Image default
Διεθνή

Nordic Monitor: «Ο Ερντογάν ζητάει το ελεύθερο από την βουλή για δράση στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο που θα επιλέξει»

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχωράει το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου -στη Σουηδία- Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Με αφορμή το αίτημα έγκρισης παράταση παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη –κατά 18 επιπλέον μήνες– ο Ερντογάν ζητάει το «ελεύθερο» από την τουρκική εθνοσυνέλευση για την δράση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε σημείο και χρόνο που ο ίδιος θα καθορίσει. Η απόφαση αυτή, δεν αφορά αποκλειστικά το έδαφος της Λιβύης, αλλά γίνεται αόριστα λόγος για «χώρες».

«Στην τελική παράγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας και να βοηθηθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί η αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δεν μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι το εύρος των επιχειρήσεων, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που θα αναπτυχθούν θα καθοριστούν από τον ίδιο» αναφέρει το Nordic Monitor, επισημαίνοντας : «Η χρήση της λέξης «χώρες» αντί για «Λιβύη» ως χώρα στην οποία θα σταλούν στρατεύματα επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας».

To ανεξάρτητο δίκτυο φέρνει ως παράδειγμα πως ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης που του «λύνει» τα χέρια, μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας (πχ Ελλάδας) ισχυριζόμενος πως : «υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019». Πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία -που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα- καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Λιβύης και ΑΟΖ.

Χωρις_τιτλο__2_

«Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, λέγοντας ότι «η Τουρκία μπορεί να παρέμβει και πως δεν αστειεύεται». Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και πως μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη για αυτόν τον σκοπό» σημειώνει το Nordic Monitor.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ο χρόνος που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή η πρόταση Ερντογάν, θεωρείται βέβαιο πως θα υπερψηφιστεί μια και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία.

Το δίκτυο Nordic Monitor λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία. Το Nordic Research and Monitoring, καλύπτει θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από τη σελίδα που διαχειρίζεται.

Ειδήσεις σήμερα:Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη – Σε λιγότερο από δύο ώρες έβρεξε 1,5 φορά περισσότερο από όλο τον Ιούνιο!



Ιερωμένος ο τεχνικός της Google που «ανακάλυψε» ότι τα ρομπότ έχουν συνείδηση«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές… αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης

Σχετικα αρθρα

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

admin

«Ο Προδότης»: Εκρηκτικό ντοκιμαντέρ της ομάδας Ναβάλνι εξετάζει «πότε πήγαν όλα στραβά» στη Ρωσία

admin

Δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ 1,4 εκατ. ευρώ το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού

admin

Υεμένη: Τρεις γυναίκες και δύο κορίτσια σκοτώθηκαν από επόθεση με drones – Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Χούτι

admin

Στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

WSJ: «Ο Πούτιν δεν διέταξε άμεσα τον θάνατο του Ναβάλνι», εκτιμούν αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο τραυματίες από «μαζική» ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές

admin

Γερμανία: Ο Σολτς προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

admin

Γερμανία: «Να στείλουμε μήνυμα ενότητας» ζήτησε ο Σολτς ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ – OHE: Στο αρχείο η μία από τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος εργαζομένων της UNRWA

admin

Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής προσφύγων

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Politico: Ελλάδα, Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους και η Γερμανία δεν καταλαβαίνει το γιατί

admin