζες 

admin

Τράπεζες: «Πράσινο» της Κομισιόν για πληρωμές των «δέκα δευτερολέπτων»

admin

Alpha Bank: Στο πλευρό των Πελατών της σε κάθε στάδιο της ζωής τους

admin

Παγκρήτια Τράπεζα: Η συμμετοχή στην ΑΜΚ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών

fastpath

Alpha Bank: Νέα Επιχειρησιακή με νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης και έκτακτη οικονομική ενίσχυση έως €2.000 ανά εργαζόμενο

admin

ΤΧΣ: Στο τέλος του 2022 το πλάνο αποχώρησης από τις τράπεζες

admin

Economist – Ράπανος: Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους

admin