Image default
Τοις Μετρητοίς

Που σταματά η κατρακύλα;

Κεφάλι δε μπορεί να σηκώσει ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 συμπληρώνοντας τη τρίτη συνεχόμενη αρνητική εβδομάδα ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο της έντονης πτωτικής πορείας είναι το γεγονός που φέρει το δείκτη στις τελευταίες 11 εβδομάδες να έχει κάνει μια μόλις θετική ίσα – ίσα για να αλλάξει λίγο το χρώμα στο ταμπλό. Οι συνολικές απώλειες σε αυτές τις εβδομάδες φτάνουν το -21,6% ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει καταβροχθίσει καθοδικά ένα -25%.

Από τις μεγάλες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το δείκτη οι Apple, Microsoft και Alphabet γράφουν από την αρχή της χρονιάς ένα -27% ενώ οι πλέον χαμένες είναι η Nvidia με ένα -47%, η Tesla με -40% και η Meta Platforms με -53%. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος κερδισμένες είναι, ποιες άλλες, οι πετρελαϊκές Exxon Mobil με 42%, η  ConocoPhillips με +30.5% και η Chevron με ένα +26%.

Διαγραμματικά ο δείκτης την εβδομάδα που έληξε έκανε τη ζημιά του στο εβδομαδιαίο chart καταστρατηγώντας πτωτικά την περιοχή στήριξης των 3875 με 3850 μονάδων ανοίγοντας έτσι την πύλη για μια νέα βύθιση προς την επόμενη ζώνη  των 3700 με 3675 μονάδων. Εκεί όμως ο δείκτης θα πρέπει να στηλώσει τα πόδια του καθώς αν χαθεί και αυτό το επίπεδο τιμών τότε πλέον θα βρεθεί σε μετωπική τόσο με την πολύ σημαντική περιοχή  των 3550 με 3500 μονάδων ή άλλο ένα -5% περίπου όσο και με τον πολλά βαρύ  απλό κινητό μέσο των  200 εβδομάδων στις 3502 μονάδες.

Μιλάμε για έναν μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο που είχε να τον ξαναδεί από την κατολίσθηση του πανδημικού Μάρτη του 2020. Κάπου εκεί οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπει το πρώτο  σοβαρό ανάχωμα στο πτωτικό κύμα του 2022. Στο πολύ βραχυχρόνιο διαγραμματικό μοτίβο το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι κατά πρώτον το «στοπάρισμα» της πτώσης μέσα στην περιοχή των 3675 με 3600 μονάδων και κατά δεύτερον η άμεση επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 3875 μονάδες.

Σε “super oversold” κατάσταση έχει βρεθεί εκ νέου και ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος RSI 100 ημερών του αμερικανικού τεχνολογικού δείκτη Nasdaq 100. Τις τελευταίες πάντως δύο φορές που είχε ξαναβρεθεί στα ίδια κατατόπια πραγματοποίησε μια βραχυχρόνια ανοδική κίνηση έως και +12%. Εδώ διαγραμματικά ο δείκτης φαίνεται να έχει σπάσει καθοδικά τη στήριξη στις 11550 μονάδες και αρχίζει να βολιδοσκοπεί την επόμενη περιοχή  των 10950 μονάδων από όπου διέρχεται και η άνω πλευρά του τμημένου πλαγιοκαθοδικού καναλιού “W”. Η σθεναρή διακράτηση της εν λόγω περιοχής θα ανάψει το πράσινο φως για μια βραχυχρόνια ανοδική κίνηση προς το επίπεδο των 11600 με 11800 μονάδων, τώρα βρίσκεται στις 11230 μονάδες.

Εδώ οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς προσεγγίζουν το -34%. Υπάρχουν όμως στο δείκτη  και εταιρείες που παραμένουν με θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2022 όπως είναι  η Vertex Pharmaceuticals με κέρδη της τάξης του +18%, η T-Mobile με +9.5% και η Dollar Tree με +7,35%.

Στο διάγραμμα του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα παιχτεί η σημαντική συνέχεια του έργου μετά και την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,75% – η πιο επιθετική από το 1994 – με το πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά παρόμοιο μέγεθος και στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούλιο.

Το δεκαετές λοιπόν έχει φτάσει πλέον την πολύ ισχυρή αντίσταση του 3,25%, όπου αν διαρραγεί ανοδικά θα ανοίξει τον ανηφορικό δρόμο για το 4,05%.

Ένα νούμερο που είχε να το αντικρίσει από το καλοκαίρι του 2008. Προσοχή όμως γιατί ο RSI 14 μηνών έχει ήδη φτάσει στα “super overbought” επίπεδα τιμών των 80 μονάδων με το πλέον κοντινό αντίστοιχο φαινόμενο να βρίσκεται το φθινόπωρο του 1981.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Εδώ το πάρτι κρατάει 2 δεκαετίες. Εμείς;

admin

Άντε πιάσ’ τους

admin

Austriacard: Τριπλασίασε τη καθαρή της κερδοφορία

admin

ΔΕΗ: Με τα δύο πόδια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της οπτικής ίνας

admin

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

admin

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

admin

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

admin

Χρυσός το κακάο

admin

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

admin

Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να σας κάνουν εκατομμυριούχο;

admin