Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Λάθη επί λαθών στον υπολογισμό τους – Παραδείγματα

Συντάξεις: Λάθη επί λαθών στον υπολογισμό τους - Παραδείγματα
Όλες οι (νέες) συντάξεις βγαίνουν ωσάν το σύνολο των ασφαλισμένων να πλήρωσαν (εργατικές και εργοδοτικές) εισφορές 20%.

Το μαρτύριο της… σταγόνας επιβάλλει στους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ αν ζητήσουν διόρθωση των συντάξεών τους και ορθή απονομή των ποσών που δικαιούνται…

Κατ’ αρχήν όλες οι (νέες) συντάξεις βγαίνουν ωσάν το σύνολο των ασφαλισμένων να πλήρωσαν (εργατικές και εργοδοτικές) εισφορές 20%. Παραγνωρίζοντας ότι σε ορισμένους κλάδους οι παρακρατήσεις έφταναν ακόμη και στο… θηριώδες 43,3%. Φυσικά δεν υπολογίζουν τα Βαρέα, όπου οι ασφαλισμένοι πλήρωναν επασφάλιστρο λόγω των ειδικών συνθηκών απασχόλησης…

Σε ορισμένες περιπτώσεις το εν λόγω πρόσθετο ασφάλιστρο αποτελούσε «ποινή» πρόωρης εξόδου. Για παράδειγμα με 35ετία για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας (ασφαλισμένοι προ του 1983 στα Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών), ή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών απασχόλησης (π.χ. Ιπτάμενοι Συνοδοί και Φροντιστές της Ολυμπιακής).

Τούτων δοθέντων όμως, ο νόμος 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) δεν κάνει εξαιρέσεις. Και ορίζει προσαύξηση 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών, πέραν το 20%.

Και στη περίπτωση που εντοπιστεί η… απόκλιση, όταν υπάρξουν αντιδράσεις, από την στιγμή που οι νέοι συνταξιούχοι εντοπίσουν την απώλεια, αρχίζει το μαρτύριο της… σταγόνας. Δηλαδή η σταδιακή-τμηματική αναγνώριση του «λάθους» ή η τακτική: Λάθη επί λαθών… Σε σημείο που η όλη διαδικασία παραπέμπει σε… ασύγγνωστη αμέλεια.

Παράδειγμα 1

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενη της Ολυμπιακής, είχε αποστείλει εξώδικο μέσω στον e-ΕΦΚΑ για να διορθωθεί η προσαύξηση των εισφορών καθώς ο αρχικός υπολογισμός έγινε με 20% όπως σε όλους τους συνταξιούχους. Μετά το εξώδικο έπρεπε ο e-ΕΦΚΑ να προσθέσει στο ασφάλιστρο άλλες 23,3 ποσοστιαίες μονάδες, αφού για τη συγκεκριμένη συνταξιούχο το ασφάλιστρο ήταν 43,3% (αεροσυνοδός).

Όμως, ο e-ΕΦΚΑ διόρθωσε το αρχικό λάθος… μερικώς. Κάνοντας ξανά λάθος υπολογισμό.

Με το νεότερο λάθος πρόσθεσε μόνο 12 ποσοστιαίες μονάδες επί του αρχικού ασφάλιστρου, φτάνοντας στο 32% και όχι στο 43,3%, όπως θα έπρεπε και όπως ορίζει ο νόμος.

Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, πριν από την διόρθωση ήταν 932,31. Μετά την «διόρθωση» που έγινε αυξήθηκε στα 1.373,54, δηλαδή υπολογίστηκε πρόσθετο ποσό 441,23 ευρώ. Ωστόσο, αν γινόταν σωστά η διόρθωση κατά τον επανυπολογισμό, θα έπρεπε η συνταξιούχος να λάβει στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής της 1.789,38 ευρώ, δηλαδή 857,07 ευρώ περισσότερα.

Άρα, ακόμα και μετά την παρέμβαση του e-ΕΦΚΑ, δόθηκαν 415,84 ευρώ λιγότερα από όσα θα έπρεπε! Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνταξιούχος είχε 11.447 Ημέρες Ασφάλισης. Από αυτές, οι 6.197 Ημέρες Ασφάλισης είχαν το πρόσθετο ασφάλιστρο.

Παράδειγμα 2

Αντιθέτως σε άλλη περίπτωση, ξανά εργαζομένου της Ολυμπιακής, εφαρμόστηκε πλήρως ο νόμος. Νυν συνταξιούχος είχε αρχικά ανταποδοτικό μέρος της κύριας σύνταξης 666,72 ευρώ. Μετά από εξώδικο ο e-ΕΦΚΑ εφάρμοσε σωστά το νόμο και προέκυψε ανταποδοτική σύνταξη 1.110,09 ευρώ. Δόθηκαν δηλαδή 443,47 ευρώ περισσότερα.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του και επίσης παρουσιάζει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έλαβε την νέα, αυξημένη του σύνταξη, με αυτές τις αναπροσαρμογές, στις μικτές του αποδοχές.

efka suntakseis

Σχετικα αρθρα

Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2024

admin

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων – Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

admin

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

admin

Μείωση 3,8% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – Πτώση 9,8% στον όγκο πωλήσεων

admin

Eurostat: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

admin

Dennis Shen (Scope Ratings) στη «Ν»: Tα SOS για την ελληνική οικονομία – Πώς θα «ξεκολλήσει» από το BBB-

admin

Κίνα: Τα κρατικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για την QatarEnergy

admin

Προϋπολογισμός: Αυξημένα τα φοροέσοδα πρώτου τριμήνου – Πιέσεις στα έσοδα ΦΠΑ Μαρτίου

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Προϋπολογισμός: 2,6% άνω του στόχου τα καθαρά έσοδα το α’ τρίμηνο

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας οχημάτων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

admin

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων – Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

admin