Image default
BLOOMBERG

Φυσικό αέριο: Ράλι 60% των τιμών στην Ευρώπη σε μία εβδομάδα

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου βαδίζουν προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας, καθώς οι μεγάλες περικοπές των ροών από τη Μόσχα προκάλεσαν αναστάτωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,4%, αυξάνοντας τα κέρδη στο σύνολο της εβδομάδας σε περίπου 60%.

Η Eni SpA θα λάβει την Παρασκευή μόλις τις μισές από τις προμήθειες που ζήτησε από την Gazprom, σε σύγκριση με περίπου τα δύο τρίτα την προηγούμενη ημέρα. Οι περικοπές έπληξαν ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, την ώρα που η Ευρώπη ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για πολιτικούς σκοπούς και ότι οι περικοπές συμπίπτουν χρονικά με το συμβολικό ταξίδι των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας πως οι περικοπές δεν είναι σκόπιμες αλλά οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα είναι «ψεύτικοι». Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου την ώρα που η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση.

EU buyers start tapping gas from storage to replace missing Russian flows
Οι αγοραστές της ΕΕ αρχίζουν να αντλούν φυσικό αέριο από τα αποθέματα προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ρωσικές ροές που έχασαν

Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream — της μεγαλύτερης σύνδεσης από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση — έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%. Η περιοχή φοβόταν για μήνες ότι θα υπάρξουν περικοπές και εξέταζε εναλλακτικές προμήθειες. Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν να μειωθεί τυχόν έλλειμμα και γέμισαν εγκαίρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα, η διακοπή που σημειώθηκε σε εργοστάσιο LNG στο Τέξας έχει περιορίσει την προσφορά από τις ΗΠΑ.

«Οι χώροι αποθήκευσης γέμιζαν με καλό ρυθμό», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Bank. «Ωστόσο, αυτό άλλαξε απότομα αυτή την εβδομάδα», είπε, προσθέτοντας ότι η μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream «είναι σημαντική» για την Ευρώπη.

 Οι ελλείψεις

Οι έμποροι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη καλύπτει τις ελλείψεις.  Οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη είναι κατά 52% γεμάτοι, μετά τις “ενέσεις” των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, τα επίπεδα άρχισαν να μειώνονται ξανά, με τους αγοραστές να σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιούργησε η Ρωσία.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της επιβράδυνσης των “ενέσεων” φυσικού αερίου προς αποθήκευση», δήλωσε ο Arun Toora, αναλυτής στην -NEF, σε σημείωμα την Παρασκευή.

Η -NEF μείωσε τη βασική της εκτίμηση για το αέριο που εισέρχεται προς αποθήκευση κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών του ρωσικού αερίου. Εάν σταματήσει η προσφορά από τη Μόσχα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το όριο που απαιτείται για την επιβίωση της περιοχής τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Toora.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 4,5%, στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, καλύπτοντας την αρχική πτώση. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο εάν κλείσει ο Nord Stream

Κομισιόν: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης από τις σημερινές μειώσεις των ροών ρωσικού φυσικού αερίου

Σχετικα αρθρα

BofΑ-JP Morgan: To ράλι στις ευρωαγορές έφτασε στο τέλος του;

admin

Pizza Hut: Βάση πίτσας από ρύζι για να γλυτώσει από το ακριβό σιτάρι

admin

Εκτόξευση στην τιμή ρεύματος: Φόβοι για αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας

admin

Ρεκόρ εξαγωγών στα ελβετικά ρολόγια: Rolex, Omega και Vacheron Constantin στο επίκεντρο

admin

Estee Lauder: Πλήγμα στις πωλήσεις από τα lockdowns της Κίνας και το ισχυρό δολάριο

admin

Αλλαγή σχεδίου: Στόλος πλοίων με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ κατευθύνεται στην Ευρώπη

admin

Tufan Erginbilgic: Οι προκλήσεις και τα προβλήματα του νέου “σκληρού” CEO της Rolls-Royce

admin

Χρυσός: Μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια σύμφωνα με βετεράνο του κλάδου

admin

Κάνει πίσω ο Ρέι Ντάλιο; Μείωσε το σορτάρισμα στις ευρωαγορές σε 1 δις

admin

Νορβηγία: Απώλειες ρεκόρ 174 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο για το κρατικό ταμείο επενδύσεων

admin

Ford: Νέο πράσινο ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Γερμανία: Φυσικό αέριο για λιγότερο από τρεις μήνες εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες

admin