Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων ΗΠΑ αντιστρέφεται ξανά…

Ένα τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αντιστράφηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, μετά τα πιο θερμά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό από τα υψηλά των 40 ετών, οι τράπεζες ενίσχυσαν τις προβλέψεις για αυξήσεις επιτοκίων και οι αποδόσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν υψηλότερα από τα πιο μακροπρόθεσμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκδίδοντας διάφορες μορφές χρέους. Η αγορά του Δημοσίου των 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει γραμμάτια που λήγουν σε ένα μήνα έως ένα έτος, ομόλογα δύο έως 10 ετών και ομόλογα 20 και 30 ετών.

Η καμπύλη απόδοσης, η οποία απεικονίζει την απόδοση όλων των τίτλων του Δημοσίου, συνήθως κλίνει προς τα πάνω καθώς η πληρωμή αυξάνεται με τη διάρκεια. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές.

Μια κλίση καμπύλης συνήθως σηματοδοτεί προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα, υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Μια ισοπεδωτική καμπύλη μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων και είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τμήματα της καμπύλης αποδόσεων ως δείκτες ύφεσης, κυρίως τη διαφορά μεταξύ των τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου και των 10ετών γραμματίων και του τμήματος δύο έως 10 ετών.

Τη Δευτέρα, το τμήμα 2/10 αντιστράφηκε, που σημαίνει ότι τα Διετή Δημόσια απέδωσαν άνω των 10 ετών. Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, οι οποίες είναι ευαίσθητες στα επιτόκια, αυξάνονται με τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια αντανακλούν τις ανησυχίες ότι η Fed δεν θα μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η αναστροφή σηματοδοτεί ότι μπορεί να ακολουθήσει ύφεση.

Αυτό το τμήμα της καμπύλης είχε αντιστραφεί στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά από το 2019. Έγινε και πάλι απότομη καθώς οι traders, έχοντας τιμολογήσει σε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων, εστίασαν στον ρυθμό και το εύρος των σχεδίων της Fed για μείωση του ισολογισμού της.

Η καμπύλη των ΗΠΑ έχει αντιστραφεί πριν από κάθε ύφεση από το 1955, με ύφεση να ακολουθεί μεταξύ έξι και 24 μηνών, σύμφωνα με έκθεση του 2018 από ερευνητές της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο. Πρόσφερε ένα ψευδές σήμα μόνο μία φορά σε εκείνο το διάστημα. 

Η καμπύλη απόδοσης έχει αντιστραφεί 28 φορές από το 1900, σύμφωνα με τον Anu Gaggar, στο Global Investment Strategist for Commonwealth Financial Network, ο οποίος εξέτασε το τμήμα 2/10 της καμπύλης. Σε 22 από αυτές τις περιπτώσεις, ακολούθησε ύφεση.

Για τις τελευταίες έξι υφέσεις, μια ύφεση ξεκίνησε κατά μέσο όρο έξι έως 36 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης, είπε.

Πριν από τον Μάρτιο, η τελευταία φορά που το τμήμα 2/10 της καμπύλης αποδόσεων αντιστράφηκε ήταν το 2019. Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν σε ύφεση, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια πανδημία.

Οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκαν γρήγορα φέτος, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης ημερομηνίας κινήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να βλάψει την οικονομία.

Ως αποτέλεσμα, το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων είναι γενικά ισοπεδωτικό και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστρέφεται.

Η καμπύλη κλιμακώθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας μετατόπισαν την εστίαση των επενδυτών για άλλη μια φορά στο short-end της καμπύλης. Οι αποδόσεις δύο ετών ανήλθαν σε υψηλό 15ετίας γύρω στο 3,25% τη Δευτέρα.

Άλλα μέρη της καμπύλης αντιστράφηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης της διαφοράς μεταξύ πενταετούς και 30ετούς αμερικανικού ομολόγου και μεταξύ τριών και δέκα ετών.

Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να αποτελέσουν όπλο κατά του πληθωρισμού, μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για οτιδήποτε, από στεγαστικά δάνεια μέχρι δάνεια αυτοκινήτων.

Η καμπύλη απόδοσης επηρεάζει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, οι τράπεζες των ΗΠΑ τείνουν να αυξάνουν τα επιτόκια αναφοράς για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και εμπορικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων μικρών επιχειρήσεων και των πιστωτικών καρτών, καθιστώντας το δανεισμό πιο δαπανηρό για τους καταναλωτές. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επίσης αυξάνονται.

Όταν η καμπύλη αποδόσεων κλιμακώνεται, οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια και να δανείζουν με υψηλότερα επιτόκια. Όταν η καμπύλη είναι πιο επίπεδη, τα περιθώρια τους συμπιέζονται, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον δανεισμό.

Σχετικα αρθρα

Ελληνική Ένωση Καφέ: Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες – Μειωμένες δαπάνες για 4 στους 10

admin

Ξενοδοχεία: Στο κατώφλι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

admin

ΑΑΔΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής & η ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο για ζημίες από τον «Daniel»

admin

Τουρισμός: Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο

admin

ΙΕΛΚΑ για Πάσχα: Στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό η δαπάνη – 1 στους 4 θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Σκρέκας: Οι τιμές ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερες από το περσινό Πάσχα

admin