Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Πτώση 2,82%…  δίχως τέλος στο χρηματιστήριο-Κάτω από το 1 ευρώ η τράπεζα Πειραιώς!

Άλλη μία κακή συνεδρίαση είχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.  Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς καθώς στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης. 

Στις 815,27 μονάδες (-2,82%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΓΔΧΑ, στις 518,46 (-5,11%) ο ΔΤΡ και στις 1.965,49 μονάδες (-3,09%) ο FTSE25.

26 εισηγμένες κατέγραψαν σήμερα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων ενώ στην Αμερική κάτω από τις 30.000 μονάδες πέφτει ο Dow Jones για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020. 

Ο αδύναμος κρίκος της αγοράς ήταν και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη να πέφτει κατά 5,11%. Χωρίς τέλος η πτώση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία σήμερα έσπασε καθοδικά και το ψυχολογικό φράγμα του ενός ευρώ με κλείσιμο στα 0,97 € και πτώση 5,83%. Είναι προφανές ότι η αγορά δεν εμπιστεύεται πλέον το πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας καθώς πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία μέσα στο δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον οπότε το μέλλον της τράπεζας είναι άδηλο. 

 Oι επενδυτές ανησυχούν για ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μετά την απόφαση της Fed. Η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Γερμανία οδηγεί την τιμή στα 139 ευρώ με νέα άνοδο 15,1%. Πτώση σημειώνει το πετρέλαιο και άνοδο ο χρυσός. Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC , οι επενδυτές φοβούνται μεγαλύτερη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο φόβος αυτός πηγάζει από την επιμονή του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης, αν όχι φέτος, του χρόνου. «Πλέον οι αγορές έχουν περάσει σε μία φάση μειωμένης ρευστότητας, αυξημένου πληθωρισμού και μεγάλου ρίσκο και διακυμάνσεων. Είναι πολλοί οι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική που έχουν πατήσει τη ζώνη bear market» σημειώνει ο Mohamed El-Erian, Chief Investment Advisor στην Allianz.

Οι αγορές σαφώς θυμίζουν τις μεγάλες αναταραχές του 2013 – 2014 όταν η Federal Reserve άρχιζε το μεγάλο tapering μετά τις ιστορικές αποφάσεις της κρίσης του 2007-2008. Και τότε είχαμε τις μεγάλες μετατοπίσεις των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με το μεγάλο “θύμα” να είναι οι αναδυόμενες αγορές (τότε η Ελλάδα βίωνε τη δική της κρίση και οι επιρροές ήταν ελάχιστες αφού το ΧΑ βρισκόταν ήδη υπό μεγάλη πίεση).

Έτσι και σήμερα η απομόχλευση έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει σημαντικά το τοπίο μετά από μια μεγάλη περίοδο φθηνού χρήματος. Και όπως ανέφερε ο επενδυτικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, είναι καιρός να βγούμε από τον τεχνητό κόσμο της τεράστιας ρευστότητας με μηδενικά επιτόκια, που οδήγησε σε επενδύσεις που δεν έχουν νόημα ή ενέχουν κινδύνους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, έχουμε τελείως διαφορετικά μακρο μιας και προερχόμαστε από μία πολύχρονη ύφεση με τα δάνεια να έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το κρατικό χρέος είναι στον μεγαλύτερο βαθμό στον επίσημο ευρωπαϊκό τομέα, ενώ η χώρα έχει καταφέρει να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια έχοντας ένα καλό μαξιλάρι ρευστότητας.

Από την άλλη είναι δεδομένο με τόση αναταραχή στο εξωτερικό να επηρεάζεται έχοντας μπροστά της δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το ένα είναι οι πιθανές εκλογές με τα funds να θέλουν να δουν πρώτα αν έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση και το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά θέματα με την Τουρκία. Όλο αυτό το περιβάλλον επηρεάζει καλώς ή κακώς βραχυπρόθεσμα την αγορά έχοντας αυτή την εικόνα στην παρούσα φάση.

Από την άλλη η αγορά περίμενε με το νέο έτος να μπει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα αλλάξει τελείως την εικόνα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Αυτό ήταν και το στοίχημα του τελευταίου διαστήματος με τις εξελίξεις να μας προλαβαίνουν και την αγορά να το περιμένει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι απότομες αυξομειώσεις της αγοράς θα συνεχιστούν ανάλογα με τα γεγονότα έχοντας μπροστά μας, ενώ το ΑΕΠ φέτος σίγουρα θα επηρεαστεί λόγω του πολέμου. Παρόλα αυτά μετά από πολλά χρόνια τα εργαλεία που έχει η οικονομία είναι πολλά, γεγονός που δεν έχει αναιρέσει το θετικό σενάριο, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Σχετικα αρθρα

Τεκτονικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες-Τρίτη και προς… αποχώρηση η Vodafone

admin

Οικονομία: Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται – Κοντά σε νέο «Big Short»

admin

Η ύφεση έρχεται αλλά οι επενδυτές δεν φοβούνται…

admin

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Γαλλία έχει δίκιο

admin

Η αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση-N.ROUBINI

admin

ΧΑ:Τελική ευθεία…

admin

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

admin

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Alpha Bank:Πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την αγορά εργασίας και το μισθολογικό κόστος;

admin

Το QE ήταν λάθος – κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε

admin

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

“Εορταστικός” εκλογικός αιφνιδιασμός στο μυαλό του Κυριάκου 

admin