Image default
BLOOMBERG

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο εάν κλείσει ο Nord Stream

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου στο μέσον της χειμερινής περιόδου που η ζήτηση είναι μεγάλη εάν οι προμήθειες από τη Ρωσία μέσω κάποιου κρίσιμου αγωγού σταματήσουν εντελώς, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie Ltd.

Στο χειρότερο σενάριο που ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία κλείσει εντελώς, η Ευρώπη θα αποτύχει να καλύψει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Και η περιοχή μπορεί να ξεμείνει εντελώς από αποθέματα μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω - ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος για την ανάλυση φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.

«Ακόμη και αν εξετάσουμε κάποια αντιμέτρα, μπορεί να είναι αναπόφευκτο το να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποια κατανομή της ζήτησης», προειδοποίησε ο Di Odoardo.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις προμήθειες σε πελάτες από τις Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες, κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και τροφοδότησε νέο ράλι τιμών. Η εξαγωγική εταιρεία δικαιολόγησε την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα με τις επισκευές των στροβίλων που παράγει η Siemens AG. Ωστόσο, η Γερμανία αμφισβήτησε τα λεγόμενα της εταιρείας αποκαλώντας τις μειώσεις «πολιτικά υποκινούμενες» με στόχο την αναταραχή των αγορών.

Εάν οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία διατηρηθούν για περισσότερο διάστημα, μπορεί να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή εκστρατεία αναπλήρωσης αποθηκευτικών χώρων ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η περιοχή θα πετύχει τον στόχο της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Η πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα φέρει τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη μόλις στο 59% έως την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε ο Di Odoardo. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του χειμώνα, υποστήριξε.

Ωστόσο, εάν ο αγωγός επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του, τότε είναι δυνατό να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% μέχρι  την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας στο Freeport LNG, ένα εργοστάσιο υγροποίησης αερίου των ΗΠΑ, είπε ο Di Odoardo.

Το LNG διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο από την αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη εισήγαγε όγκους ρεκόρ του καυσίμου, ιδίως από τις ΗΠΑ.

«Η μεγάλη εισροή LNG από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των αυξημένων εξαγωγών των ΗΠΑ, παραμένει βασικός μοχλός για την αντιστάθμιση των μειωμένων επιπέδων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη ανάκαμψη προς τα ιστορικά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι», επισήμανε ο Patricio Alvarez, ενεργειακός αναλυτής του - Intelligence.

«Παρόλα αυτά, η τεράστια αστάθεια της τιμής του φυσικού αερίου λόγω της συρρίκνωσης του εφοδιασμού της Ρωσίας και της μείωσης της παγκόσμιας προσφοράς LNG είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες αναλήψεις αποθεμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν περαιτέρω ανάλογα με τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες».

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης από τις σημερινές μειώσεις των ροών ρωσικού φυσικού αερίου

Μάριο Ντράγκι: Ψέματα της Ρωσίας τα τεχνικά προβλήματα στους αγωγούς φυσικού αερίου, προμελετημένη η μείωση της ροής

Ρωσία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1

Σχετικα αρθρα

BofΑ-JP Morgan: To ράλι στις ευρωαγορές έφτασε στο τέλος του;

admin

Pizza Hut: Βάση πίτσας από ρύζι για να γλυτώσει από το ακριβό σιτάρι

admin

Εκτόξευση στην τιμή ρεύματος: Φόβοι για αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας

admin

Ρεκόρ εξαγωγών στα ελβετικά ρολόγια: Rolex, Omega και Vacheron Constantin στο επίκεντρο

admin

Estee Lauder: Πλήγμα στις πωλήσεις από τα lockdowns της Κίνας και το ισχυρό δολάριο

admin

Αλλαγή σχεδίου: Στόλος πλοίων με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ κατευθύνεται στην Ευρώπη

admin

Tufan Erginbilgic: Οι προκλήσεις και τα προβλήματα του νέου “σκληρού” CEO της Rolls-Royce

admin

Χρυσός: Μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια σύμφωνα με βετεράνο του κλάδου

admin

Κάνει πίσω ο Ρέι Ντάλιο; Μείωσε το σορτάρισμα στις ευρωαγορές σε 1 δις

admin

Νορβηγία: Απώλειες ρεκόρ 174 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο για το κρατικό ταμείο επενδύσεων

admin

Ford: Νέο πράσινο ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Γερμανία: Φυσικό αέριο για λιγότερο από τρεις μήνες εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες

admin