Image default
Τοις Μετρητοίς

Μπράβο, την πέτυχες

Και εκεί που φαινόταν από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου και για τουλάχιστον δύο μήνες ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο με τη τουρκική λίρα να κρατάει την ισοτιμία της με το δολάριο κάτω από τις 15 τουρκικές λίρες ανά ένα δολάριο (USDTRY) ο ανοδικός στροφέας “W” δεν της άφησε άλλα περιθώρια σταθεροποίησης ωθώντας τη  δια της βίας σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα την ώρα που γραφόταν το άρθρο η τουρκική λίρα έκανε νέο αρνητικό υψηλό περνώντας πλέον πάνω και από τα 17.20. Διαγραμματικά  η γωνία κλίσης που έχει πάρει το νόμισμα φωτίζει για τα καλά  τον ανηφορικό δρόμο προς το 20.

Νούμερο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το αρπάξει μέσα στους επόμενους μήνες μιας που η κεντρική τράπεζα (CBRT)  “αγρόν ηγόραζε” συνεχίζοντας να  υποκύπτει στις εντολές  του προέδρου Ερντογάν που θέλει πάση θυσία να διατηρήσει χαλαρές τις νομισματικές συνθήκες κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Μη φανταστείτε τα χαμηλά επίπεδα είναι το 14% αλλά πλέον μετά και το λαμπάδιασμα των γεωπολιτικών συνθηκών την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πληθωρισμός στη χώρα του γείτονα τρέχει με 73.5% τοποθετώντας τον έκτο στη λίστα με τον υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως και πίσω από τη Βενεζουέλα (222%), το Σουδάν (221%), το Λίβανο (206%), τη Συρία (139%) και τη Ζιμπάμπουε (132%).  Αυτό φυσικά σημαίνει για το Τούρκο πολίτη ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι βαθιά αρνητικά και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από τις προηγούμενες κρίσεις προκαλώντας έτσι δυσανάλογα προβλήματα στην αγοραστική του δύναμη. Ίσως για αυτό το λόγο ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί όλο και περισσότερο να τον αποπροσανατολίσει κρύβοντας την αλήθεια με το να σπείρει  τρομοκρατία, διχόνοιες, απειλές, σουλτανάτα χτισμένα στην άμμο και άλλα φαντάσματα του παρελθόντος.

Παράλληλα παρά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, η οικονομική δραστηριότητα και η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας δεν δείχνει διόλου να έχει ανταποκριθεί θετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να έχει εκτοξευθεί, υπό το βάρος και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, δηλαδή η Ευρώπη, έχει υποστεί τη δική της μεγάλη επιβράδυνση από τις αρχές του έτους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τουρκικά CDS 5 ετών όπου χτυπάνε πλέον το 716,12   αποκαλύπτοντας μια τεκμαρτή πιθανότητα αθέτησης 11,94%, σε ένα υποτιθέμενο ποσοστό ανάκτησης 40%. Η αξία των CDS έχει διαμορφωθεί κατά +0,28% την περασμένη εβδομάδα, +16,91% τον προηγούμενο μήνα και +83,74% τον περασμένο χρόνο.

Ένα  τέτοιο άκρως τοξικό οικονομικό περιβάλλον που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το  πολιτικό σκηνικό και τις άναρχες πληθωριστικές πιέσεις θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς αφήνει ανοιχτό το πεδίο σκέψης ακόμα και για capital controls.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin